Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Maďaři podpoří Rutteho na post šéfa NATO. Orbán však nadiktoval své podmínky

Maďarský premiér Viktor Orbán
ČTK
 ČTK

Maďarský premiér Viktor Orbán určil podmínky, za jakých by jeho země mohla podpořit kandidaturu dosluhujícího nizozemského premiéra Marka Rutteho na post generálního tajemníka Severoatlantické aliance. Internetovému portálu Mandiner financovanému vládou řekl, že Rutte by se musel omluvit za ponižující vyjádření, která v minulosti pronesl na adresu Maďarska.

Reklama

Bez ohledu na to, kdo se nakonec novým šéfem NATO stane, požaduje po něm Orbánova vláda, aby s ní uzavřel dohodu, na základě které by se Maďarsko nemuselo účastnit žádné případné operace NATO na Ukrajině namířené proti Rusku.

Vláda v Budapešti navzdory ruské invazi na Ukrajinu udržuje s Moskvou dobré vztahy. Odmítá napadené zemi dodávat vojenskou pomoc a kritizuje západní protiruské sankce.

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó

Plyn z Ruska odebírat nepřestaneme, uvedl v Petrohradu maďarský ministr zahraničí Szijjártó

Maďarsko je spokojeno se spoluprací s Ruskem v dodávkách zemního plynu a nemá v plánu přestat jej od Moskvy nakupovat. A to navzdory tlaku, který je na Maďarsko v tomto ohledu vyvíjen. Na ekonomickém fóru v Petrohradu to řekl maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó.

Přečíst článek

Agentura DPA podotýká, že aliance žádnou takovou operaci na Ukrajině neplánuje a že akce jednotlivých členských zemí mimo území NATO nejsou nikdy pro ostatní členy povinné.

Reklama

Mandát současného generálního tajemníka NATO, Nora Jense Stoltenberga, vyprší letos v říjnu. Ke zvolení jeho nástupce je potřeba jednomyslná shoda všech 32 členů aliance. DPA uvádí, že kromě Maďarska a Rumunska podporují všichni členové kandidaturu Rutteho. Bukurešť chce, aby se do čela NATO postavil nynější rumunský prezident Klaus Iohannis, jehož mandát skončí na podzim a o další se ucházet nemůže.

Maďarský premiér Viktor Orbán

Orbán: Rusko sotva pohltí celý Západ, válka ukázala limity jejich schopností

Obavy z ruského útoku na jakéhokoliv člena Severoatlantické aliance jsou neopodstatněné, prohlásil maďarský premiér Viktor Orbán podle agentury Reuters. Válka Ruska proti Ukrajině, která pokračuje třetím rokem, ukázala limity ruských schopností, dodal šéf vlády v pravidelném rozhlasovém vystoupení. Rozhovor zaznamenala i ruská média, podle kterých Orbán hovořil o přípravách na zapojení NATO do války na Ukrajině.

Přečíst článek

„My podporujeme Rumunsko,“ řekl portálu Mandiner Orbán, který je maďarským premiérem 14 let. Jeho podmínky ohledně Rutteho se týkají situace, kdy by Iohannis svoji kandidaturu stáhl. Maďarsko je stejně jako Česko členem NATO od roku 1999.

Nizozemsko v posledních letech patří mezi země Evropské unie, které vládu maďarského premiéra Viktora Orbána nejhlasitěji kritizují kvůli porušování principů právního státu nebo omezování demokratických hodnot. V roce 2021, kdy panovalo napětí kolem maďarského zákona dopadajícího podle kritiků na maďarskou komunitu LGBT+, Rutte řekl, že „jeho cílem je kvůli této záležitosti srazit Maďarsko na kolena“.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme