Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Politický diář Jany Havligerové: Bacha, jde Paroubek

Politický diář Jany Havligerové
Petr Svoboda / Newstream
Jana Havligerová

Totálním fiaskem skončily volby pro komunisty. Strana se poprvé od svého vzniku v roce 1921 nedostala do parlamentu.

Reklama

Šéf KSČM Filip oznámil rezignaci. Necelých čtrnáct dnů před konáním mimořádného sjezdu, na kterém už na předsednický post stejně nehodlal kandidovat. Přesto ještě stihnul oznámit, že strana po volbách zase bude ochotná podpořit vládu hnutí ANO. Snad soudruzi jeho smysl pro humor ocení.

Noví bojovníci i vylidněné bitevní pole

Kvůli volebnímu debaklu složil funkci také předseda ČSSD Hamáček. Zatímco u komunistů už ale vstali noví bojovníci, u socialistů je ticho po pěšině. I když vlastně ne tak docela. Hlásí se expředseda strany Paroubek: „Mám sice jiné plány, ale pokud by mě požádala ucelená skupina stranických lídrů, tak proč ne. Ale pokud proti mně budou politikařit a intrikovat, tak ať si to s pokusem o návrat zkusí chlapci sami,“ svěřil se Lidovkám. Tak chlapci (a pro jistotu i děvčata), bacha.

Prezident Zeman je stabilizovaný. V nemocnici může strávit týdny

Současná hospitalizace prezidenta Miloše Zemana neohrožuje povolební vyjednávání a ústavní situaci, uvedl jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Přečíst článek

Poslanec Flákanec, pardon Lubomír Volný, pro kterého byla Okamurova SPD málo radikální, před volbami velkohubě prohlašoval, že jeho Volný Blok získá jedenadvacet procent a dostane od státu strašnou spoustu financí. Tenhle byznys nevyšel. Nedostane ani vindru, a nejspíš se bude muset začít živit jinak než politikou.

A propos Okamura. V nové sněmovně se objeví bratr vůdce SPD, překladatel Hayato. V Praze kandidoval za lidovce v koalici SPOLU, a do dolní komory parlamentu ho vyneslo přes 24 tisíc preferenčních hlasů. Bratrovražedný boj z toho doufejme nebude. Na rozdíl od Tomia vypadá Hayato dost křehce. 

Vítěz voleb: koalice Spolu

Těžký úkol vlády. Zbavit veřejné finance miliardových mank

„Fialova drahota“ se blíží, nová pravicová vláda bude muset znovu dojednat Green Deal. Jinak si proti sobě poštve miliony důchodců a skoro milion frustrovaných, jejichž hlas u voleb propadl.

Přečíst článek

Reklama

Související

Slovenský premiér Robert Fico a český premiér Petr Fiala

Politický diář Jany Havligerové: Fiala mrazí vztahy se Slovenskem, Pavel slaví první výročí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme