Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Clinton v Česku: Bývalý americký prezident dostal Řád Tomáše Garrigua Masaryka

Prezident Petr Pavel (vpravo) udělil stání vyznamenání 42. prezidentovi Spojených států amerických Billu Clintonovi
ČTK
 ČTK

Bývalý americký prezident Bill Clinton na Pražském hradě převzal z rukou české hlavy státu Petra Pavla Řád Tomáše Garrigua Masaryka. Získal ho za vynikající zásluhy o rozvoj demokracie a stability ve střední a východní Evropě.

Reklama

V den, kdy si Česko připomíná 25. výročí vstupu do Severoatlantické aliance, se tak Clinton stal držitelem hned dvou českých státních vyznamenání. V roce 1998 mu za pomoc ve vstupu Česka do NATO tehdejší prezident Václav Havel udělil Řád bílého lva. Clinton je v Praze od víkendu kvůli vystoupení na dnešní konferenci připomínající i přelomové rozšíření aliance před čtvrtstoletím.

Pavel prohlásil, že Clinton se významně zapsal do novodobých dějin nejen České republiky, ale celého regionu. Rozhodnutí rozšířit NATO o tři středoevropské státy podle českého prezidenta rozhodně nebylo jednoduché a vyžadovalo odvahu i vizi. Poděkoval za něj Clintonovi i dalším lidem, kteří se o to zasloužili, vzpomněl například na zesnulou bývalou ministryni zahraničí USA Madeleine Albrightovou. Její dcera Katherine byla mezi hosty dnešního slavnostního ceremoniálu v Trůnním sále Pražského hradu.

„Vstup České republiky a našich sousedů do NATO v roce 1999 a celé období, které následovalo, bylo rozhodně úspěchem a bylo také příležitostí, kterou jsme beze zbytku společně využili,“ řekl dále Pavel. Důležitost rozšíření NATO na východ i význam transatlantické vazby se podle něj ukazuje ještě více nyní, kdy Rusko vede válku proti Ukrajině.

Řád T. G. Masaryka uděluje prezident republiky lidem, kteří se vynikajícím způsobem zasloužili o rozvoj demokracie, humanity a lidská práva. Je nižší formou státního vyznamenání než Řád bílého lva, jeho udělení držiteli vyšší formy vyznamenání podle někdejšího šéfa protokolu Pražského hradu Miroslava Sklenáře však neodporuje zákonu o státních vyznamenáních. V minulosti ho dostali Češi i cizinci s blízkým vztahem k českému prostředí.

Nejvyšší státní vyznamenání České republiky obdržel Clinton v září 1998 ve Washingtonu. Ceremoniál se uskutečnil na státní večeři v Bílém domě. Havel tehdy poděkoval Američanům za podporu pro vstup republiky do NATO a vyslovil přesvědčení, že bez Clintona by šlo vše daleko pomaleji.

Česká republika se stala členem NATO společně s Polskem a Maďarskem 12. března 1999. Clinton byl prezidentem USA mezi roky 1993 a 2001. V minulosti navštívil Prahu několikrát. V lednu 1994 při setkání s Havlem řekl, že rozšíření NATO o bývalé postkomunistické státy není otázkou jestli, ale kdy a jak. V říjnu 2001 se v Praze zúčastnil mezinárodní konference Forum 2000, v listopadu 2005 setkání Madridského klubu a v prosinci 2011 přijel na Havlův státní pohřeb v katedrále svatého Víta.

Nyní je Clinton v Praze od sobotního večera. V neděli se zúčastnil neformální společenské akce v jazzovém klubu Reduta. Na akci dorazili i Pavel s manželkou, bývalá první dáma Dagmar Havlová a další čeští politici. Večer byl připomínkou slavné návštěvy tehdejšího amerického prezidenta v Redutě v roce 1994, při níž si Clinton zahrál i na nový saxofon, dárek od Havla. V pondělí se exprezident v Kramářově vile sešel s premiérem Petrem Fialou (ODS) a zúčastnil se recepce v rezidenci amerického velvyslance Bijana Sabeta. Dnes odpoledne vystoupí stejně jako Pavel ve Španělském sále Pražského hradu na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost.

Biden přijme Fialu v Bílém domě. Jednat budou o bezpečnosti

Český premiér Petr Fiala bude 15. dubna v Bílém domě jednat s americkým prezidentem Joem Bidenem. Lídři se na schůzce zaměří se na praktickou spolupráci obou zemí zejména v ekonomice a bezpečnosti.

Přečíst článek

Polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski

Sikorski: Přítomnost sil NATO na Ukrajině není nemyslitelná

Přítomnost vojáků NATO na Ukrajině není nemyslitelná, řekl polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski na konferenci o Polsku jakožto členském státu Severoatlantické aliance. Na sociální síti X o tom informovalo polské ministerstvo zahraničí. Šéf polské diplomacie také uvedl, že vítá myšlenku francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který nevyloučil možnost, že by na Ukrajinu byli vysláni cizí vojáci.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme