Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Filip Emmer: Ceny bytů opět porostou. ČNB tomu dala impuls

Filip Emmer: Ceny bytů opět porostou. ČNB tomu dala impuls
iStock
Filip Emmer

Ceny rezidenčních nemovitostí opět porostou. Podíl na tom má i rozhodnutí bankovní rady České národní banky o snížení základní úrokové sazby. Více v komentáři analytika investiční společnosti DRFG Filipa Emmera.

Reklama

Česká národní banka už minulým snížením započala období poklesu úrokových sazeb. Na straně jedné  tímto krokem jasně říká, že boj s inflací považuje v horizontu měnové politiky v podstatě za vyhraný a je prostor přestat omezovat agregátní poptávku. Tím skrze nižší sazby a oživení investic i spotřeby stimuluje HDP, byť zejména vnější prostředí stále zůstává české ekonomice nepříznivě nakloněno.

Na druhou stranu jde ale stále pouze o první krok, neboť i při takto masivním snížení sazeb je jejich absolutní úroveň obecně příliš vysoká pro signifikantní zvýšení korunové úvěrové aktivity. Proti dosažení inflačního cíle pak naopak působí kurz, který přibližně od dubna 2023 konstantně depreciuje a je otázkou, jakou si ČNB stanovila úroveň, při níž je připravena proti výkyvu kurzu intervenovat.

Sídlo České národní banky

ČNB zrychlila uvolňování měnové politiky. Úrokovou sazbu snížila o půl procenta

Bankovní rada České národní banky (ČNB) snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 6,25 procenta, uvedl ředitel odboru komunikace ČNB Jakub Holas. Pro snížení základní úrokové sazby o půl procentního bodu hlasovalo šest ze sedmi členů bankovní rady ČNB. Jeden člen navrhoval ještě razantnější pokles o 0,75 procentního bodu, řekl guvernér ČNB Aleš Michl.

Přečíst článek

Výše snížení sazeb je pak nejspíše výsledkem toho, jaké faktory při rozhodování převážily. Současný pokles nejspíš nebude znamenat výrazný impuls pro růst cen nemovitostí nebo cen průmyslového zboží, ale dopadne převážně do spotřeby statků a služeb, protože nejrychleji zareagují na změnu banky úročením depozit.

Pokud by se však i následující zasedání nesla v podobném duchu, tak minimálně ve zmíněném nemovitostním segmentu, kde nabídka i poptávka jako na trní čeká na obdobné, opakované stimuly, může ČNB znovu nastartovat scénáře z minulých let, tedy nárůst cen na rezidenčním trhu. Ceny nemovitostí jsou ale ve spotřebitelském koši zastoupeny jen minimálně, a tak ani výrazný růst jejich cen nemusí inflaci měřenou dle CPI, která ČNB zajímá, příliš ovlivnit.

Guvernér České národní banky Aleš Michl

Lukáš Kovanda: ČNB je přesvědčena, že inflace rychle slábne. Kurs koruny klesá

Česká koruna po snížení sazeb oslabila až nad 25,1 koruny za euro, což je její nejslabší úroveň od května 2022.

Přečíst článek

Guvernér České národní banky Aleš Michl

Špatné zprávy pro českou ekonomiku. ČNB zhoršila výhled jejího růstu

Česká národní banka (ČNB) zhoršila výhled vývoje tuzemské ekonomiky. Hrubý domácí produkt (HDP) letos vzroste o 0,6 procenta, zatímco listopadová prognóza ČNB čekala růst 1,2 procenta. Odhad letošní inflace ČNB ponechala na 2,6 procenta. Novou makroekonomickou prognózu představil guvernér ČNB Aleš Michl.

Přečíst článek

Reklama

Související

Sazby hypoték klesají k pěti procentům. Psychologická hranice brzy padne. Čekat, nebo už jít do banky?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme