Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kreml dává miliardy rublů na šíření fake news. Po covidu se zprávy přeorientovaly na válku

Ruský prezident Vladimir Putin
ČTK
 ČTK

Prokremelská organizace Dialog dostává z ruského rozpočtu miliardy rublů na šíření dezinformací, mimo jiné i o válce na Ukrajině, tvrdí novináři ruských nezávislých médií Meduza, The Bell a Važnyje istorii.

Reklama

V čele Dialogu stojí Vladimir Tabak, který působí v administrativě ruského prezidenta Vladimira Putina. Tabaka, absolventa fakulty žurnalistiky Moskevské státní univerzity, si mnozí pamatují také jako autora nápadu vytvořit erotický kalendář se studentkami fakulty jako dárek k narozeninám ruského prezidenta Vladimira Putina.

Dialog, který vznikl už v roce 2019, se v minulosti zabýval mimo jiné šířením zpráv o covidu-19 nebo propagací referenda o změnách ruské ústavy, v němž nakonec Rusové odhlasovali, že Putin může zůstat prezidentem až do roku 2036. V současnosti Dialog mimo jiné spolupracuje s orgány místní správy i institucemi, jako jsou školy a školky, a radí jim, jak vést účty na sociálních sítích a jaký obsah zveřejňovat. V roce 2022 dostaly dvě odnože Dialogu ze státního rozpočtu dohromady 8,3 miliardy rublů (zhruba dvě miliardy korun), uvedly Meduza, The Bell a Važnyje istorii.

Polsko zakáže vjezd autům s ruskou poznávací značkou, uvedl ministr

Pobaltské země, Finsko a teď i Polsko. Země zakáže vozům s ruskou SPZ vjezd do země

Polsko zakáže vjezd automobilům s ruskou poznávací značkou, informoval dnes podle médií polský ministr vnitra. Stejný krok v předchozích dnech oznámily i Finsko, Litva, Lotyšsko a Estonsko.

Přečíst článek

Po začátku ruské invaze na Ukrajinu se část Dialogu, asi 60 lidí, přeorientovala na vymýšlení dezinformací souvisejících s válkou, napsaly výše jmenované ruské servery s odvoláním na nejmenovaného spolupracovníka organizace. Z dílny Dialogu podle zjištění těchto médií pochází několik fake news - například, že na Ukrajině mobilizují ženy nebo že představitelé ukrajinských úřadů mají drahé nemovitosti ve Švýcarsku. Dialog mimo jiné údajně také šířil zprávy, že ukrajinští vojáci dostávají tablety, které zvyšují jejich agresivitu, nebo že ukrajinským uprchlíkům v Polsku jsou nabízené ponižující pracovní pozice jako „masturbátor zvířat“.

Tyto a další fake news vznikaly na večerních poradách, jejichž účastníci probírali důležité události a snažili se na ně vymyslet reakci, popsal médiím spolupracovník Dialogu. Těchto porad se podle něj účastnili také například představitelé prokremelského informačního kanálu Readovka na platformě Telegram nebo oblíbeného kanálu Mash na téže platformě. Pracovníci Dialogu kromě toho předávali přes falešné účty vymyšlené zprávy různým velkým telegramovým kanálům a vydávali se přitom za svědky událostí.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme