Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Češi mají nejdražší elektřinu v Evropě. A bude hůř

Češi mají nejdražší elektřinu v Evropě.
Pixabay
Lukáš Kovanda

České domácnosti čeká razantní zdražení elektřiny i zemního plynu. Za energie Češi při zohlednění odlišné kupní síly platí nejvyšší cenu v Evropě. A bude hůř. Fixace cen se domácnostem rozhodně vyplatí.

Reklama

Na burze nyní citelně zdražuje velkoobchodní elektřina, meziročně i více než o polovinu. Ještě letos to ve svých peněženkách pocítí také odběratelé z řad domácností. V druhé polovině roku a začátkem roku příštího tak elektřina, ale i plyn pro domácnosti zdraží až o deset procent. To znamená, že průměrná domácnosti dá za elektřinu o 1400 korun ročně více než nyní, plyn jí pak zdraží ročně o tisícikorunu. Zvláště v případě elektřiny se vyplatí cenu nyní fixovat, třeba na tři roky, neboť její cena poroste nejen letos, resp. v roce 2022, ale také v letech 2023 a 2024.

Češi přitom již v době pandemie platili a stále platí suverénně nejvyšší cenu za elektřinu v celé Evropě. Vyplývá to z aktuálních mezinárodně srovnatelných údajů Eurostatu. České domácnosti, které spotřebovávají 1000 až 2500 kilowatthodin elektřiny ročně, platily loni průměrně 4,66 koruny za kilowatthodinu. V Německu, které je dáváno za příklad země s příliš drahou elektřinou, stojí tamní spotřebitele kilowatthodina elektřiny o 37 procent méně než ty v ČR. Navíc se nůžky mezi cenou elektřiny v Česku a v Německu od roku 2014 opět spíše postupně rozevírají, než aby se přivíraly. Probíhající éra přechodu na obnovitelné zdroje, například větrné a solární, tak Němcům elektřinu v porovnání s Čechy nezdražuje, jak se často tvrdí, naopak ji zlevňuje.

Cena elektřiny pro české a německé domácnosti (v PPS/kWh)
Data: Eurostat

Elektřina v ČR vyšla domácnosti dráž než ty německé dokonce i bez přepočtu dle parity kupní síly měny. V Česku loni bez tohoto přepočtu stála kilowatthodina dle Eurostatu v uvedeném pásmu roční spotřeby průměrně 0,18 eura. V Německu to bylo 0,17 eura.

Technici ČEZ, ilustrační foto

ČEZ státu pošle desítky miliard, vyplatí rekordní dividendu

Energetická společnost ČEZ vyplatí akcionářům z loňského zisku dividendu 52 korun za akcii před zdaněním. Vyšší dividendu schválili akcionáři ČEZ jen v roce 2010 ze zisku roku 2009, a to 53 korun za akcii.

Přečíst článek

Po přepočtu dle parity kupní síly se však cenový „náskok“ ČR dramaticky zvyšuje na uvedených 37 procent cenového rozdílu. Přepočet dle parity kupní síly měny přitom poskytuje objektivnější srovnání než prostý přepočet dle směnného kurzu, neboť zahrnuje použití přepočtových koeficientů, které odstraňují působení nejen různých směnných kurzů, ale i rozdílných cenových hladin.

Uvedené pásmo spotřeby od 1000 do 2500 kilowatthodin elektřiny ročně je nejadekvátnější, neboť zahrnuje domácnosti s běžnou spotřebu elektřiny. Běžná tuzemská domácnost spotřebuje 1100 kilowathodin na osobu ročně na osvětlení a elektrospotřebiče, 200 kilowatthodin na vaření, 1000 kilowatthodin na ohřev vody a 110 na vytápění. Ne všechny domácnosti ale elektřinu používají ke všem uvedeným účelům.

I když cena elektřiny pro domácnosti v ČR aktuálně meziročně zlevňuje, její zlevnění, k němuž dochází kvůli pandemii mezinárodně, není tak výrazné jako v jiných evropských zemích.

Konec dodavatele energií Dobrá energie. Koupil ho miliardář Daniel Křetínský.

Křetínský ovládne Dobrou energii. Nákup schválil antimonopolní úřad

Společnost EP Energy Trading, která spadá pod Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského, může převzít dodavatele energií Dobrá energie. Akvizici schválil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Přečíst článek

Reklama

Související

ČEZ od dubna nabídne tarif s cenou elektřiny pod vládním stropem. Činí se i další firmy

ČEZ od dubna nabídne tarif s cenou elektřiny pod vládním stropem. Činí se i další firmy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme