Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Přes 140 zemí OSN vzkázalo Rusku: Na Ukrajině nemáte co dělat

Potlesk poté, co Valné shromáždění OSN odhlasovalo rezoluci podporující územní celistvost Ukrajiny a vyzývající k zastavení bojů po ruské invazi ve čtvrtek 23. února 2023 v sídle Organizace spojených národů.
ČTK / AP
 ČTK

Valné shromáždění OSN v nové rezoluci znovu vyzvalo Rusko, aby okamžitě stáhlo své jednotky z Ukrajiny. Text schválený vpředvečer prvního výročí invaze podpořilo 141 zemí včetně České republiky, proti bylo sedm delegací a dalších 32 se zdrželo. Společně s Ruskem se proti němu postavily také Bělorusko, Eritrea, Mali, Nikaragua, Severní Korea a Sýrie.

Reklama

Pro rezoluci hlasoval stejný počet zemí jako pro podobné, rovněž právně nezávazné stanovisko přijaté loni v březnu. Tehdy bylo proti jen pět zemí. Na podzim pak prošla hlasy 143 zemí ku pěti rezoluce odsuzující ruskou anexi čtyř oblastí na východě Ukrajiny, které ruské síly částečně kontrolují.

David Ondráčka: Smutné výročí. Ukrajina je ve válce už devět let, ne jen rok

Válka na Ukrajině už trvá šílených devět let, a nikoli jen rok, kdy začala celoplošná agrese Ruska. Bohužel konec války zatím není na dohled, píše v komentáři pro Newstream David Ondráčka, protikorupční expert a bývalý šéf české pobočky Transparency International. „Probírají se všemožné aspekty, podle mě je nejhorší dopad na běžné lidi. Ti denně umírají, trpí pod bombardováním, převrátil se jim život naruby, mají zničená města a domy a mnozí musí před válkou prchat,“ uvádí s tím, že aktuálně je osm milionů uprchlíků v zahraničí (nejvíc v Německu a Polsku, pak v Česku), a dalších skoro 6 milionů je vnitřně vysídlených a nemůžou domů.

Přečíst článek

Nový text schválený v předvečer prvního výročí ruské invaze kromě obnovení mezinárodně uznávaných hranic Ukrajiny volá také po „spravedlivém a trvalém míru". Rezoluce navržená Kyjevem a desítkami jeho spojenců rovněž vyzývá k zastavení bojů, které připravily o život tisíce, ne-li desetitisíce lidí a miliony Ukrajinců vyhnaly z domovů.

Vše o ruské invazi na Ukrajinu čtěte zde

„Rezoluce je silným důkazem o nezlomné celosvětové podpoře Ukrajiny. Mocné svědectví o solidaritě světového společenství s Ukrajinci v kontextu výročí ruské agrese," uvedl Zelenskyj, který na Twitteru poděkoval všem zemím, které usnesení podpořily.

Český ministr zahraničí Jan Lipavský na Twitteru ještě před hlasováním uvedl, že Česko „důrazně podporuje" navrhovanou rezoluci. Hájí podle něj „zásady svrchované rovnosti a územní celistvosti států".

Rok ruské invaze v obrazech. Podívejte se ve fotogalerii:

Podle agentury AFP spojenci Ukrajiny doufali, že ve VS OSN vybudují alespoň stejně širokou koalici jako při říjnovém hlasování o anexích. Tohoto cíle ale nedosáhli: hlasování zdržela řada afrických zemí nebo také Čína, Indie a Pákistán.

Deník The New York Times v dnešní analýze vývoje na mezinárodní scéně poznamenává, že mnohé z těchto „neutrálně" vystupujících zemí od začátku ruské agrese poskytly Moskvě významnou ekonomickou nebo diplomatickou podporu. „A i některé ze zemí, které původně souhlasily s odsouzením Ruska, vidí válku jako problém někoho jiného a začaly se od té doby posouvat k neutrálnějšímu stanovisku," dodává list.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se chce seznámit s čínským mírovým plánem.

Jestli máte mírový plán, ukažte ho. Zelenskyj se chce setkat s představiteli Číny

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že neviděl žádný čínský plán na ukončení ruské války na Ukrajině. Bylo by ale podle něj žádoucí, aby se čínští a ukrajinští zástupci v této věci setkali.

Přečíst článek

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Pšenice zdražuje kvůli ruským útokům na ukrajinské sklady. Zakázat, či ne dovoz obilí z Ukrajiny?

Lukáš Kovanda: Pšenice zdražuje kvůli ruským útokům na ukrajinské sklady. Zakázat, či ne dovoz obilí z Ukrajiny?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme