Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Mariupol stíhá humanitární katastrofa. Evakuace civilistů se zastavila, Kyjev se bojí provokací

Mariupol, evakuace civilistů
ČTK
 ČTK

Na Ukrajině nebudou dnes žádné humanitární koridory pro evakuaci civilistů z obléhaných měst, uvedla místopředsedkyně ukrajinské vlády Iryna Vereščuková.

Reklama

 Starosta obléhaného Mariupolu Vadym Bojčenko uvedl, že pro evakuaci bylo připraveno 26 autobusů, ale ruské síly jim odmítly zaručit bezpečný odjezd.

„Rusko si s námi hraje,” prohlásil podle agentury Reuters starosta. Město je podle něj na hraně humanitární katastrofy a evakuovat by potřebovalo všech zbývajících 160 tisíc obyvatel přístavu, který měl před válkou asi 340 tisíc obyvatel.

Ukrajinská rozvědka varovala před možnými provokacemi z ruské strany na trase humanitárních koridorů, a tak se kvůli bezpečnosti obyvatel dnes žádné neotevřou, vysvětlila vicepremiérka podle portálu Kanal 24.

Mezinárodní výbor Červeného kříže nadále nemůže poskytnout Mariupolu pomoc, i když stále žádá od Ruska a Ukrajiny záruky bezpečného průchodu, řekl mluvčí výboru stanici BBC.

Agentura Unian poznamenala, že v neděli fungovaly dva humanitární koridory, oba v Donbasu na východě Ukrajiny, kterými se podařilo dostat do bezpečí tisícovku civilistů.

>>>>>> Vše k válce na Ukrajině sledujte zde <<<<<<

Inflace, ilustrační foto

Rusko padá do propasti. Čína mu může pomoci jen trochu

Rusko kvůli sankcím a válce do konce příštího roku ztratí výsledek ekonomického růstu uplynulých patnácti let. Asijské velmoci si nebudou pálit prsty, protože Západ je pro ně větším partnerem, píše v komentáři ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj mluvil s ruskými novináři. Nevyloučil neutralitu, stále žádá schůzku s Putinem

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru s ruskými novináři jako lživé odmítl tvrzení Moskvy, že se prý Kyjev jako první chystal zaútočit na separatisty ovládnuté části ukrajinského Donbasu. Moskva existencí údajného dokumentu o přípravách ukrajinského útoku odůvodňuje rozpoutání války proti Ukrajině.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme