Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ochrana lidských práv v Rusku se sníží. Země opouští Radu Evropy

Vladimir Putin
ČTK
 ČTK

Rusko oznámilo Radě Evropy (RE), že opouští tuto organizaci dohlížející na dodržování lidských práv. Podle agentury Interfax informoval šéf ruské delegace při Parlamentním shromáždění Rady Evropy Pjotr Tolstoj.

Reklama

 Agentura Reuters napsala, že Rusko tento krok udělalo ve snaze zabránit tomu, aby bylo samo z RE vyloučeno kvůli invazi na Ukrajinu.

Ruská strana předala příslušný dopis ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova generální tajemnici RE Marije Pejčinovićové Burićové.

„Rozhodnutí o vystoupení (z RE) bylo učiněno v souvislosti s protiruskou debatou v Parlamentním shromáždění Rady Evropy, jejímž výsledkem může být lživá rusofobní rezoluce, založená na smyšlenkách, které nemají žádný vztah k realitě,” uvedl Tolstoj.

Výbor Rady ministrů RE se den po začátku ruské invaze na Ukrajinu rozhodl pozastavit členství Ruska v této instituci. Podle italského ministra zahraničí, jehož země výboru předsedá, šlo o nezbytný krok po vojenské agresi vůči Ukrajině, která představuje vážné porušení mezinárodního práva. Minulý čtvrtek pak Moskva oznámila, že se nadále nehodlá účastnit jednání RE. Ukončení ruského působení v Radě Evropy znamená odchod ze všech jejích mechanismů, včetně Evropského soudu pro lidská práva (ECHR) ve Štrasburku.

směnárna v Praze

Ukrajinské hřivny v hotovosti jsou v Česku bezcenné. Směnárny i banky je odmítají

Ukrajinští uprchlíci v Česku si prakticky nemohou směnit hřivny za české koruny. Kurzy ve směnárnách jsou nevýhodné a banky je neberou.

Přečíst článek

Na ten je obecně možné se obracet se stížností poté, co jednotlivci vyčerpali všechny vnitrostátní opravné prostředky. Jednotlivci, kteří si stěžují na porušení svých práv, se tedy musí nejprve obrátit na soudy dané země, a to včetně tribunálů nejvyšších. Podle agentury AFP je Rusko zemí, jejímiž kauzami se soud ve Štrasburku zabývá nejčastěji.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal v pondělí vyzval RE k vyloučení Ruska. Ten, kdo odpovídá za tuto „nevyprovokovanou a neopodstatněnou agresi nemůže zůstat v evropské rodině, kde lidský život je nejvyšší hodnotou”, uvedl.

Reuters uvádí, že Kreml pozastavení členství v RE minulý měsíc označil za nespravedlivé, ale poskytlo mu dobrou záminku k tomu, aby z organizace nyní odešel nadobro. Moskvě tak už nic nebrání například v tom, aby zavedla trest smrti pro nebezpečné zločince.

Moskva, ilustrační foto

Všude je cítit strach z toho, co bude, říká Moskvanka. Bojí se, že přijde o práci

Dopady sankcí uvalených na Rusko kvůli invazi na Ukrajinu se začínají projevovat na každodenním životě Rusů. Dramaticky se zdražují běžné potraviny, i elektronika. Problém je i s léky, upozorňuje CNN. „Nevíme, co bude dál,“ bojí se běžní Rusové.

Přečíst článek

Rusko invazi na Ukrajinu obhajuje nutností tuto zemi demilitarizovat a „denacifikovat” a zabránit údajné genocidě ruskojazyčného obyvatelstva.

Rusko se členem Rady Evropy, která nijak nesouvisí s Evropskou unií, stalo v roce 1996. Jeho odchod z této organizace také znamená, že nebude vázáno Evropskou úmluvou o ochraně lidských práv.

„Nebojte se, všechna práva v naší zemi budou bezpodmínečně zaručena,” napsal k tomu na sociálních sítích šéf zahraničního výboru dolní komory ruského parlamentu Leonid Sluckij.

Vladimir Putin, prezident Ruska

Rusko je na prahu krize. SSSR dosáhlo kolosálních úspěchů i přes sankce, uklidňuje Putin

Dva týdny, po které Západ uplatňuje sankce vůči Rusku za jeho invazi na Ukrajinu, stačily, aby se Putinovo Rusko dostalo na ekonomické dno, píše agentura Bloomberg. 

Přečíst článek

Reklama

Související

Odvrácená strana Číny. Je nejnebezpečnějším státem pro své občany na světě, říká Human Rights. Na snímku prezident Si Ťin-pching.

Odvrácená strana Číny. Je nejnebezpečnějším státem pro své občany na světě, říká Human Rights

Přečíst článek
Letošní Nobelovu cenu za mír získali běloruský bojovník za lidská práva Ales Bjaljacki (na snímku), ruská lidskoprávní organizace Memorial a ukrajinské Centrum pro občanské svobody.

Vzkaz Putinovi a Lukašenkovi: Nobelovu cenu za mír získaly lidskoprávní organizace z Ruska, Běloruska a Ukrajiny

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme