Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Policejní manévry v Moskvě. U kostela, kde byl Navalného obřad, vyrostly bariéry

Policejní manévry v Moskvě. U kostela, kde byl Navalného obřad, vyrostly bariéry
Profimedia
 ČTK

Rakev s tělem Alexeje Navalného po krátké komorní pietě opustila chrám na okraji Moskvy a zamířila na hřbitov, uvedl spolupracovník zesnulého politika Leonid Volkov. Před kostelem se shromáždily davy podporovatelů opoziční politiky, kteří se s ním chtěli rozloučit.

Reklama

Ruští policisté postavili ohrazení na cestě od stanice moskevského metra ke kostelu. K chrámu Ikony Matky Boží v moskevské čtvrti Marjino také přijely vozy pro přepravu zatčených, uvedl server Mediazona. Na Borisovském hřbitově, kde následuje vlastní pohřeb, jsou také policejní hlídky.

V okolí kostela podle reportéra Mediazony dochází k výpadkům internetu: odeslání zprávy v sociální síti Telegram trvá několik minut, mapová aplikace nefunguje vůbec. Už ve čtvrtek novináři zaznamenali, že u kostela dělníci montovali anténu, o které tvrdili, že je určena pro speciální služby. „To nezávisí na nás,“ odpověděl jeden z pracovníků na otázku, zda zařízení bude rušit mobilní spojení.

Portál Meduza doporučil zájemcům vyrazit na obřad v předstihu, protože stanici metra mohou úřady uzavřít, a varoval, že policie může bránit příznivcům Navalného v účasti na ceremonii. Před návštěvou předpokládaných demonstrací byli podle serveru varováni žáci moskevských škol, studentům bylo vyhrožováno vyloučením.

Smrt politika, který byl nejvýraznějším kritikem Kremlu v posledních letech, oznámila vězeňská služba 16. února. Navalnyj zemřel v trestanecké kolonii za polárním kruhem, kde si odpykával mnoholetý trest.

Julija Navalná během svého projevu v Evropském parlamentu

Kdo nahradí Navalného? Ruská opozice je postupně „odklízena“ do věznic

V Moskvě se dnes uskuteční pohřeb nejvýraznějšího ruského opozičního politika posledních let Alexeje Navalného. S jeho odchodem nyní vyvstává otázka, kdo jej v boji proti režimu Vladimira Putina nahradí. Celému „odboji“ příliš nehraje do karet fakt, že většina z jeho dalších velkých jmen je nyní ve vězení. Naposledy tam byl poslán aktivista Oleg Orlov.

Přečíst článek

Podle vdovy Julije Navalné není jisté, zda bude pohřeb poklidný, anebo dojde na zatýkání.

Přípravy pohřbu provázely komplikace. Navalného tým uvedl, že problémy měl s nalezením místa, ve čtvrtek také vyšlo najevo, že kvůli výhrůžkám žádná z pohřebních služeb není ochotná ujmout se převozu politikova těla.

Navalnyj upozorňoval například na korupci v řadách představitelů současného režimu v čele s prezidentem Vladimirem Putinem. Od ledna 2021, kdy se vrátil do vlasti z léčení v Německu, byl ve vězení. Postupně si vyslechl tresty 2,5 roku, devět let a 19 let vězení. Vinu odmítal a své uvěznění přičítal snaze režimu umlčet veškeré odpůrce a kritiku. Jeho spolupracovníci tvrdí, že ho Putin nechal zabít.

Julia Navalná

Navalná: Sankce na porážku Putina nestačí

„Pokud vážně chcete porazit Putina, musíte začít být inovativní. A přestat být nudní,“ řekla Navalná europoslancům.

Přečíst článek

Orlov si má odpykat 2,5 roku za kritiku ruského vedení kvůli válce

Rusové uklidili do vězení dalšího odpůrce režimu a války na Ukrajině

Moskevský soud odsoudil ke 2,5 roku vězení známého ochránce lidských práv Olega Orlova, který kritizoval ruské vedení za válku proti Ukrajině. Odsouzen byl za opakovanou „diskreditaci armády“, uvedla média. Přímo ze soudní síně byl odveden do vězení.

Přečíst článek

Reklama

Související

Navalnyj má pohřeb v pátek

Dalibor Martínek: Lenin, Stalin, Putin. Sto let vraždění. Teď má pohřeb Navalnyj

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme