Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Biden: V případě útoků na státy NATO budeme bránit každý centimetr. Viníkem války je Putin, ne Rusové

Spojence čeká dlouhý boj proti ruské agresi, Putin udělal chybu, řekl Biden.
ČTK/AP
 ČTK

Pro ruskou invazi na Ukrajinu neexistuje žádné ospravedlnění, důvody uváděné Moskvou jsou nemravné a cynické, řekl v projevu ve Varšavě americký prezident Joe Biden. Viníkem války je podle něj ruský prezident Vladimir Putin, který už dál nemůže zůstat u moci. Spojenci se musejí připravit na dlouhý a složitý boj.

Reklama

Šéf Bílého domu ujistil, že USA stojí pevně na straně Ukrajiny a že Severoatlantická aliance bude v případě útoku bránit každý centimetr území členských států. „Musíme se na to ale dívat jasnýma očima - tuhle bitvu nevyhrajeme v řádu dnů ani měsíců. Musíme se připravit na to, že je před námi dlouhý boj,“ řekl Biden.

Putin podle Bidena zahájením války udělal  „strategickou chybu“ a přepočítal se, když se domníval, že Ukrajinci budou ruské vojáky vítat. „Tenhle muž nemůže zůstat dál u moci,“ řekl s odkazem na šéfa Kremlu v závěru svého projevu americký prezident.

Vladimir Putin

Měsíční účet za Putinovo tažení vystaven: Hospodářskou krizi pocítí Rusové ještě roky

Propad rublu, akcií i dluhopisů. Dvojciferná inflace nebo zpomalování růstu HDP. Putinovo tažení na Ukrajinu pociťují Rusové už čtyři týdny od jeho začátku.

Přečíst článek

Právě slova týkající se konce Putinovy éry vyvolala největší údiv komentátorů a analytiků. Až dosud totiž americká administrativa ujišťovala, že změna režimu v Rusku pro ni není cílem. Bílý dům vzápětí po Bidenově projevu dal na srozuměnou, že prezident údajně ke změně režimu v Rusku nevyzýval ani nyní.

„Tohle není věc, o které by mohl rozhodovat pan Biden. Jde o volbu občanů Ruské federace,“ komentoval to podle CNN mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Biden se ve svém proslovu také obrátil přímo na Rusy. „Vy, Rusové, nejste naši nepřátelé. Odmítám ale uvěřit tomu, že vítáte zabíjení nevinných dětí a prarodičů. Že vám připadá přijatelné, že ruské rakety a bomby padají na nemocnice, školy a porodnice... to nejsou činy velkého národa,“ řekl americký prezident.

Šéf Bílého domu použil při popisu současné situace srovnání s bojem proti komunismu během studené války. „Maďarsko v roce 1956, Polsko v roce 1956 a 1981, Československo v roce 1968 - sovětské tanky tehdy potlačily demokratická povstání, ale odpor pokračoval až do roku 1989, kdy padla Berlínská zeď a zdi sovětského panství... v posledních 30 letech se ale autokracie po celém světě zase vzmáhají,“ uvedl Biden.

Pohonné hmoty, ilustrační foto

Nejdříve by nafta z vlastních zásob došla Lucembursku, Česko by vydrželo 11 týdnů

Kvůli ruské invazi na Ukrajinu, sankcím západního světa proti Rusku a odvetným krokům Kremlu stoupá obava, že by mohla dojít v evropských zásobnících nafta. Kontinent má zásoby asi na 40 dnů, ale mezi jednotlivými zeměmi je velký rozdíl. Kdyby musely státy spoléhat jen na své zásoby bez jejich doplňování, už za 13 dnů by nafta došla Lucemburčanům a v Česku za 11 týdnů. Nejdéle by vydrželi Finové – přes půl roku, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Joe Biden, americký prezident

Biden Evropě přislíbil víc LNG. Na odstřižení EU od ruského plynu to stačit nebude

Dnešní dohoda EU a USA o dovozu zkapalněného plyn jen podtrhuje, jak dlouhá a strastiplná bude cesta Evropy k nezávislosti na ruských energiích.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme