Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Analýza: EU je drahým supermarketem. Svět potravinami zásobuje minimálně

Ilustrační foto
Brazzale Moravia
 ČTK

Zemědělství v Evropské unii přispívá k celosvětovému zásobování potravinami jen omezeně a v současnosti je spíše drahým supermarketem než světovou sýpkou. EU je přitom největším světovým vývozcem zemědělsko-potravinářských produktů.

Reklama

Zpráva, kterou zveřejnil Světový fond na ochranu přírody (WWF), upozorňuje například na to, že země EU dovážejí více kalorií a bílkovin, než prodávají do jiných regionů. Připravují tak ostatní trhy o 11 procent kalorií a 26 procent bílkovin.

Z ekonomického hlediska je tak EU největším vývozcem, pokud se ale týká skutečně důležitého hlediska výživy, vykazuje značný obchodní deficit. Spotřebovává tak více, než je její spravedlivý podíl, a její vysoká úroveň produkce potravin je možná pouze díky masivnímu dovozu zdrojů.

Potravinová expertka WWF Tanja Drägerová agentuře řekla, že jedním z důvodů je, že EU vyváží především kvalitní potraviny, jako je čokoláda nebo maso. Dováží však levné produkty, jako je kakao, sója nebo krmivo pro zvířata. „V mnoha zemích lidé potřebují obilí, ne hovězí maso a chardonnay,“ řekla Drägerová.

Česká národní banka, ilustrační foto

Dalibor Martínek: Zchudněte, neutrácejte! Zní šílený vzkaz od ČNB

Miroslav Singer, bývalý guvernér České národní banky, mi asi před měsícem při rozhovoru řekl, že se růstem cen musíme protrápit, a že každý něco ztratí. Že se s tím nedá nic dělat. Současný guvernér národní banky Jiří Rusnok mluvil při rozhovoru v únoru v podobném duchu. Inflace každého z nás připraví o peníze. A do třetice, podobně nyní mluvil i Tomáš Nidetzký, současný viceguvernér, a ještě nedávno jeden z aspirantů na guvernérskou pozici. Tu mu vyfoukl Aleš Michl.

Přečíst článek

Reklama

Zpráva ukazuje, že dovoz potravin do EU a domácí produkce jsou v zásadě neudržitelné, protože ničí přírodní zdroje, způsobují odlesňování a vyčerpávají zásoby ryb po celém světě. Až 40 procent potravin vyprodukovaných v EU se také nikdy nesní, což představuje obrovské náklady pro klima a biodiverzitu. Snaha zvýšit produkci potravin v EU v reakci na současnou celosvětovou potravinou krizi, jak navrhují někteří politici a lobbistické skupiny, by tyto problémy pravděpodobně ještě prohloubila. EU by tak spíše měla změnit svoji spotřebu.

„EU musí produkovat a spotřebovávat jinak. Musí se například snížit stavy hospodářských zvířat a zvýšit podíl půdy využívané k pěstování obilovin, luštěnin, zeleniny a ovoce pro lidskou spotřebu,“ navrhla Drägerová. V současnosti například nejméně polovina produkce obilovin v EU končí jako krmivo.

Zpráva rovněž kritizuje plýtvání potravinami. V EU se každým rokem vyhodí obrovské množství potravin, podle odhadů až 173 kilogramů na osobu. Vysoké ztráty jsou ale také v zemědělských podnicích, které jsou často přehlíženy. Podle odhadů se na celém světě v době sklizně nebo krátce po ní ztratí 1,2 miliardy tun potravin určených pro lidi. To je přibližně 15 procent celkové produkce.

Inflace, ilustrační foto

Česko má třetí nejvyšší inflaci v EU. Hůř jsou na tom už jen Estonci a Litevci

Češi už pár měsíců čelí dvojciferné inflaci, která je třetí nejvyšší v EU. Hůř na tom jsou už je v Pobaltí. Nejméně se podle dat Eurostatu úspory znehodnocují Francouzům a Malťanům.

Přečíst článek

FAO: Světové ceny potravin se v dubnu 2022 mírně snížily, stále jsou blízko rekordu.

FAO: Světové ceny potravin se mírně snížily, stále jsou blízko rekordu

Světové ceny potravin se v dubnu poté, co se v březnu vyšplhaly na dosavadní maximum, mírně snížily, i když jen o méně než procento. Uvedla to Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Obchod s obilím dále zatěžuje ruská blokáda ukrajinských přístavů.

Přečíst článek

Reklama

Související

Aleksandar Vučić

Čína od července sníží cla na některé zboží dovážené ze Srbska. Týkat se to má elektromotorů nebo hovězího vína

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme