Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Babiš výzvou k sázení zřejmě porušil zákon, míní ministerstvo financí

Babiš výzvou k sázení zřejmě porušil zákon, míní ministerstvo financí
ČTK
 ČTK

Neúspěšný prezidentský kandidát a předseda hnutí ANO Andrej Babiš výzvou na Twitteru k sázení na volby s příslibem zisku mohl porušit zákon o regulaci reklamy.

Reklama

Kontrolu dodržování tohoto zákona zajišťují živnostenské úřady, uvedlo ministerstvo financí. Česká televize předtím uvedla, že ministerstvo prověří případné porušení zákona. Policie podle ní obdržela několik podnětů k příspěvku na sociální síti. Babiš ve volbách neuspěl, sázky na něj tak propadly, na sociálních sítích se už v sobotu objevila kritika.

Babiš den před zahájením voleb vyzval lidi, aby na něj sázeli. „Byl jsem ve Fortuně, kurz je 12. Vsaďte si 1000 korun a přijďte všichni volit, vyhrajete 12 tisíc korun. Babiš vždycky pomáhá, za Babiše bude líp,” napsal ve čtvrtek na Twitteru.

V Jablonci nad Nisou se s Andrejem Babišem chtěli potkat nejen jeho příznivci, ale i odpůrci.

Češi na volby prosázeli půl miliardy. Babiš čelí kritice, že vyzval k sázkám na sebe

Lidé vsadili na výsledek prezidentských voleb více než půl miliardy korun. Objem sázek byl rekordní, výrazně překonal předchozí prezidentské volby v roce 2018, kdy dosáhl 285 milionů korun. Podle sázkových kanceláří byl zájem srovnatelný s velkými sportovními událostmi. U Fortuny převažovaly sázky na vítěze voleb Petra Pavla, u Chance na jeho soupeře Andreje Babiše (ANO), který sám na Twitteru vyzval, aby si na něj lidé vsadili ve výhodném kurzu.

Přečíst článek

„Ministerstvo financí již dříve uvedlo, že čistě z pohledu zákona o hazardních hrách, kterého jsme gestorem, obecně nespatřujeme v daném prohlášení porušení zákona, které by mohlo být sankcionováno. Je nicméně otázkou, zda se nemohlo jednat o reklamu na hazardní hru v rozporu se zákonem o regulaci reklamy. Taková reklama by měla obsahovat sdělení o zákazu účasti osob mladších 18 let a také zřetelné varování, že účastí na hazardní hře může vzniknout závislost,” uvedl mluvčí ministerstva financí Tomáš Weiss.

Volby českého prezidenta ve světových médiích

Babiš se neúspěšně inspiroval Orbánem, píší New York Times. Prezident Pavel ve světových médiích

Prezidentské volby v Česku sledovala snad všechna tuzemská média i desítky zahraničních novinářů. O novém českému prezidentovi psaly americké deníky i Aljazeera. Podívejte se ve fotogalerii, kde všude se o Česku a vítězi voleb Petru Pavlovi v sobotu 28.ledna 2023 psalo v předních světových titulech.

Přečíst článek

Upozornil na to, že gestorem zákona o regulaci reklamy je ministerstvo průmyslu a kontrolu dodržování zákona vykonávají živnostenské úřady. „Co se týče podnětů od Policie ČR, jakmile ministerstvo financí tyto podněty obdrží, budeme se jimi v rámci naší gesce neprodleně zabývat,” doplnil Weiss.

Po Babišově výzvě se u Fortuny spustila vlna nových registrací. „Hodinu po zveřejnění jeho tweetu jsme registrovali opravdu nápor nových registrací. V historii Fortuny skoro nepamatujeme takové velké množství registrací nových klientů během několika málo dní,” uvedl Michal Hanák z Fortuny. Většina z nově registrovaných sázela podle něj na Babiše. „Byly to sumy od pěti set korun do vyšších desetitisíců,” dodal pro CNN Prima News. Vzhledem k tomu, že předseda hnutí ANO prezidentské volby nevyhrál, nástupcem Miloše Zemana bude bývalý vysoký představitel české armády a NATO Petr Pavel, peníze lidem propadly.

Babiše kvůli tomu kritizoval kromě jiných místopředseda vlády a předseda Pirátů Ivan Bartoš. „Mobilizace voličů... Z hlediska počtu vsazení to fungovalo, občas někdo vsadil i částky v řádu desetitisíců. K výhře to nevedlo. Vedlo to ke zhoršení finanční situace některých lidí, kteří mu věří. Pro hlasy cokoliv. Pomáhal lidem, prý. Ale kterým? Co s tím uděláte Andreji Babiši?” napsal v sobotu na Twitteru. Vicepremiér Babiše vyzval, aby se za to lidem omluvil.

V pondělí se na Twitteru za Babišovu výzvu k sázce omluvil místopředseda ANO a moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák, který ve volbách Babiše nepodpořil. „Chápu, že vyjádření ostrakizovaného místopředsedy hnutí ANO nemá úplně tu váhu, ale musím se omluvit za výzvu předsedy hnutí, aby si na něj lidé vsadili. A omlouvám se především za to, že 1. místopředseda Karel Havlíček takto neučinil v debatě na České televizi, kde tak mohl učinit,” napsal.

Dosluhující prezident Miloš Zeman.

Zeman: Volby byly referendem o Andreji Babišovi. Pavel má silný mandát

Prezident Miloš Zeman si myslel, že volby budou referendem o vládě, staly se ale referendem o Andreji Babišovi (ANO). Připomněl také své dřívější vyjádření, že se Babiš měl více než svému mírotvorectví věnovat ekonomické a energetické krizi. Zeman řekl, že s Babišem, který prohrál souboj o funkci prezidenta, zatím nemluvil.

Přečíst článek

Babišův marketingový „guru Mára” Prchal dostal kvůli neetické kampani vyhazov z profesního sdružení ADC

Sdružení reklamních profesionálů Art Directors Club Czech Republic (ADC) vyloučilo ze svých řad Marka Prchala, který pracuje pro předsedu ANO a kandidáta na prezidenta Andreje Babiše. Jeho kampaň před nadcházejícím druhým kolem prezidentských voleb považuje sdružení za neetickou. Uvedlo to na svém webu. Je to první vyloučení člena za 30 let fungování ADC.

Přečíst článek

Reklama

Související

Český premiér Petr Fiala

Lukáš Kovanda: Fialova vláda může vytvořit dluh, který Babiš nestihl za osm let

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme