Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kauza okolo schůzky Blažka s Nejedlým je uzavřená. Byla to jen nějaká jejich vnitřní debata, uvedl Fiala.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS)
ČTK
 ČTK

Premiér Petr Fiala (ODS) má kauzu setkání ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) s lobbistou Martinem Nejedlým za uzavřenou. I když ještě promluví s předsedou Pirátů Ivanem Bartošem o výsledcích víkendového hlasování jeho spolustraníků o výzvě k Blažkově odstoupení, lídři dalších vládních stran se k případu vracet nechtějí.

Reklama

Pirátské hlasování, ve kterém se pro výzvu vyslovila třetina z oprávněných, považuje premiér za „záležitost nějaké jejich vnitřní debaty“. Na úterním pravidelném jednání lídrů vládní stran podle něj nezazněl žádny požadavek na otevření kauzy. „Nikdo se k tomu nechtěl vracet, protože téma považujeme za vyřešené,“ uvedl. Bartoš se jednání ale neúčastnil kvůli výjezdu do Británie. Premiér očekává, že „pár slov k tomu ještě řekne“. Pracovní výjezd má Bartoš naplánován do pátku.

Fiala zopakoval, že za nominace jednotlivých ministrů v koaliční vládě jsou odpovědné strany, které mají resorty v gesci. Blažek si je podle něj vědom, že udělal chybu. Piráti po svých ministrech a poslancích požadují, aby navrhli okamžité Blažkovo odvolání z vlády. Chtějí také do tlaku zapojit hnutí STAN, se kterým šli do sněmovních voleb. Jeho předseda Vít Rakušan ale v úterý řekl, že setrvání Blažka ve vládě, nebo jeho odchod je odpovědností ODS.

Prezident Petr Pavel při projevu v OSN

Pavel v OSN: Ukrajina si zaslouží mír, jeho podobu nemůže diktovat Rusko

Ukrajina si zaslouží mír, který bude uzavřen za podmínek stanovených Kyjevem. Nesmí být založený na nespravedlivém kompromisu a jeho podobu nemůže diktovat Rusko coby agresor, uvedl v projevu před Valným shromážděním OSN v New Yorku český prezident Petr Pavel. Připomněl také, že následky ruské invaze pociťuje celý svět vzhledem k ohrožení potravinové bezpečnosti způsobené ruskou blokádou ukrajinských přístavů.

Přečíst článek

Piráti jsou nejmenší stranou ve vládě a Sněmovně. Ze dvou stovek poslaneckých mandátů mají čtyři. Ve vládě, která má 18 členů, mají tři místa včetně místopředsednického. Starostové mají ve Sněmovně 33 poslanců.

Blažek se s Nejedlým setkal v restauraci v druhé polovině srpna, o několikahodinovém setkání informoval server Seznam Zprávy. Ministr na sociální síti popsal setkání jako náhodné. Blažek tvrdil, že se v restauraci jen schovával před bouřkou. Po kritice koaličních partnerů i výzvách k odstoupení musel Blažek okolnosti setkání vysvětlovat na koaličním jednání a před senátory. Podle Fialy odpověděl Blažek na otázky, které mu účastníci jednání pokládali. Před pozdějším jednáním koaličních špiček Fiala řekl, že Blažek dostal od vedení ODS „žlutou kartu“ a ví, co toto varování ve sportovní terminologii pro něj znamená. Minulý týden Blažek v deníku Právo připustil, že zvažoval rezignaci.

Reklama

Související

Český premiér Petr Fiala a americký prezident Joe Biden

Nemůžeme připustit, aby ruská agresivní politika slavila úspěch, uvedl Fiala po setkání s Bidenem

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme