Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Změna po 30 letech. Daňový informační systém přebere firma Eviden

Bankovka v hodnotě 2000 korun
ČTK
 ČTK

Finanční správa po více než 30 letech mění provozovatele automatizovaného daňového informačního systému (ADIS). Zakázku na jeho provoz, údržbu a rozvoj vyhrála firma Eviden, součást francouzské skupiny Atos. Uspěla s cenou 1,8 miliardy korun, píšou Hospodářské noviny. Podle nich firma nabídla provoz téměř o polovinu levněji, než kolik si účtoval dlouholetý dodavatel IBM. Převzetí systému je podle deníku naplánováno na začátek července.

Reklama

„Součinnost stávajícího dodavatele je smluvně zajištěna a v současnosti probíhají intenzivní jednání s novým dodavatelem s cílem zajistit plynulost předání a bezproblémový chod ADIS po 1. červenci,“ uvedl mluvčí Finanční správy Tomáš Weiss.

Do soutěže, která trvala od loňského února, se podle informací HN přihlásili dva uchazeči, vedle Evidenu, který uspěl s cenou 1,8 miliardy korun, to byla ještě společnost O2 IT Services se svými subdodavateli s cenou 3,3 miliardy korun. List zmiňuje, že společnost O2 počítala s IBM jako se subdodavatelem, obě firmy na systému spolupracovaly od roku 2020.

Investice a daně. Kdy máte klid a kdy musíte vyplňovat přiznání?

Dnes je poslední den pro zaplacení daně z nemovitosti

Termín pro zaplacení daně z nemovitosti je 31. května. Zbystřit by ovšem měli nejen ti, kdo loni prodávali, kupovali či zdědili nemovitost, ale všichni vlastníci nemovitostí. Dřívější výměry daně totiž všude už neplatí, protože ve více než tisícovce obcí letos došlo k navýšení částky. Přinášíme proto souhrn, co vše je třeba vědět pro placení daně z nemovitosti a kde zjistíte, kolik máte ve skutečnosti letos na této dani zaplatit.

Přečíst článek

Finanční správa loni v listopadu vybrala Eviden, ale druhý zájemce rozhodnutí napadl u antimonopolního úřadu, odkazoval na příliš nízkou cenu. Podle listu úřad letos koncem dubna stížnost definitivně zamítl a o několik dní později správa uzavřela smlouvu s firmou Eviden. „Dosud platilo GFŘ (Generální finanční ředitelství) za služby provozu, údržby a vývoje ADIS vyšší stovky milionů korun ročně - mezi lety 2020 a 2022 to bylo kolem 700 milionů ročně, nově by to mělo být 400,“ píšou HN.

Reklama

Poslední čtyři roky ADIS oficiálně provozovala společnost O2 IT Services. Stát se totiž v roce 2018 s IBM domluvil, že mu firma předá veškerá práva k systému výměnou za to, že se ještě čtyři roky bude na zakázce podílet jako garant provozu. Stalo se tak poté, co závislost na jednom dodavateli a opakované zakázky pro IBM v takzvaném jednacím řízení bez uveřejnění, tedy prakticky bez soutěže, kritizoval Nejvyšší kontrolní úřad i antimonopolní úřad. Celkem stát za dobu existence ADIS zaplatil společnosti IBM za její služby téměř deset miliard korun, napsaly HN.

Lední medvěd Tom ze Zoo Praha, který odjel do Kazachstánu, uhynul

Dalibor Martínek: Bláznivý český boj za ledního medvěda. Tom uhynul, Praha dá miliardu na nový pavilon

Lední medvěd Tom, který žil v pražské zoo, uhynul po svém přesunu do dalekého Kazachstánu. Pro někoho to není zajímavá zpráva, ale rozhodně nyní bude aspoň na čas hýbat veřejným děním. Proč medvěd uhynul? Rýsuje se nám tady mezinárodní vyšetřování, kdo za skon medvědího samce může. Kazaši, nebo Češi? Skandál, kdy Praha bude obviňovat Kazachstán, a naopak.

Přečíst článek

Finanční správa plánuje systém nahradit. Do tendru na první etapu Nového daňového informačního systému (nDIS) se přihlásily tři firmy, sdělil v minulém týdnu mluvčí Finanční správy. Jednotlivé uchazeče v současné fázi výběru nechtěla správa zveřejnit. „Ve stanovené lhůtě jsme obdrželi tři žádosti o účast, které nyní bude posuzovat výběrová komise včetně kvalifikačních požadavků. Na základě tohoto posouzení vyzveme již jen kvalifikované uchazeče k podání předběžných nabídek,“ uvedl Weiss.

Systém ADIS podle dřívějšího vyjádření generální ředitelky Finanční správy Simony Hornochové neodpovídá současným požadavkům na správu daně. Je rozdělený do 14 oddělených krajských databází, které není možné propojit. Systém také vyžaduje od úředníků, aby údaje v něm ručně přepisovali.

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Bankovka v hodnotě 2000 korun

České prvenství. Země má nejvyšší daň z příjmu právnických osob v rámci států V4

Přečíst článek
Ruský prezident Vladimir Putin

Rusové hledají další zdroje peněz na financování války. Plánují vyšší daně pro bohaté

Přečíst článek
Investice a daně. Kdy máte klid a kdy musíte vyplňovat přiznání?

Martin Pleštil: Investice a daně. Kdy máte klid a kdy musíte vyplňovat přiznání?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme