Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

O sídle agentury proti praní špinavých peněz rozhodne veřejné slyšení

O sídle agentury proti praní špinavých peněz rozhodne veřejné slyšení
ČTK
Komerční spolupráce

Devět uchazečů o hostitelství budoucí agentury EU pro boj proti praní špinavých peněz a financování terorismu představí 30. ledna v sídle Evropského parlamentu v Bruselu své kandidatury na veřejném slyšení.

Reklama

Na společném veřejném slyšení pořádaném Evropským parlamentem a Radou EU představí devět kandidátů na budoucí sídlo Úřadu pro boj proti praní peněz a financování terorismu (AMLA) své nabídky a odpoví na otázky poslanců Evropského parlamentu a zástupců Rady EU. Bude to vůbec poprvé, kdy jsou součástí procesu výběru sídla nové agentury EU veřejná slyšení. Děje se tak v návaznosti na rozsudek Soudního dvora EU, který dal europarlamentu při určování hostitelských měst budoucích agentur stejné slovo jako Radě EU.

Zasedání začíná v 08:30. Po obecném úvodu vystoupí kandidáti v následujícím pořadí:

  • Itálie, Řím 09:00 - 10:00;
  • Rakousko, Vídeň 10:00 - 11:00;
  • Litva, Vilnius 11:00 - 12:00;
  • Lotyšsko, Riga 13:30 - 14:30;
  • Německo, Frankfurt 14:30 - 15:30;
  • Irsko, Dublin 15:30 - 16:30 hod;
  • Španělsko, Madrid 17:00 - 18:00;
  • Francie, Paříž 18:00 - 19:00;
  • Belgie, Brusel 19:00 - 20:00.

Konečný výsledek vzejde ze společného hlasování Evropského parlamentu a Rady EU. Mezi oběma institucemi panuje předběžná dohoda o dalších částech balíčku opatření proti praní peněz a financování terorismu. Než ale bude moci tento balíček vstoupit v platnost, musí evropští zákonodárci formálně přijmout příslušné zákony, což se zavázali učinit před volbami do EU v červnu 2024.

Monako (ilustrační foto)

Monako čelí kritice. Je stále snadné tam prát špinavé peníze, tvrdí experti

Monako se léta těšilo a stále těší pověsti exkluzivního bydliště a daňového ráje pro řadu úspěšných lidí a miliardářů. Jeho uvolněné zákony proti finanční kriminalitě jsou ale trnem v oku expertům z organizace Rady Evropy označované zkráceně jako Moneyval, podle níž snahy knížete Alberta II. o potírání finanční kriminality nejsou dostatečné a městský stát na pobřeží Středozemního moře je pořád snadným místem pro praní špinavých peněz, napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Mafie - ilustrační foto

Česko je rájem italských mafiánů. Perou tu špinavé peníze a schovávají se před justicí, píše tamní policie

Italské klany do Česka a na Slovensko "uklízejí" své členy prchající před justicí. Zároveň tu zakládají fiktivní společnosti, které pomáhají prát špinavé peníze pocházející z trestné činnosti, píše italská protimafiánská policie ve výroční zprávě za první pololetí loňského roku.

Přečíst článek

Londýn

Ruští oligarchové možná mají v Londýně utrum, jiní boháči tam ale přijdou

Londongrad či Moskva nad Temží, to jsou přezdívky, které si britská metropole vysloužila pro svou otevřenou náruč vůči ruskému kapitálu. Tomu je, zdá se, po třiceti letech konec. Londongrad padl, píše Bloomberg. Ač se z něj ale vypaří ruské bohatství, petrodolary odjinud tam stejně potečou proudem.

Přečíst článek

Reklama

Související

Ivan David: Každý má přímou povinnost uplatnit své demokratické právo volit

Ivan David: Každý má přímou povinnost uplatnit své demokratické právo volit

Přečíst článek
Letecký pohled na čistírnu odpadních vod.

EU chce lepší čištění a opětovné využívání městských odpadních vod

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme