Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Korunový souboj. Ve Švédsku nikdy nebylo pro Čechy levněji

Lukáš Kovanda: Korunový souboj. Ve Švédsku nikdy nebylo pro Čechy levněji
iStock
Lukáš Kovanda

Česká koruna je vůči švédské měně nejsilnější v dějinách. Dovolená ve Švédsku se letos vyplatí jako dosud nikdy.

Reklama

Česká koruna včera zpevnila na svoji nejsilnější úroveň vůči koruně švédské v celé historii. Posílila až na úroveň 2,0815 české koruny za švédskou korunu. Švédská měna dramaticky oslabuje také vůči euru, její kurz klesl nejníže za takřka čtrnáct let.

Švédskou korunu stahuje dolů předluženost tamních domácností, jež je činí zvláště zranitelné vůči utahování měnové politiky a vzestupu úrokových sazeb, zejména těch na hypotékách. Skandinávská země čelí naráz největšímu splasknutí realitní bubliny a nejvýraznější inflaci od 90. let.

Příkladem je náročný proces refinancování kancelářské budovy v londýnské City nebo komplikovaný prodej budovy Commerzbank Tower (na snímku) v německém finančním centru Frankfurt nad Mohanem.

Evropu čeká prudký zvrat na trhu nemovitostí, Švédi už vědí

Problémy s financováním některých nejkvalitnějších nemovitostí v západní Evropě naznačují, že Evropu čeká na realitním trhu zvrat, patrně nejzávažnější v novodobé historii. Agentura Bloomberg v obsáhlém materiálu vypočítává důvody, které k takovému scénáři vedou, a předpovídá, že díky nové regulaci a změnám na trhu by propad nemusel trvat moc dlouho.

Přečíst článek

Letos v lednu ve Švédsku zkrachoval největší počet firem za poslední minimálně jedno desetiletí, meziročně o 47 procent více. Bankrotují v prvé řadě stavební firmy, na něž drtivě doléhá zmíněné splasknutí bubliny.

Ceny rezidenčních nemovitostí se dosud ve Švédsku propadly o šestnáct procent v porovnání s prvním loňským čtvrtletím, kdy kulminovaly ještě v důsledku jejich enormního pandemického cenového růstu. Pokles cen realit přitom podle všeho nekončí. Pád cen má letos způsobit 44procentní pokles počtu zahájených rezidenčních nemovitostí. To je rána pro švédské stavebnictví, v němž pracuje více než 350 tisíc z celkem 5,1 milionu zaměstnanců skandinávské země.

Sleva 15 procent. Drama na švédském realitním trhu vrhá Seveřany do krize

Ceny nemovitostí ve Švédsku z dosavadního vrcholu, na kterém byly začátkem roku, klesly o 15 procent. Pokles realitního trhu v největší severské ekonomice tak ještě může prohloubit začínající hospodářský propad, uvedla dnes agentura Bloomberg. Největší riziko představují komerční nemovitosti.

Přečíst článek

Švédská Riksbank čelí obtížnější situaci než mnohé jiné centrální banky ve světě. Musí totiž krotit inflaci, avšak zároveň ještě úzkostlivěji dbát na to, aby zemi neuvrhla do až příliš hluboké recese. Zhruba polovina hypoték ve Švédsku je totiž s variabilní úrokovou sazbou. Podstatnou část druhé poloviny pak zase charakterizují poměrně krátká fixační období. Švédové jsou tak vysoce citliví – více než v drtivě většině dalších zemí EU – na růst úrokových sazeb, jaký v současném inflačním prostředí nastává. Zhruba 60 procent hypoték ve Švédsku má v důsledku fixační období kratší než jeden rok.

Riksbank v rámci boje s inflací zatím zvýšila základní sazbu z nuly na 2,5 procenta a tento týden se očekává další zvýšení úroku na rovná tři procenta. Tím ale utahování švédské měnové politiky neskončí. Vysoce zadlužené švédské domácnosti takový růst úroků v řadě případů zaskočil a nyní se s ním jen těžko srovnávají.  

Které země zvýšily základní sazby? Mnohé hlásí rekord od dob globální krize. Tady je přehled

Které země zvýšily základní sazby? Mnohé hlásí rekord od dob globální krize. Tady je přehled

Základní úroková sazba v Česku je od loňského června sedm procent poté, co ji bankovní rada ČNB zvýšila o 125 bazických bodů na na nejvyšší míru od roku 1999. Podobný způsob boje s rapidní inflací ve světě za poslední rok zvolilo více než osm desítek zemí, vyplývá z údajů centrálních bank. Některé země, jako například Turecko či Rusko, jdou ale opačným směrem. Podívejte se na přehled sazeb ve vybraných zemích světa.

Přečíst článek

Dramaticky zhoršená finanční kondice švédských domácností a jejich ochromená kupní síla tak budou společně s dále slábnoucím stavebnictvím stahovat celou ekonomiku dále dolů, stejně jako její měnu. Nelze tak vyloučit, že česká koruna bude již brzy stát poprvé v historii méně než dvě švédské koruny. Pro Čechy to znamená jedno: dovolená ve Švédsku se letos vyplatí jako nikdy jindy, alespoň tedy z hlediska kurzu.

Přesto, že švédská měna historicky slábne, vláda země neuvažuje, že by zahájila kroky k přijetí eura. Švédsko si přitom na rozdíl od Dánska nevyjednalo výjimku ze závazku jednotnou evropskou měnu přijmout. Švédská ministryně financí Elisabeth Svantessonová se ovšem včera v tamním tisku nechala slyšet, že otázka zahájení přípravy na přijetí eura „není na stole“.

Další komentáře Lukáše Kovandy čtěte zde

Reklama

Související

Svatý Václav, dvacetikoruna, česká koruna, Praha

Koruna drží silná. Vůči euru se dnes dostala na nejsilnější úroveň za 11 let

Přečíst článek
Česko by mělo vstoupit do eurozóny teprve tehdy, až její členové budou plnit její základní pravidla rozpočtové kázně

Lukáš Kovanda: Inflace je mírně vyšší, než trh čekal. Koruna proto zpevnila

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme