Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

USA zařadily na blacklist ruské miliardáře z obří investiční Alfa Group

USA zařadily na blacklist ruské miliardáře z obří investiční Alfa Group, včetně Michaila Fridmana, ruského oligarchy a zakladatele největší ruské soukromé banky Alfa Bank.
ČTK
 ČTK

Americké ministerstvo financí uvalilo sankce na čtveřici současných a bývalých členů dozorčí rady společnosti Alfa Group, jedné z největších investičních skupin v Rusku. Miliardáři Michail Fridman (na snímku), Pjotr Aven, Alexej Kuzmičov a German Chan podle Washingtonu podporují ruskou válku proti Ukrajině. Čtveřice už byla terčem sankcí Evropské unie či Británie.

Reklama

„Bohatí Rusové by se měli zbavit iluze, že mohou podnikat tak, jak byli zvyklí, zatímco Kreml vede válku proti ukrajinskému lidu," uvedl náměstek z ministerstva financí Wally Adeyemo. „Naše mezinárodní koalice bude i dál hnát k odpovědnosti ty, kdo umožňují neopodstatněnou a nevyprovokovanou invazi na Ukrajinu," dodal.

 

Fridman je zakladatelem Alfa Group, která zahrnuje i největší ruskou soukromou banku Alfa Bank, Aven je jeho dlouholetý obchodní partner. Chan a Kuzmičov jsou spolumajiteli skupiny Alfa Group. EU na všechny čtyři uvalila sankce loni brzy po ruském vpádu na Ukrajinu. Proč proti nim Washington zakročil až nyní, není jasné.

Miliardáři mají zmrazený majetek v USA

Zařazení na sankční seznam USA pro tuto čtveřici znamená zmrazení jakýchkoli majetků v zemi nebo majetků spravovaných americkými občany. Američané nebo lidé pobývající v USA také mají zakázáno vstupovat do jakýchkoli transakcí se sankcionovanými.

Nové restrikce americké vlády cílí také na Ruský svaz průmyslníků a podnikatelů (RSPP). „Je zapojen do aktivit spojených s odpovědí Ruska na sankce uvalené na Putinův režim," uvádí ministerstvo financí k tomuto kroku.

 

Reklama

Související

Roman Abramovič

V USA si brousí zuby na Abramovičovu megavilu za 50 milionů dolarů, začínají se rojit zájemci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme