Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jednání o příměří průlom nepřinesla. Rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou budou pokračovat

ruská a ukrajinská delegace
ČTK

Ruská a ukrajinská delegace v pondělí jednaly na ukrajinsko-běloruských hranicích. První schůzka vyjednávačů bojujících stran od začátku ruské invaze na Ukrajinu trvala podle médií zhruba šest hodin. Oba týmy se pak dohodly na dalším kole rozhovorů a zamířily do svých metropolí ke konzultacím, sdělil jeden z ukrajinských zástupců Mychajlo Podoljak. Vedoucí ruské delegace Vladimir Medinskij prohlásil, že příští schůzka bude na polsko-běloruské hranici.

Reklama

„Nejdůležitější je, že jsme se dohodli na pokračování vyjednávacího procesu. Další schůzka se uskuteční v nejbližších dnech na polsko-běloruské hranici,” sdělil podle agentury TASS poradce ruského prezidenta Medinskij. „Našli jsme řadu důležitých bodů, ve kterých by bylo možné dosáhnout pokroku,” dodal předseda zahraničního výboru ruské sněmovny Leonid Sluckij.

Podle představitele ukrajinské prezidentské kanceláře Podoljaka obě delegace po jednání zamířily do svých hlavních měst, aby tam projednaly výsledky rozhovorů. Obě strany „určily řadu prioritních témat, u nichž navrhly určitá rozhodnutí”, píše agentura Unian. Podle agentury Reuters Podoljak hodnotil jednání jako složitá a řekl, že ruská strana je stále extrémně zaujatá.

Klíčovým požadavkem Kyjeva je okamžité příměří a stažení ruských vojsk z ukrajinského území. Uvedla to ukrajinská média s odvoláním na komuniké ukrajinské prezidentské kanceláře poté, co ukrajinská delegace dorazila na místo. Kreml se před jednáním zdržel oznámení ruských požadavků. Dříve za cíle své vojenské operace označil demilitarizaci Ukrajiny a očištění země od „neonacistů”.

Šéf ruské delegace Medinskij řekl, že každá hodina konfliktu znamená mrtvé ukrajinské občany a vojáky. Proto je podle něj třeba co nejrychleji dospět k dohodám. „Ale tyto dohody nepochybně musí být v zájmu obou stran,” prohlásil podle záběrů na sociálních sítích.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli poznamenal, že příliš nevěří v úspěch jednání s Rusy, ale že je třeba pokusit se využít i té nejmenší šance.

V ukrajinské delegaci byl ministr obrany Oleksij Reznikov, prezidentův představitel Mychajlo Podoljak, předseda poslaneckého klubu vládní strany Sluha národa David Arachamija, vedoucí ukrajinské delegace v třístranné kontaktní skupině (Ukrajina, Rusko, OBSE) Andrij Kostin, poslanec Rustem Umerov a náměstek ministra zahraničí Mykola Točyckyj, napsala ukrajinská agentura Unian.

V ruské delegaci vedle Vladimira Medinského byli náměstci ministrů obrany a zahraničí, ruský velvyslanec v Bělorusku Boris Gryzlov a předseda zahraničního výboru ruské sněmovny Leonid Sluckij.

Rozhovory měly začít v neděli, ale ukrajinská delegace měla problém dorazit na místo jednání. BBC s odvoláním na mluvčí vládní strany Sluha národa uvedla, že ukrajinská delegace na jednání nakonec přiletěla polským vrtulníkem. Vlastní start rozhovorů pak provázelo další čekání i protichůdné zprávy, zda rozhovory již skutečně začaly, anebo ještě nikoli.

Raiffeisenbank

Akcie Raiffeisenbank, UniCredit a Société Générale padají. Měly nainvestováno v Rusku

Přečíst článek

ilustrační foto

EU zaplatí zbraně pro Ukrajinu, zakáže přelety ruským letadlům, banky vyřadí ze SWIFTu

Evropská unie uzavře v reakci na ruský útok na Ukrajinu vzdušný prostor pro všechna ruská letadla, včetně soukromých letounů ruských oligarchů. Evropský blok bude také poprvé společně financovat dodávky zbraní mimounijní zemi, kterou je Ukrajina. Shodli se na tom v neděli večer ministři zahraničí členských zemí, kteří odsouhlasili třetí balík sankcí proti Rusku za jeho invazi na Ukrajinu.

Přečíst článek

>>>>>> Vše k dění na Ukrajině čtěte zde <<<<<<

Reklama

Související

Ruské přístavy a sklady jsou zahlceny obilím. Nepomáhají slevy ani rekordní vývoz

Ruské přístavy a sklady jsou zahlceny obilím. Nepomáhají slevy ani rekordní vývoz

Přečíst článek
Zvrat ve válce? Ukrajina zahájila hlavní úder protiofenzivy, chce odříznout Krym

Zvrat v rok a půl trvající válce? Ukrajina zahájila hlavní úder protiofenzivy, chce odříznout Krym

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme