Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Politický diář Jany Havligerové: Kola kampaně se vesele točí

Politický diář Jany Havligerové
Petr Svoboda / Newstream
Jana Havligerová

Česká ministryně financí připojila podpis k výzvě, v níž Rakousko a dalších šest zemí Evropské unie apeluje, aby se státy EU po pandemii vrátily k vyrovnaným rozpočtům.

Reklama

Fiskální pravidla, tedy Pakt stability a růstu, by se podle zveřejněného dokumentu neměla rozvolňovat. Na četné dotazy čtenářů odpovídáme: Ano, paní Schillerová se umí podepsat.

Nadějnou adeptku na post správkyně státní pokladny si ve svých řadách hýčká Volný blok. Hanu Lipovskou, jedničku v Pardubickém kraji, označuje za „renomovanou ekonomku“. Podle volebního programu by například dokázala zaručit „ochranu kupní síly úspor“. Podrobnostmi se dotčený bod nezdržuje, při razanci paní Lipovské si lze domyslet, že by inflaci prostě zakázala. A bylo by.

Ivan Bartoš, předseda Pirátů

Viliam Buchert: Bartoš si jde na Ústecko pro symbolickou porážku

Politika je i hra symbolů. Když člověk získá vítězství, nebo utrpí porážku, má to velký symbolický význam pro veřejnost i média. Je ale nepochopitelné, že si jde někdo pro porážku dobrovolně. Jako šéf Pirátů Ivan Bartoš na Ústecku, kde téměř jistě prohraje v říjnových volbách s premiérem Andrejem Babišem (ANO).

Přečíst článek

Lídři koalice Pirátů a STAN dovezli do Ústí nad Labem, kde kandiduje hlavní pirát Bartoš, volebním ŠVINDLbusem korupční muzeum Andreje Babiše. Na soupisce skandálů vládní strany figuruje například deníček šéfa poslanců ANO Faltýnka nebo diplomová práce třináctidenní ministryně spravedlnosti Malé. Mezi artefakty pojízdného muzea je i voda z Bečvy. Hm. Jen jestli voliči na severu nemají trochu jiné starosti.

Autobus do kampaně nasadila i koalice SPOLU, je potištěný tvářemi lídrů a ústředním heslem Spolu dáme Česko dohromady. Občanští demokraté, topkaři a lidovci totiž mnohem víc sázejí na kontaktní kampaň. Tak až vám u dveří zazvoní třeba předseda ODS Fiala, nelekejte se. Nechce se nastěhovat.

Na kontakt s voliči tradičně dbá i hnutí ANO. Se svoláváním mítinků si ale hlavu moc neláme. Babiše postaví tam, kde se něco většího šustne. Při dobrém počasí marketérům hnutí akce typu Zahrada Čech, nejrůznější výstavy po myslivce a rybáře nebo vinobraní vydrží tak akorát do voleb.  

Robert Šlachta, Přísaha

Jana Havligerová: Na volební špínu je ještě čas

Usmívajícího se Šlachtu střídá mírně zachmuřený muž, už není čas na přívětivost. Ostrá fáze předvolební kampaně začala.  

Přečíst článek

Babišova "autogramiáda" v Karlových Varech

Viliam Buchert: Politici porušují volební pravidla, na tresty kašlou

Přestože od ledna 2017 v Česku existuje Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí, který dohlíží i na financování volebních kampaní, politikům je to jedno a kvůli nízkým pokutám, které jim hrozí, velmi často jeho pravidla obcházejí.

Přečíst článek

Reklama

Související

Andrej Babiš a Alena Schillerová

Politický diář Jany Havligerové: Kam nemůže nebo nechce Babiš, tam nastrčí Schillerovou

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme