Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lynčování je v USA federální zločin. Zákon prošel po 120 letech a 200 marných pokusech

Americký prezient Joe Biden podepisuje zákon zakazující lynčování
ČTK
 ČTK

Schválení zákona zakazujícího vraždy spáchané davem, které často měly rasistický podtext, doposud blokovali zákonodárci z jižanských států. Nově bude za porušení zákona možné uložit vězení až do výše 30 let.

Reklama

Spojené státy mají po více než 120 letech neúspěšných snah zákon, podle něhož je lynčování federální zločin. Prezident Joe Biden v Bílém domě podepsal příslušnou normu, která stanovuje za podobný zločin až 30 let vězení. V Kongresu se podobné návrhy objevily téměř 200krát, pokaždé nicméně selhaly zejména kvůli nevoli zástupců jižanských států.

Spojence čeká dlouhý boj proti ruské agresi, Putin udělal chybu, řekl Biden.

Biden: V případě útoků na státy NATO budeme bránit každý centimetr. Viníkem války je Putin, ne Rusové

Pro ruskou invazi na Ukrajinu neexistuje žádné ospravedlnění, důvody uváděné Moskvou jsou nemravné a cynické, řekl v projevu ve Varšavě americký prezident Joe Biden. Viníkem války je podle něj ruský prezident Vladimir Putin, který už dál nemůže zůstat u moci. Spojenci se musejí připravit na dlouhý a složitý boj.

Přečíst článek

„Díky, že jste to nikdy nevzdali,“ řekl Biden před podpisem ohledně výjimečně dlouhých pokusů o schválení podobného zákona. „Lynčování bylo čistým terorem, který byl využíván k vymáhání lži, že ne každý patří do Ameriky, ne každý si je rovný,“ dodal.

Zdůraznil přitom, že jiné formy rasového útlaku a zastrašování pokračují dodnes a nový zákon je proto potřeba. „Rasová nenávist není starý problém - je to přetrvávající problém. Nenávist nikdy nepřejde. Jen se schová,“ řekl prezident.

Sněmovna reprezentantů schválila návrh zákona 7. března počtem 422 hlasů ku třem poté, co jej přijal jednomyslně Senát. Stejnou verzi zákona schválila Sněmovna již v lednu roku 2019, návrh se pak nicméně zadrhnul v Senátu.

Roman Abramovič

V USA si brousí zuby na Abramovičovu megavilu za 50 milionů dolarů, začínají se rojit zájemci

Ruský miliardář a stále ještě majitel fotbalové Chelsea Roman Abramovič nemá chvíli klidu. Poté, co na něj uvalila sankce Evropská unie a Velká Británie, se nad jeho bohatstvím stahují mračna i ve Spojených státech. A pokud by na něj americká vláda sankce v podobě zmrazení majetku uvalila, v prvé řadě by v sankčních sítích skončila jeho megavila za 50 milionů dolarů ve vyhlášeném horském středisku Aspen v Coloradu.

Přečíst článek

Umučení za údajnou urážku bílé prodavačky

Nový zákon je pojmenován po Emmettu Tillovi, černošském chlapci, který byl v roce 1955 ve svých 14 letech umučen a zavražděn davem ve státě Mississippi. Důvodem bylo nařčení prodavačky světlé pleti, že ji Till urazil v samoobsluze. Jeho smrt se stala jedním ze symbolů hnutí za občanská práva, které vyvrcholilo v 60. letech minulého století a ukončilo rasovou segregaci v USA.

Kongres podobnou normu projednával poprvé v roce 1900, kdy ji předložil tehdy jediný černošský zákonodárce George Henry White. Návrh však zapadl při projednávání ve výborech. Další významný pokus prohlásit lynčování za federální zločin přišel o 18 let později, ztroskotal však v Senátu, kde jeho projednávání zablokovali zákonodárci z jižanských států.

Mariupol, evakuace civilistů

Mariupol stíhá humanitární katastrofa. Evakuace civilistů se zastavila, Kyjev se bojí provokací

Na Ukrajině nebudou dnes žádné humanitární koridory pro evakuaci civilistů z obléhaných měst, uvedla místopředsedkyně ukrajinské vlády Iryna Vereščuková.

Přečíst článek

Podle listu The Washington Post selhalo za posledních asi 120 let podobných návrhů v Kongresu téměř 200, většina z nich kvůli nevoli zástupců jižanských států. Po konci segregace řada kongresmanů argumentovala v neprospěch návrhů tím, že klasifikace lynčování jako federálního zločinu zasahuje do práv jednotlivých států.

Za lynčování se označuje násilná vražda rozzuřeným davem, jež má být trestem za domnělý zločin. V USA měla v drtivé většině případů rasistický podtext. V 19. a 20. století byly tímto způsobem zavražděny tisíce lidí, poslední podobný dokumentovaný incident se v USA odehrál před téměř 30 lety.

Studie: I v Botswaně mají ženy příznivější podmínky pro podnikání než v Česku

Na prvních místech světového žebříčku ekonomik z pohledu podmínek pro podnikání žen se umístily Spojené státy, Nový Zéland a Kanada. Česko na 39. pozici se mírně zlepšilo, mezi vyspělými zeměmi ale výrazně zaostává. Vyplývá to z pátého vydání zprávy Mastercard Index of Women entrepreneurs, která popisuje podnikání žen v 65 zemích světa.

Přečíst článek

Letenky zdražují, u zaoceánských letů až o desítky procent. A bude hůř

Rozkolísané ceny paliv na světových trzích postupně prodražují i leteckou dopravu. Důsledkem toho jsou stoupající ceny letenek, které hlavně na dálkových linkách zdražily v posledních týdnech v průměru o deset až 20 procent. Vyplývá to z ankety mezi prodejci letenek.

Přečíst článek

Reklama

Související

Americký Senát

Americké úřady mohou fungovat. Tamní Senát pro ně schválil obří finanční injekci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme