Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Šéf OSN Guterres: Zpráva OSN ke klimatu je výčtem nedodržených klimatických slibů, spis plný hanby

Generální tajemník OSN António Guterres
Kuhlmann / Creative Commons / MSC, CC BY 3.0

Porota dospěla k verdiktu. Závěr je zdrcující. Nová zpráva Mezivládního panelu OSN pro změny klimatu je litanií nedodržených klimatických slibů. Je to spis plný hanby, zaznamenávající prázdné sliby, které nás pevně usazují na cestu ke světu, kde se nedá žít. Tak komentoval zjištění týmu více než 200 vědců generální tajemník OSN António Guterres.

Reklama

Svět míří k oteplení klimatu o více než tři stupně Celsia oproti předindustriálnímu období; pro naplnění cíle udržet oteplení maximálně na 1,5 stupni je třeba výrazně zvýšit intenzitu klimatických opatření. Takové jsou mimo jiné závěry nové zprávy Mezivládního panelu OSN pro změny klimatu (IPCC), o nichž informují zahraniční agentury. Experti upozorňují na neustále rostoucí produkci skleníkových plynů a podle agentury AFP varují, že se tento růst do tří let musí zastavit, aby Země zůstala „obyvatelná".

Elektrárna, ilustrační foto

Jádro a plyn budou čistými zdroji energie, schválil Brusel. Alespoň dočasně

Evropská komise v Bruselu představila svůj tolik diskutovaný návrh, který uznal investice do některých plynových a jaderných energetických zdrojů jako udržitelné. Návrh, jenž je extrémně důležitý i pro Česko, ostře zkritizovali Zelení i Wall Street.

Přečíst článek

„Projekce globálních emisí (podle národních závazků ohledně jejich redukce) staví omezení oteplování na 1,5 stupně Celsia mimo dosah a komplikují udržení oteplování pod dvěma stupni po roce 2030," píše se ve zprávě týmu více než 200 vědců. Teploty ve světě dosud stouply ve srovnání s předindustriální érou o více než 1,1 stupně a při pokračování současného trendu by oteplení do konce století dosáhlo 3,2 stupně Celsia.

Podle odborné veřejnosti je třeba pro odvrácení katastrofálních dopadů klimatických změn omezit k roku 2030 produkci skleníkových plynů asi o polovinu a do roku 2050 dosáhnout tzv. uhlíkové neutrality. Mnohé vlády včetně té americké nebo Evropské unie již oznámily plány v tomto duchu, globální emise ale zatím stále sílí. Podle generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese by splnění současných závazků znamenalo 14procentní nárůst oproti stavu z přelomu tisíciletí.

pařížské kavárny, ilustrační foto

Boji se změnami klimatu podlehl jeden ze symbolů Francie – vyhřívané restaurační zahrádky

Jeden z nepostradatelných symbolů ulic a náměstí francouzských měst – vyhřívané či klimatizované restaurační zahrádky nabízející útočiště i v chladném počasí místním a turistům – budou od čtvrtka minulostí. Francouzské ministerstvo životního prostředí vydalo vyhlášku, podle které je v celé Francii nově zakázáno vytápět či klimatizovat venkovní zahrádky restaurací.

Přečíst článek

„Nová zpráva Mezivládního panelu pro změnu klimatu je výčtem nedodržených klimatických slibů. Je to spis plný hanby zaznamenávající prázdné sliby, které nás pevně usazují na cestu ke světu, ve kterém se nedá žít," uvedl Guterres. Zpráva podle něj ukazuje „uskutečnitelné a finančně dostupné" cesty k naplnění zmíněného teplotního cíle, který je zakotven v tzv. pařížské dohodě z roku 2015.

„V první řadě musíme ztrojnásobit rychlost přechodu na obnovitelné zdroje energie," vyzývá Guterres. Autoři zprávy podle agentury Reuters hovoří o potřebě drasticky omezit využívání fosilních paliv, jako jsou ropa nebo uhlí, zalesňovat krajinu či snížit spotřebu masa. Klimatické cíle jsou aktuálně podkopávány pokračujícími investicemi do infrastruktury pro fosilní paliva a kácením lesů pro tvorbu zemědělské půdy, píše IPCC.

Alexandr Vondra

Zpackaný Green Deal vytvoří z Evropy zónu chudoby, to nesmíme dopustit, říká Alexandr Vondra

Drakonické povinnosti při přechodu na bezemisní zdroje elektřiny nejsme schopni zvládnout, tvrdí místopředseda ODS Alexandr Vondra, europoslanec a člen výboru pro životní prostředí Evropského parlamentu. Rozhovor vznikl krátce po projevu prezidenta Miloše Zemana, který vyzval k odstoupení od Zelené dohody. A krátce předtím, než by mohla Evropská komise rozhodnout, zda bude jádro uznáno jako součást evropského mixu. Na jádru přitom podle Vondry stojí a má stát česká energetika.

Přečíst článek

„Někteří lídři vlád a soukromých společností říkají jednu věc, ale dělají druhou. Jednoduše řečeno, lžou. A dopady budou katastrofální,“ uvedl Guterres. „Žijeme v čase klimatické nouze. Klimatologové varují, že jsme již nebezpečně blízko bodům zvratu, které by mohly vést ke kaskádovým a nevratným klimatickým dopadům,“ upozornil.

Směřujeme rychle ke klimatické katastrofě. Velká města pod vodou, nebývalá vedra, silné bouře, nedostatek vody na mnoha místech, vyhynutí milionu druhů rostlin a živočichů. Není to fikce ani nadsázka,“ dodal.

Reklama

Související

Teplota poprvé přesáhla o dva stupně předindustriální průměr

Klima míří do neprobádaných vod. Teplota poprvé přesáhla o dva stupně předindustriální průměr

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme