Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Hořčíkový hladomor. Ojetiny mohou stát víc než nový vůz

Automobilový průmysl, ilustrační foto
Volvo Car Group
Lukáš Kovanda

Automobilky čelí celosvětově dalšímu závažnému problému. Vedle kritického nedostatku čipů, který zastavil výrobu například ve Škodě Auto, čelí rostoucím potížím se zajištěním dodávek hořčíku. Ten je přitom zcela nepostradatelnou součástí každého auta. Bez něj si prakticky nelze představit výrobu hliníkových slitin a plátů, které dělají auto autem, neboť jsou obsaženy v kdejaké součásti vozu od volantu přes nádrž na pohonné hmoty až po motor. 

Reklama

Zhruba 85 procent globálních dodávek hořčíku zajišťuje Čína. Ta se v současnosti potýká s obdobou energetické krize, která svírá Evropu. Rusko částečně přesměrovalo své dodávky plynu z Evropy právě do Číny právě proto, aby zemi nebeského draka pomohlo zmírnit její energetickou krizi. Ta ovšem i tak páchá značné škody, neboť Čína musí kvůli příliš drahé a hůře dostupné elektřině omezovat třeba právě i výrobu hořčíku.  

Již řadu měsíců sužuje automobilky po celém světě zmíněný „čipový hladomor”, nyní se tedy postupně přidává také „hořčíkový“, který může protáhnout trápení automobilek o další měsíce. V Česku by mohl společně s nedostatkem čipů připravit o práci až desetitisíce lidí. A zároveň způsobit situaci, kdy zachovalé ojetiny budou mít vyšší cenu než zcela nová auta – která totiž nebudou k mání. 

Tuzemské automobilky totiž letos kvůli nedostatku čipů nevyrobí podle odhadu Sdružení automobilového průmyslu přes 250 tisíc aut, což pro ně a pro dodavatele bude znamenat ztrátu 200 miliard korun. Za tři čtvrtletí se v Česku vyrobilo 831 653 osobních aut,což je sice o 2,9 procenta více než v loňském koronavirovém roce, kdy výroba přes měsíc zcela stála, ale o 22 procent méně než v roce 2019. 

Bored Ape

Sotheby's prodala digitální umění za miliony. Dvě díla patří k nejdražším NFT historie

Prestižní aukční síň uskutečnila svou vůbec první dražbu NFT na své nové platformě Sotheby's Metaverse. Na prodej byly CryptoPunks i díla uznávaných tvůrců. Jednou z prodávajících byla také Paris Hiltonová. Nejdráže se prodaly obrázky žáby Pepe a "nudící se opice". Oba za více než tři a půl milionu dolarů.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme