Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Britská výroba aut je nejníže za 65 let, na vině je nedostatek čipů

Land Rover, ilustrační foto
Land Rover MENA / Creative Commons / CC BY 2.0

Výroba aut v Británii v říjnu klesla o 41,4 procenta a byla nejnižší od roku 1956. Mohl za to globální nedostatek čipů a uzavírání továren. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil britský svaz výrobců a prodejců motorových vozidel SMMT.

Reklama

V samotném říjnu se vyrobilo 64 729 vozů. Za deset měsíců letošního roku britské automobilové továrny opustilo 721 505 vozů, což je dokonce o 2,9 procenta méně než v roce 2020, kdy byly továrny několik měsíců zavřené kvůli pandemii koronaviru.

Výroba v mladoboleslavské továrně Škoda Auto

Čipový hladomor letos připraví světové automobilky o biliony na tržbách

Pokračující nedostatek čipů v letošním roce připraví globální automobilový průmysl na tržbách o 210 miliard dolarů (přes 4,5 bilionu korun). Předpověděla to podle serveru CNBC poradenská společnost AlixPartners.

Přečíst článek

Podle prognózy nezávislé společnosti AutoAnalysis se letos v Británii již druhým rokem za sebou vyrobí méně než jeden milion vozů. V příštím roce by se však výroba měla opět vrátit nad jeden milion.

„Britský automobilový sektor je odolný, ale vzhledem k tomu, že na některých z našich největších trhů znovu propukl covid-19 a globální dodavatelské řetězce jsou napjaté, a dokonce se přetrhávají, jsou bezprostřední výzvy k udržení odvětví v provozu obrovské,“ uvedl generální ředitel SMMT Mike Hawes.

Toyota Motor Manufacturing Czech

Čipy došly už i jindy dobře zásobené Toyotě. Automobilka snížila plán výroby

Japonská automobilka Toyota snížila kvůli nedostatku čipů zářijový plán výroby o 40 procent, píše deník Nikkei.

Přečíst článek

Výroba automobilů v Česku se v říjnu kvůli odstávkám způsobeným nedostatkem čipů propadla meziročně o 47 procent, vyrobeno bylo 68 202 osobních vozidel. Celkově podle Sdružení automobilového průmyslu bylo letos vyrobeno 899 855 automobilů, což je o čtyři procenta méně než ve stejném období loňského roku, který byl dosud nejhorší od roku 2014.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Výroba automobilů

Britský automobilový průmysl loni zkolaboval. Hůř bylo naposledy před 65 lety

Přečíst článek
Největší letošní úpis akcií. Čipová firma Arm byla ohodnocena na bilion a čtvrt

Největší letošní úpis akcií. Čipová firma Arm byla ohodnocena na bilion a čtvrt

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme