Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ukrajina zřejmě vyhrála bitvu o své druhé největší město Charkov, Rusové se stahují k hranicím

Obytný dům a auta po ruském útoku 16. března na ukrajinský Charkov.
ČTK / AP
 ČTK

Ruské jednotky pravděpodobně opouští své pozice v Charkově a okolí a Ukrajině se podařilo vyhrát bitvu o své druhé největší město. Uvádí to americký Institut pro studium války (ISW). Podle ukrajinského generálního štábu se nyní ruské jednotky zaměřují na odchod z města a okolí. Stažení vojáků z Charkova potvrdil i starosta města Ihor Těrechov. Vojáci podle něj odešli směrem k ruské hranici. Charkov se nachází jen asi 50 kilometrů od hranice.

Reklama

Dobytí Charkova původně patřilo k hlavní cílům ruské invaze na Ukrajině, připomněla stanice BBC. Šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v televizním rozhovoru vyjádřil přesvědčení, že válka skončí do konce roku.

Podle ISW se ruská armáda v posledních dnech nepokusila dobýt nové pozice ve městě, a to kvůli ukrajinské protiofenzívě i obtížím s doplňováním svých jednotek. Ruské armádě se nepodařilo dosáhnout svého cíle město obklíčit a následovně ho obsadit. "Zdá se tedy, že Ukrajina vyhrála bitvu o Charkov," uvedl ISW.

Ruský prezident Vladimir Putin

Umožňují mu luxusní život. Velká Británie namířila sankce na Putinovy ženy a nejbližší příbuzné

Velká Británie opět zpřísňuje sankce vůči Rusku. Tentokrát se vláda Borise Johnsona zaměřila na přátele a rodinní příslušníky Vladimira Putina, kteří ho podporují a umožňují mu nadále vést život v luxusu, píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Podle prohlášení ukrajinského generální štábu pro agenturu AFP se nyní ruské jednotky v Charkově a okolí soustředí na odchod ze svých pozic. Podle reportérů agentury Reuters byl v Charkově v posledních dvou týdnech relativní klid. Moskva ale informovala o ostřelování v okolí Charkova a tvrdí, že její rakety v pátek zasáhly armádní sklad.

„Rusové Charkov neustále ostřelovali, jejich pozice byly velmi blízko města. Díky úsilí členů charkovské teritoriální obrany a ukrajinských ozbrojených složek se ale Rusové stáhli daleko od města ve směru k ruské hranici," uvedl starosta Charkova.

> > > > > Vše o ruské invazi na Ukrajině čtěte zde < < < < <

Nyní je podle něj ve městě klid a lidé se pomalu začínají vracet do svých domovů. „Pro občany fungují dodávky vody, plynu i elektřiny. Bohužel mnoho obytných budov bylo zničeno nebo poškozeno, takže nás v budoucnosti čekají rozsáhlé rekonstrukce," dodal Ihor Těrechov.

Pšenice, ilustrační foto

Válka neválka, ruská pšenice jde na dračku stejně jako před invazí. A Putin to ví

Světová chuť na ruskou pšenici zůstává i přes invazi Kremlu na Ukrajinu silná. Navzdory tlakům vyplývajícím z důsledků války, protiruských sankcí a reakcí Moskvy obchodníci s pšenicí nadále exportují velké množství ruského obilí, po kterém je ve světě vysoká poptávka. A nic nenasvědčuje tomu, že by vývoz brzy klesl, napsala agentura Bloomberg. Ostatně i prezident Vladimir Putin ve čtvrtek uvedl, že očekává rekordní sklizeň pšenice a růst vývozu.

Přečíst článek

Posledních pět dní podle něj Rusové město neostřelovali. Pokusili se o to jen jedinkrát, když vyslali raketu, která směřovala do blízkosti charkovského letiště. Tu nicméně zneškodnila ukrajinská protivzdušná obrana, doplnil starosta.

Podle ISW se nyní útoky ruské armády soustředí na města Izjum a Doněck, kde ale invazní vojska zaznamenávají jen malé úspěchy. Hlavní snahou ruské armády je nyní obklíčit města Severodoněck a Lysyčansk na Donbase, uvedl institut.

Sídlo ruského energetického gigantu Gazprom v Petrohradě.

Protiruská jednota se tříští. Už dvacet evropských firem si otevřelo u Gazpromu účet v rublech

Plán Evropské unie neplatit za ruský plyn a ropu v rublech, jak si stanovila v rámci sankcí za vpád Ruska na Ukrajinu, dostává trhliny. Podle informací agentury Bloomberg si účet v rublech u Gazpromu otevřely již dvě desítky evropských firem.

Přečíst článek

Obsazení Charkova patřilo k hlavním cílům ruské invaze a město od začátku konfliktu na konci února čelilo silnému ostřelování, při kterém podle ukrajinské strany zahynuly stovky civilistů. Kyjev tvrdí, že ruská armáda záměrně mířila na civilní cíle, což Moskva odmítá.

Šéf ukrajinské vojenské rozvědky Budanov prohlásil v rozhovoru s britskou televizní stanicí Sky News, že válka pravděpodobně skončí do konce roku. Zlom v bojích očekává v srpnu. „Výsledkem bude, že obnovíme ukrajinskou kontrolu nad celým územím, které jsme ztratili, a to včetně Donbasu a Krymu," uvedl Budanov. Neúspěch ve válečném konfliktu podle něj povede k odstranění ruského prezidenta Vladimira Putina, který je podle ukrajinského generála ve „velmi špatné tělesné i duševní kondici".

Reklama

Související

Kreml, Moskva

Dopad sankcí: Běžný Rus si ekonomického trestu za útok na Ukrajinu moc nevšiml

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme