Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

88 procent. Putin ovládl volby, kterým nikdo nevěří

Ruský prezident Vladimir Putin
ČTK
 ČTK

Vladimir Putin je s 87 procenty hlasů vítězem ruských prezidentských voleb. Podle státní agentury TASS to vyplývá z povolebního průzkumu, který po skončení třídenního hlasování dnes v 19:00 SEČ zveřejnila státní sociologická agentura VCIOM. Dlouholetý vládce Ruska tak podle očekávání směřuje k již pátému období v prezidentském úřadě.

Reklama

Putin nečelil žádné skutečné konkurenci. Nezávislí experti v Rusku i v zahraničí nepovažují volby za svobodné ani spravedlivé.

Druhé místo podle takzvaného exit pollu obsadí komunistický kandidát Nikolaj Charitonov (4,6 procenta), třetí Vladislav Davankov z parlamentní strany Noví lidé (4,2 procenta) a čtvrté lídr nacionalistické Liberálně demokratické strany Ruska (LDPR) Leonid Sluckij (tři procenta). Dalších 1,2 procenta hlasovacích lístků bude prohlášeno za neplatné, uvádí průzkum.

TASS uvedl, že účast v prezidentských volbách několik hodin před koncem hlasování překonala účast z roku 2018, jež byla 67,54 procenta. Ve 20.00 moskevského času (18.00 SEČ) byla 73,33 procenta. Jde o souhrnný údaj ze všech ruských regionů kromě nejzápadněji položené Kaliningradské oblasti, kde hlasování skončilo úderem 19.00 SEČ.

Ruský prezident Vladimir Putin

Rusko jde volit. Válečná putinomika funguje překvapivě skvěle

Volby v Rusku vyhraje stávající prezident Vladimir Putin. Reální protikandidáti buďto byli diskvalifikováni, nebo zemřeli za podezřelých okolností. Válka proti Západu Putinovi nahnala další body. A co je pro Putina neméně příznivé – Rusko ekonomicky nadále funguje. Válečná ekonomika totiž přináší pozitivní dopady pro obyvatele. Ale Rusko si zadělává na obří ekonomický problém pro dobu po Putinovi.

Přečíst článek

Ještě před oznámením výsledků předběžného průzkumu vydalo české ministerstvo zahraničí prohlášení, dle nějž rezidentské volby v Rusku nebyly demokratické ani transparentní. Poukázalo na systematické potlačování ruské občanské společnosti, nezávislých médií i jakéhokoliv náznaku opozice. Připomnělo, že volby se konaly v době agresivní války proti Ukrajině. Česko podle ministerstva neuznává volby na ukrajinských územích, které Moskva okupuje. Hlasování v nich označila česká diplomacie za nelegitimní volební frašku.

Bílý dům podle agentury Reuters uvedl, že volby zjevně nebyly svobodné ani spravedlivé, jelikož "Putin uvěznil politické oponenty a zabránil dalším, aby proti němu kandidovali". "Prezidentské volby v Rusku nejsou legální, svobodné ani spravedlivé," uvedlo zase polské ministerstvo zahraničí. Dodalo, že hlasování se konalo "v kontextu vážných represí" a v rozporu s mezinárodním právem také v Rusy okupovaných částech Ukrajiny.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme