Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vánoce podraží, cena třeboňského kapra stoupne o téměř pětinu

kapr
ČTK
 ČTK

Rybářství Třeboň očekává, že kilogram kapra bude při vánočním prodeji u stánků stát 130 až 140 korun. Meziročně tak zdraží asi o deset až dvacet korun, tedy asi o osm až 17 procent. Příčinou jsou rostoucí náklady na krmiva, paliva i energie, řekl při výlovu rybníku Rožmberk předseda představenstva společnosti Fish Market Rudolf Provázek.

Reklama

Rybářství Třeboň již v září zdražilo ceny za kilogram kapra v Praze na sádkách na 129 korun a na sádkách v Třeboni na 119 korun. "Pro letošní rok (na Vánoce) odhaduji, že se bude cena pohybovat někde mezi sto třiceti, sto čtyřiceti korunami, což odpovídá nárůstu nákladů. Jsou to hlavně náklady na krmiva, pak pohonné hmoty a všichni čekáme, jak dopadnou varianty cen energií," řekl Provázek.

Výnosy z výlovů klesnou

Letošní výnosy z výlovů budou celostátně nižší. Podle Provázka bylo méně rybích násad, některé regiony výrazně zasáhlo sucho. "Rok bude podprůměrný," řekl Provázek. Zákazníci mají ale o ryby zájem. Klesla produkce v okolních zemích jako jsou Polsko, Maďarsko, Rumunsko. Exportním zákazníkům zdražili třeboňští rybáři letos minimálně o 20 až 25 procent. "Prioritou je domácí trh, ryba se zajistí v plném objemu, který budou požadovat naši prodejci. Když bude nižší výlov, sníží se export," řekl Provázek.

Jozef Síkela (STAN), ministr průmyslu a obchodu

Stát podpoří osm tisíc tuzemských, energeticky náročných firem 30 miliardami korun

Velkoodběratelé elektřiny a plynu budou moci podle premiéra Petra Fialy (ODS) od 1. listopadu čerpat podporu kvůli vysokým cenám energií. Na program je připraveno 30 miliard korun. Řekl to po jednání vlády. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) uvedlo, že výzvu se všemi požadavky vypíše do konce letošního roku. Vláda také schválila prodloužení snížení spotřební daně z nafty o 1,50 koruny na litr do konce příštího roku.

Přečíst článek

Z podzimních výlovů čeká Rybářství Třeboň výnos 2000 tun ryb, z toho 80 procent kapra. Fish Market je výhradním prodejcem živých ryb a výrobků z ryb holdingu Rybářství Třeboň. Hlavním artiklem jsou živé ryby, především kapr šupinatý a lysý. Přibližně 70 procent produkce ryb vyváží do Evropy, 30 procent jde na domácí trh převážně před Vánoci. Nejvíc firma vyváží do Německa a Polska, také do Francie, Rumunska či Itálie.

Třeboňští rybáři dnes zahájili třídenní výlov největšího českého rybníka Rožmberk s rozlohou 647 hektarů. Po dvouleté covidové pauze budou součástí výlovu doprovodné akce. Z Rožmberka čekají výnos 100 tun ryb.

Rybářství Třeboň je největší producent sladkovodních ryb v Evropě. Na tuzemské produkci ryb se podílí 15 procenty. Roční produkce činí asi 3200 tun, z toho tvoří 90 procent kapři, zbytek líni, candáti, štiky, sumci, amuři, tolstolobici a okouni. Firma má 100 zaměstnanců, hospodaří na 440 rybnících o výměře 8000 hektarů. Na vývoz jde 70 procent ryb.

Lahůdkové droždí - iliustrační foto

Biohacking: Začíná to nespavostí, nedostatek vitamínu B6 vede až k demenci a rakovině

Vitamín B6 se v českých lékárnách často prodává v komplexu spolu s hořčíkem pro lepší spánek a náladu. Tento velmi důležitý vitamín má spoustu zajímavých rolí v těle. Kterých? Pojďme se na ně podívat.

Přečíst článek


 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Inflace - ilustrační foto

Čtvrtka másla přes šedesát korun. Na cenovém rekordu jsou téměř všechny základní potraviny

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Ceny v zemědělství se propadly. Znatelné zlevňování potravin v obchodech je na dohled

Lukáš Kovanda: Konec covidové i inflační krize u potravin. Znatelné zlevňování v obchodech je na dohled

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme