Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Maďaři bojují o EU fondy. Rychle předkládají zákony, které mají být důkazem demokracie

Maďarský premiér Viktor Orbán
ČTK
 ČTK

Maďarská vláda v pondělí předložila parlamentu balíček zákonů s cílem uvolnit miliardy eur z fondů Evropské unie, uvedla ministryně spravedlnosti Judit Vargová na svém facebookovém účtu.

Reklama

Evropská komise v neděli navrhla odebrat Maďarsku 7,5 miliardy eur (asi 184 miliard korun) z fondů EU mimo jiné kvůli nedostatečnému potírání korupce a problematickému přidělování veřejných zakázek. Pokud Budapešť do dvou měsíců situaci napraví, může vzít Brusel návrh zpět.

Podané návrhy zákonů upravují legislativu týkající se spolupráce Maďarska s Evropským úřadem pro boj proti podvodům (OLAF) a také pravidel pro správu veřejného majetku, uvedla maďarská ministryně spravedlnosti. Vláda se prosazení závazků hodlá věnovat i v nadcházejících týdnech a měsících. Podle Vargové nehrozí, že by Maďaři přišli o dříve přidělené prostředky z unijních fondů.

Jakub Kudýn z J&T: Profesionální investoři se hrnou do Premier League. Moc dobře vědí proč

Kluby v Premier League se čím dál častěji stávají terčem nákupů profesionálních investorů jako jsou private equity fondy nebo hedgeové fondy. Vidí tito investoři příležitost tam, kde ji ostatní nevidí anebo se jedná spíše o investice z rozmaru?

Přečíst článek

Budapešť může přijít o peníze z EU fondů

„V neděli skončilo náročné, ale konstruktivní vyjednávání mezi maďarskou vládou a komisí, které trvalo několik měsíců. Jednání byla úspěšná. Komise dospěla k závěru, že navrhovaná opatření předložená maďarskou vládou řeší obavy, které vedly komisi k zahájení řízení o podmíněnosti,“ napsala Vargová.

Unijní exekutiva členským zemím poslala ke schválení návrh, který může Budapešť připravit asi o třetinu jejích peněz z kohezních fondů. Návrh musí schválit většina členských zemí.

Viktor Orbán

Komise chce vzít Maďarsku 7,5 miliardy eur z fondů EU

Evropská komise navrhla odebrat Maďarsku 7,5 miliardy eur (184 miliard korun) z fondů Evropské unie mimo jiné kvůli nedostatečnému potírání korupce a problematickému přidělování veřejných zakázek. Unijní exekutiva členským zemím posílá ke schválení návrh, který může Budapešť připravit asi o třetinu jejích peněz z kohezních fondů, oznámil dnes eurokomisař pro rozpočet Johannes Hahn.

Přečíst článek

Unijní instituce dlouhodobě kritizují přístup vlády premiéra Viktora Orbána k justici, maďarské omezování plurality médií a práv menšin či omezování činnosti nevládních organizací a akademických svobod.

Europoslanci se v usnesení schváleném ve čtvrtek shodli, že Maďarsko již není plnohodnotnou demokracií, a vyzvali komisi k rychlým krokům. Jedním z nich je zabavení peněz kvůli problematickému rozdělování unijních prostředků, které podle kritiků putují k lidem napojeným na Orbána.

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Podpora Ukrajiny Česko znevýhodňuje. Poznáme to na ceně chleba

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme