Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Češi neutrácí tolik, jak se čekalo

nákupy, ilustrační foto
Pixabay
Lukáš Kovanda

Útraty Čechů po pandemii zaostávají za očekáváním. Přitom jim díky zrušení superhrubé mzdy zůstává v peněženkách víc.

Reklama

Lidé v Česku v červenci navýšili své maloobchodní útraty méně, než se čekalo, meziročně pouze o 3,1 procenta, očištěně o 5,5 procenta. Bez očištění se čekal růst o 4,9 procenta. O bezmála desetinu se zvýšily tržby za nepotravinářské zboží. Výdaje ze potraviny byly prakticky stejné jako loni v červenci. 

Češi tedy stále nakupují to, co si během pandemie odpírali ať už kvůli uzavřeným obchodům nebo z důvodu tvorby opatrnostních rezerv pro případ snížení příjmu nebo propuštění.  

Strašák inflace ještě neudeřil v plné síle

Jejich útraty zaostávají za očekáváním navzdory letošnímu snížení daně ze mzdy v podobě takzvaného zrušení superhrubé mzdy. Výdaje pokulhávají za předpoklady také i přesto, že spotřebitelská inflace je výrazná a dále zrychlí. Češi sice sdílí z dlouhodobého hlediska poměrně velmi značnou obavu z inflace, avšak vyhlížené zdražování je zatím nepobízí k maloobchodním nákupům tolik, jak by se čekalo.  

Nábor, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Trh práce se přehřívá. Politici jásají, zaměstnavatelé si zoufají

Česko má historicky rekordní počet neobsazených pracovních míst, dokonce ještě vyšší než před pandemií. Je to bolehlav pro zaměstnavatele ale dobrá zpráva pro vládní politiky.

Přečíst článek

V červenci navyšovali své výdaje hlavně za elektroniku, mobily, tablety či notebooky. Výrazně více než před rokem utráceli také za pohonné hmoty, zejména ovšem z důvodu jejich citelného meziročního zdražení, nikoli z důvodu vyššího nakupovaného objemu benzínu či nafty.  

Spotřeba domácností letos i tak bude jedním z tahounů ekonomiky. Což se ovšem nedá říci o té části výdajů domácností, která se týká automobilů a jejich oprav. Z důvodů celosvětové přepravní krize a prodlouženým dodacím lhůtám nových aut, ale i z důvodu horší dostupnosti ojetin, je výkon automobilového segmentu spotřeby poměrně slabý a k tahounům ekonomiky patřit letos nebude.    

>>>>>>Další komentáře k aktuálnímu ekonomickému i politickému dění čtěte v naší rubrice Názory<<<<<<

Britský historik Niall Ferguson

Inflace se může utrhnout z řetězu jako v sedmdesátkách, říká finanční historik

Růst cen zdaleka nemusí být přechodný. Nejdůležitější je očekávání, varuje akademik Niall Ferguson.

Přečíst článek

Reklama

Související

nákupní centrum Palladium v Praze

Maloobchod byl v říjnu stále v minusu. Vánoce budou pro obchodníky jen částečnou útěchou

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme