Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Podezřelé nákupy zbraní budou prodejci hlásit, zasáhnout bude moci i policie

Česká zbrojovka
mr.smashy / Creative Commons / CC BY 2.0
 ČTK

Prodejci by mohli mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela zákona o zbraních, kterou příští týden ve středu projedná vláda.

Reklama

Povinnost hlásit podezřelé obchody zavádí i nový zákon o zbraních, který v březnu podepsal prezident Petr Pavel, ten však začne platit až od roku 2026. Ministerstvo vnitra proto navrhuje nyní platný zákon novelizovat.

"Držitel zbrojní licence, který je podnikatelem v oboru zbraní a střeliva, oznámí policii převod zbraně nebo střeliva nebo právní jednání směřující k takovému převodu, které důvodně považuje za podezřelé," mělo by stát podle návrhu novely v zákoně. Pokud držitel licence oznámení neprovede, dopustí se podle návrhu přestupku.

Bez přesné definice

V důvodové zprávě úřad upřesňuje, že podezřelé jednání nelze z principu přesně definovat. Může se ale například jednat o případy, kdy se zákazník pokusí zakoupit zbraň, k jejímuž držení není oprávněn, pokud se prodejce domnívá, že pořízení zbraně je součástí přípravy na spáchání trestného činu nebo "abnormální zmatenost, apatie nebo výrazné známky tíživého stresu" u nakupujícího.

Ministerstvo vnitra také upozorňuje, že nákup neobvyklého množství zbraní nebo střeliva již nyní aktivně sleduje policie prostřednictvím analytického nástroje přímo v Centrálním registru zbraní.

Návrh je předkládán bez rozporu mezi členy vlády, připomínky ale podaly jiné subjekty, například Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR (KZPS) nebo spolek Liga Libe. Nesouhlasí mimo jiné s tím, že posouzení toho, které nákupy jsou důvodně podezřelé, je pouze na držiteli zbrojní licence. "Ona 'důvodnost podezření' je plně ponechána na subjektivním posouzení držitele licence, není zpracována žádná sjednocující metodika nebo pravidla, jaká jednání má držitel licence považovat za podezřelá a jaká ne," namítá KZPS.

Zabavení zbraně

Novela zákona dále podle ministerstva vnitra rozšíří možnosti policie pro zajištění zbraní. Nově je bude moci zajistit v případech, kdy o jejich držiteli získá informace, že může představovat "vážné nebezpečí pro vnitřní pořádek nebo bezpečnost". I toto ustanovení podle ministerstva obsahuje budoucí zákon o zbraních. I proti tomuto ustanovení podaly některé subjekty připomínky.

Nový zákon o zbraních a střelivu podepsal prezident Pavel na konci března. Kromě zmíněných ustanovení například zkracuje lhůty pro lékařské prohlídky držitelů zbraní z deseti na pět let, zahrnuje také možnost policie nařídit tuto prohlídku kdykoli. Ošetřující lékaři mají získat přístup do centrálního registru zbraní a ověřovat, zda je jejich pacient držitelem zbrojního průkazu. Kvůli digitalizaci centrálního zbraňového registru a jeho propojení s dalšími policejními a zdravotními evidencemi

Jana Černochová, ministryně obrany

CSG oceňuje úsilí ministryně Černochové zlepšit přístup firem obranného průmyslu k bankovnímu financování

Ministryně obrany Jana Černochová v posledních týdnech a měsících vyvíjí velké úsilí k tomu, aby se zlepšil vztah bankovního sektoru k obrannému průmyslu a jeho financování. Na vládní úrovni se stala klíčovou osobností, která upozorňuje na problém nedostatečných zdrojů pro financování rozvoje obranného průmyslu jako strategického odvětví pro Českou republiku a pro NATO a vtahuje do debaty i další aktéry: Ministerstvo financí ČR či banky. To je důležité v situaci, kdy některé menší firmy obranného průmyslu mohou mít problém i s banálním otevřením účtu.

Přečíst článek
.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Sněmovna schválila nový zbraňový zákon

Sněmovna schválila nový zbraňový zákon. Sebrat zbraň půjde i za výhružky na sociálních sítích

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme