Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Biden: Kyjev může počítat se „silnou“ dodávkou vojenského vybavení

Volodymyr Zelenskyj a Joe Biden
Profimedia
 ČTK

Spojené státy urychleně poskytnou Ukrajině významné balíky vojenské pomoci, jakmile americký Senát po Sněmovně reprezentantů schválí uvolnění dodatečných peněz na tento účel.

Reklama

Podle Bílého domu o tom Joe Biden ujistil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Bidenův úřad zároveň informoval, že americký prezident o podpoře Kyjeva hovořil také s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou.

Rozhovory přicházejí dva dny poté, co americká sněmovna schválila sadu návrhů o zahraniční pomoci včetně vyčlenění 61 miliard dolarů (přes 1,4 bilionu korun) na další vojenskou a ekonomickou podporu země napadené v únoru 2022 Ruskem. Senát USA pravděpodobně naváže do konce týdne, což by umožnilo po čtyřech měsících odblokovat americké dodávky zbraní Ukrajině.

Biden chce příslušný návrh okamžitě po schválení podepsat a nyní avizuje rychlé kroky s cílem „pokrýt naléhavé potřeby Ukrajiny na bojišti a v protivzdušné obraně“. Zelenskyj vydal vlastní prohlášení, podle kterého Biden ujistil, že Kyjev může počítat se „silnou“ dodávkou vojenského vybavení, která kromě protivzdušné obrany posílí také „dalekonosné a dělostřelecké možnosti“.

Podle informací webu Politico americká vláda aktuálně sestavuje pro Ukrajince mimořádně velký balík materiálu včetně obrněných vozidel. Ministerstvo obrany jej chce mít připravený brzy po očekávaném podpisu projednávaného zákona.

Agentura AP napsala, že americké ministerstvo obrany může po uvolnění nových prostředků zahájit dodávky zbraní v řádu dní. „To proto, že má síť skladů ve Spojených státech a v Evropě, které již uchovávají munici a nástroje protivzdušné obrany, které Kyjev zoufale potřebuje,“ uvedla.

Julija Navalná

Navalná: Kyjev dělá velkou chybu tím, že ignoruje Rusy, kteří jsou proti válce

V Rusku žijí protiváleční Rusové, někteří dávají odpor najevo, ale lze těžko čekat, že všichni vyjdou protestovat. Ne všichni jsou hrdinové. V rozhovoru s magazínem Time to řekla Julija Navalná, vdova po ruském opozičním předákovi Alexeji Navalném. V prvním interview od smrti svého manžela uvedla, že řada Rusů je podle ní připravena dát různými způsoby najevo nesouhlas s ruskou válkou proti Ukrajině a takto smýšlející Rusy je třeba podporovat. Ukrajinská vláda dělá podle ní chybu tím, že tuto skupinu ignoruje. Kyjev zatím na její slova nereagoval.

Přečíst článek

O protivzdušné baterie žádá ukrajinská vláda také spojence v Evropě, zatímco čelí neustálému ruskému bombardování. Zda bylo i toto tématem hovoru Bidena s von der Leyenovou, není z komuniké Bílého domu jasné. Pouze uvádí, že dvojice mluvila „o tom, jak je trvalá mezinárodní podpora klíčová pro boj Ukrajiny za svobodu“.

Šéfka unijní exekutivy na sociální síti X uvedla, že s americkým prezidentem probrala také vývoj na Blízkém východě. „A riziko zahraničního vměšování se do nadcházejících voleb,“ dodala.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme