Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Benzinky přepalovaly ceny paliv. Fiala se jim chystá zastropovat marže

čerpací stanice, ilustrační foto
ČTK
Lukáš Kovanda

Středopravá Fialova vláda zřejmě zastropuje marže pohonných hmot. Jde o krok, na nějž si netroufla ani levicová ČSSD.

Reklama

Ministerstvo financí navrhuje zastropovat marže čerpacích stanic a distributorů pohonných hmot. Činí tak v reakci na výsledek červencového sledování marží. Ta se v případě benzínu a nafty pohybovala v průměru pro oba druhy pohonných hmot kolem úrovně 5,50 koruny na litr. Přitom v lednu a v únoru, před ruskou invazí na Ukrajinu, se marže benzínu pohybovala kolem 2,60 koruny na litr a marže nafty kolem 3,40 koruny za litr.

Marže čerpacích stanic začalo ministerstvo sledovat už letos na jaře. Tehdy se poprvé objevily pochybnosti, že si čerpadláři marže nadsazují a zneužívají tak výkyvů na trhu s ropou a velkoobchodně prodávanými palivy, které nastaly v důsledku zmíněné ruské invaze a souvisejících sankčních opatření Západu.

Drahý benzin

Čerpací stanice si v červenci účtovaly nepřiměřené marže, ukázaly kontroly

Průběžné výsledky kontrol marží prodejců pohonných hmot za červenec prozatím ukázaly nepřiměřeně zvýšené marže u většiny velkých čerpacích stanic. Přesáhly průměrnou úroveň loňského roku, a výrazně se tak odpoutaly od květnových a červnových výsledků, kdy se marže držely na velmi nízké úrovni, řekl mluvčí ministerstva financí (MF) Tomáš Weiss. S kontrolami bude MF pokračovat nejméně do konce září.

Přečíst článek

Už ve své první reakci na předběžné výsledky červencového šetření marží tuzemské ministerstvo financí vyjádřilo určitém pochybnosti o tom, že marže byly stanovovány přiměřeně. V návaznosti na to začali čerpadláři v obavě ze zastropování marží, jímž vláda pohrozila, své nadměrné zisky až překotným tempem snižovat. Za poslední měsíc tak například benzín zlevnil dle údajů CCS takřka o nevídaných 6,60 koruny na litr

Zlevňování pohonných hmot bylo totiž v posledních týdnech poměrně rychlé i v porovnání s poklesem cen ropy na světových trzích a v porovnání s poklesem cen paliv na surovinové burze v Rotterdamu. Toto rychlé „vyfukování“ červencových marží však čerpadlářům, příp. distributorům, jak vidno, nakonec podle všeho nebude nic moc platné.

Své marže si totiž čerpadláři v červenci přefoukli tak moc, že je už ani jejich překotné „vyfukování“ nezachrání. Tak moc si „namíchli“ vládu, že i když ta se označuje za středopravou, paradoxně se pravděpodobným zastropováním marží uchýlí k levicovému opatření, na nějž si netroufla ani strana typu ČSSD.  

Ceny benzínu a nafty padají. Skokové zdražení ale přijde na přelomu září a října

Cena benzínu míří pod 40 korun, čerpadláři „vyfukují marže“, ropa padá. Pohonné hmoty jsou ale stále v Česku netradičně dražší než Chorvatsku.

Přečíst článek

Drahý benzin

Na maržích na benzínu rejžují ropné firmy i v Německu

Ceny benzinu v Německu se nyní při porovnání s cenami ropy a kurzem dolaru nacházejí na příliš vysoké úrovni. Uvedl to podle listu Bild německý autoklub ADAC. Na vysokých cenách benzinu podle listu vydělávají ropné společnosti, jejichž ziskové marže u rafinerských aktivit se podle autoklubu ADAC od začátku roku více než zpětinásobily.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme