Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ukrajinská armáda postupuje, ministr obrany ale přijde o místo

Ukrajinský ministr obrany Oleg Reznikov.
profimedia.cz
 ČTK

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes na Facebooku uvedl, že požádá parlament o odvolání ministra obrany Oleksije Reznikova a na jeho místo navrhne Rustema Umerova, šéfa hlavního ukrajinského privatizačního fondu. Toto oznámení, které učinil ve svém pravidelném večerním videoposelství k národu, připravuje půdu pro největší otřes ukrajinského obranného aparátu během války, poznamenala agentura Reuters.

Reklama

„Rozhodl jsem se vyměnit ministra obrany Ukrajiny. Oleksij Reznikov má za sebou více než 550 dní plnohodnotné války," řekl Zelenskyj. „Domnívám se, že ministerstvo potřebuje nové přístupy a jiné formáty interakce jak s armádou, tak s celou společností," dodal.

Změnu musí potvrdit parlament

Změnu ministra obrany musí schválit parlament, ale je pravděpodobné, že ji podpoří většina zákonodárců. Zelenskyj očekává, že následně schválí Umerovovo jmenování.

Čistka mezi ukrajinskými úředníky kvůli korupci smetla z funkcí šéfy všech odvodových center

Čistka mezi ukrajinskými úředníky kvůli korupci smetla z funkcí šéfy všech odvodových center

Na Ukrajině propustí šéfy všech oblastních odvodových center, sdělil dnes prezident Volodymyr Zelenskyj. Na svém zasedání o tom rozhodla ukrajinská bezpečnostní rada. V prohlášení zveřejněném na telegramu Zelenskyj odsoudil úplatkářství a cynismus v době, kdy je Ukrajina ve válce. Uvedl, že proti činitelům odvodových center je vedeno dohromady 112 trestních řízení.

Přečíst článek

Umerov, 41letý bývalý zákonodárce, který je původem krymský Tatar, stojí v čele ukrajinského Fondu státního majetku od září 2022. Hrál roli v citlivých válečných jednáních, například o dohodě o vývozu obilí přes Černé moře.

Symbol ukrajinského odporu

Reznikov vede ministerstvo obrany od konce roku 2021. Od začátku ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022 opakovaně naléhal na své západní spojence, aby Kyjevu poskytli těžkou techniku, a umožnili tak zahájit další protiofenzivu proti Rusku. V průběhu konfliktu se stal jednou z nejvýraznějších tváří ukrajinského odporu proti ruským invazním silám.

Volodymyr Zelenskyj

AKTUALIZOVÁNO: Boj na dvou frontách. Zelenskyj válčí s Rusy i korupcí, padají první hlavy

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ohlásil personální změny na různých úrovních státní správy. Učinil tak poté, co zemí otřásly největší korupční skandály od zahájení ruské invaze v únoru minulého roku, uvedla agentura Reuters. Zelenskyj nezmínil, koho by se změny měly týkat, těsně poté ale rezignoval zástupce šéfa prezidentské kanceláře i náměstek ministra obrany.

Přečíst článek

Ukrajinským ministerstvem obrany ale na začátku letošního roku otřásly korupční skandály, které vedly k propuštění několika vysoce postavených představitelů. Aféru odstartovaly informace ukrajinských médií, která psala o podezření na předražené nákupy stravy pro vojáky. Reznikov pochybení odmítl, ale slíbil záležitost prošetřit a dodal, že resort má "nulovou toleranci" vůči korupci.

Ukrajinské síly po týdnech usilovného odminovávání rozhodujícím způsobem prolomily první ruskou obrannou linii u Záporoží, řekl britskému nedělníku The Observer jeden z nejvýše postavených ukrajinských generálů Oleksandr Tarnavskyj, který má na starosti protiofenzívu na jihu země. Armáda podle něj nyní očekává rychlejší územní zisky při postupu na slabší druhou linii, kterou na jihu Ukrajiny ruští okupanti vybudovali.

Více o dopadech ruské invaze na Ukrajinu čtěte zde:

 

Reklama

Související

Čistka mezi ukrajinskými úředníky kvůli korupci smetla z funkcí šéfy všech odvodových center

Čistka mezi ukrajinskými úředníky kvůli korupci smetla z funkcí šéfy všech odvodových center

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme