Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Soumrak telemarketingových brigád. Telefonisté už nebudou moci volat jen tak

prázdné call centrum
Pixnio // CC0
Lukáš Kovanda

Poslanecká sněmovna definitivně schválila transpoziční novelu o elektronických komunikacích.

Reklama

Novela, jež nyní čeká na prezidentův podpis, zpřísňuje pravidla marketingových volání. Měla by vstoupit v platnost už letos v prosinci. Šest měsíců poté, tedy od začátku května příštího roku, už nebudou smět být aktivním telemarketingem obtěžováni všichni ti, kteří s tím do té doby nevysloví souhlas.  

vysoké účty

Lukáš Kovanda:  Zelenající EU se Čechům už nyní notně prodražuje

Cena elektřiny v nejbližších měsících českým domácnostem vzroste až zhruba o dvacet procent, plyn zdraží o patnáct procent, teplo o deset.

Přečíst článek

Pokud lidé budou chtít, aby jim telemarketingoví operátoři volali, budou s tím muset explicitně souhlasit, a to nahlášením ve veřejném účastnickém seznamu. Novela totiž zavádí automatický předpoklad nesouhlasu s přijímáním telemarketingových hovorů. Pouze ti, kteří vyjádří svůj souhlas, budou po vstupu novely v platnost a uplynutím půlroční lhůty moci být příjemci telemarketingových hovorů. 

Dramatické omezení

Novela tedy dramaticky omezuje záběr a využitelnost aktivního telemarketingového obvolávání. To je stále rozšířeným způsobem oslovování potenciální klientely ze strany firem z nejrůznějších segmentů, včetně toho finančního nebo energetického. 

Aktivní telemarketing je zdrojem přivýdělku pro tisíce brigádníků. Dlouhodobě patří pozice telefonisty či telefonistky mezi nejvyhledávanější brigády. Jde totiž o práci, k níž není potřeba přílišné kvalifikace, přičemž operátoři zároveň pracují „v teple“ call centra. Jestliže navíc disponují obchodním talentem, mohou si díky bonusům vydělat až 200 korun za hodinu. To už je solidní, výrazně nadprůměrný brigádnický výdělek.  

Od příštího roku ale telefonních operátorů výrazně ubude. Praktické znemožnění aktivního telemarketingu připraví o práci tisíce brigádníků.   

Poslanecká sněmovna

Poslední šance pro důležité zákony. Co může spadnout pod stůl?

Na poslední řádné schůzi budou poslanci projednávat důležité zákony týkající se energošmejdů, obnovitelných zdrojů, jaderných elektráren, dopravy, ale také pěti týdnů dovolené.

Přečíst článek

Elektromobil

Lukáš Kovanda: Elektromobily v Česku jezdí hlavně na uhlí a na plyn a uran z Ruska

Na pustém ostrově se ocitnou tři tlouštíci – Američan, Číňan a Ind – a jeden trosečník poměrně normální postavy, ani tlustý, ani hubený, odněkud z Evropy. Z několika palem, které na ostrově našli, vyrobí malý vor. Další palmy už tam nejsou. Ouha. Na vor se všichni nevejdou. Musí se snížit „tělesná rozměrnost“ kvarteta. Musí omezit konzumaci konzerv, které moře po jejich ztroskotání taktéž vyplavilo. Musí co nejrychleji zhubnout. Trosečník z Evropy se hubnutí proaktivně chopí jako první, přestože moc nemá, co shazovat. Sádelnatí spolutrosečníci sledují, co to s ním udělá. Vyčkávají. Bez jejich zhubnutí se však na vor všichni nevejdou. Má pak Evropanova těžká dieta smysl? Notabene když jej může i zabít.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme