Reklama

Do naší společnosti se musí vrátit pokora a úcta, říká Danuše Nerudová

Danuše Nerudová
se svolením Mendelovy univerzity
Stanislav Šulc

Kandidatura na prezidentku? Kdyby byly volby nyní, jdu do toho. Budou ale až za rok a půl, takže nyní chci dokončit svou práci na univerzitě. Mandát mám do ledna příštího roku, pak se uvidí, prozradila Danuše Nerudová newstream.cz při natáčení pořadu Victory Club.

Reklama

Jaké jsou největší problémy, které v současnosti trápí Českou republiku? Podle Nerudové to je nutnost pochopit, že nelze žít na úkor budoucích generací.

„Do naší společnosti se musí vrátit pokora a úcta. A pak se musíme snažit, abychom náš svět zanechali budoucím generacím, našim dětem, alespoň v takovém stavu, jaký je dnes,“ říká v pořadu Victory Club rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová. „V České republice plýtváme nejen přírodními zdroji, ale i talenty,“ dotkla se Nerudová druhé zásadní oblasti, na které musí Česko zapracovat, aby nezůstalo pozadu za světem.

Danuše Nerudová
video

Kdo je Danuše Nerudová? Co dříve řekla o prezidentské kandidatuře? Sledujte Victory Club

Rektorka Mendelovy univerzity se během koronavirové pandemie stala jednou z nejvýraznějších kritiček nesystematického řízení státu. Sama se rozhodla zavřít školu, je zastánkyní očkování. Jaká byla její největší rozhodnutí v životě a jakou osobností vlastně je Danuše Nerudová, která poslední květnový den potvrdila svou kandidaturu na Hrad? A jak se dříve ke kandidatuře vyjádřila v pořadu Newstrem TV Victory Club?

Přečíst článek

Ke školství má ostatně jako rektorka jedné z velkých univerzit, blízko. Jaké vnímá základní problémy a co by se mělo zlepšit?

„V České republice neumíme vytěžit potenciál talentů. Ve školách hledáme průměrné studenty a průměrné žáky. To se musí změnit. S nadanými dětmi se musíme naučit pracovat, rozvíjet jejich specifické znalosti, dovednosti a kompetence,“ dodává Nerudová.

„Celá řada extrémně inteligentních dětí totiž odchází ze základní školy naprosto frustrovaných, protože nechápou, proč se mají učit počítat malou násobilku, když oni dokážou spočítat, jakým způsobem by se dala těžit nějaká surovina na Marsu,“ uzavírá rektorka Mendelovy univerzity v pořadu Victory Club na newstream.cz.

Danuše Nerudová
video

Danuše Nerudová: Česko mrhá talenty. Už na základních školách

Druhým hostem pořadu Victory Club na newstream.cz je rektorka Mendelovy univerzity, předsedkyně důchodové komise a žena, o níž se čím dál více spekuluje, že by mohla kandidovat na prezidentku.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme