Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Michl zavelí k „holubičí“ rotaci. Lidem zlevní hypotéky, ale zdraží dovolené

Aleš Michl je novým guvernérem ČNB
ČTK
Lukáš Kovanda

Jmenováním Aleše Michla guvernérem České národní banky dává prezident Miloš Zeman signál, že je přesvědčen o tom, že české ekonomice nyní prospěje více „holubičí“ přístup k monetární politice – případně méně „jestřábí“ přístup –, než jaký zastává bankovní rada pod vedením končícího guvernéra Jiřího Rusnoka. Je tak pravděpodobné, že další personální obměny, které prezident v bankovní radě provede letos a příští rok, budou tento signál potvrzovat. Tedy prezident Zeman jmenuje odborníky zastávající rovněž spíše „holubičí“ pohled na současné dění v ekonomické oblasti.

Reklama

V praxi to znamená slabší než dosavadní důraz na razantní, tedy „jestřábí“ zvyšování úrokových sazeb. Ostatně sám Michl po jmenování uvedl, že bude usilovat o to, aby základní úroková sazba po nějaký čas zůstala na úrovni, kde ji zanechá bankovní rada pod Rusnokovým vedením.

Devizoví obchodníci na takové prohlášení, a pochopitelně rovněž v reakci na uvedené signály, jež vysílá hlava státu, reagují přehodnocením svých sázek na další utahování měnové politiky ČNB. V důsledku tohoto přehodnocení ve středu znatelně oslabuje koruna, vůči euru až o dvě procenta. Část devizového trhu tedy zjevně do poslední chvíle nebyla přesvědčena, že prezident Zeman Michla skutečně jmenuje, přestože spekulace uplynulých několika dní na něj ukazovaly poměrně jednoznačně.  

Guvernér ČNB Aleš Michl

Nový guvernér ČNB Michl: Musíme pracovat a šetřit

Nově jmenovaný guvernér České národní banky Aleš Michl řekl, že na svém prvním zasedání bankovní rady v srpnu navrhne ponechání úrokových sazeb.

Přečíst článek

Zeman, zdá se, se ztotožňuje s názorem části ekonomů a politiků, že současná rapidní inflace v České republice, nejvyšší za takřka třicet let, je z velké části dovezená. Proti takové nemá příliš cenu uplatňovat „jestřábí“ politiku, v jejíž moci logicky není ovlivnit děje, jež mají svůj původ v zahraničí, ať jde o válku na Ukrajině, související sankce, nebo pandemii. Michl tento názor sdílí. Od loňského roku svým hlasováním v bankovní radě totiž vystupoval konzistentně disentně, když soustavně hlasoval proti zvyšování úrokových sazeb. Ke zvyšování přesto docházelo, neboť pro něj vždy byla většina sedmičlenné bankovní rady.

V tuto chvíli to tedy vypadá tak, že letos a také ještě příští rok sestaví prezident Zeman nakonec takovou bankovní radu, jež je většinově přesvědčena, že současná inflace je z velké, zřetelně převažující části dovezená, a že za ni tedy nijak zásadně nemohou tuzemští politici. Tím se bankovní rada ovšem může dostat do jistého střetu s vládou Petra Fialy, která propaguje názor, že současná inflace naopak je hlavně „vyrobená doma“, a sice předchozí vládou Andreje Babiše. Tento názor sdílel také končící guvernér Rusnok, resp. převážná část jím vedené stávající bankovní rady.

Aleš Michl je novým guvernérem ČNB

Dalibor Martínek: Aleš Michl je originál. Rozhodně to nebude pohroma pro ČNB. On ji miluje

Tento text je víc osobní, než bych si přál. Aleše Michla jsem poznal před víc než dvaceti lety, kdy při studiu Vysoké školy ekonomické psal do Hospodářských novin. Psal pěkně, přemýšlel originálně. Vím o tom své, jeho texty šly mýma rukama. Možná mu tato osobní vzpomínka jako budoucímu guvernérovi nebude příjemná. Nicméně i v nové pozici bude muset unést názory novinářů, bude to součástí jeho profese.

Přečíst článek

Názoru, že inflace je z velké části dovezená, ovšem nahrává reálný vývoj posledních měsíců. Česká národní banka zvyšuje svoji základní úrokovou sazbu jedním z nejdramatičtějších temp ve světě, přesto inflace dále citelně zrychluje, byť z podstatné míru pod vlivem války na Ukrajině a souvisejících sankcí, které prostě třeba ještě začátkem letoška prakticky nebylo možné předpokládat.

Z hlediska řadového občana lze říci, že nový guvernér bude prosazovat kroky, které povedou k menšímu zdražování hypoték v příštích měsících. Hypotéky by tak měly být o něco levnější, než pokud by u kormidla zůstala Rusnokova bankovní rada. Zároveň ovšem, jak už dnes vidíme, je třeba počítat se slabší korunou, než jaká by byla „za Rusnoka“. Slabší koruna může lidem prodražit dovolené nebo zdražit dovážené zboží.

Aleš Michl

Prezident Zeman jmenoval novým guvernérem ČNB Aleše Michla

Prezident Miloš Zeman jmenoval nového guvernéra České národní banky. Stane se jím člen bankovní rady Aleš Michl.

Přečíst článek

Reklama

Související

Sídlo České národní banky

ČNB zrychlila uvolňování měnové politiky. Úrokovou sazbu snížila o půl procenta

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme