Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Příliš drahé cigarety pro Kima. British American Tobacco zaplatí stamiliony dolarů za porušení sankcí

British American Tobacco zaplatí stamiliony dolarů za porušení sankcí, severokorejský vůdce Kim Čong-un je známý jako silný kuřák..
ČTK/AP

Společnost British American Tobacco (BAT) souhlasila se zaplacením více než 635 milionů dolarů (13,6 miliardy korun) americkým úřadům poté, co se její dceřiná firma v Singapuru BAT Marketing Singapore přiznala k porušení amerických sankcí prodejem tabákových výrobků Severní Koreji a bankovnímu podvodu. Jde o největší postih za porušení amerických sankcí proti Pchjongjangu, uvedla agentura DPA.

Reklama

Inkriminovaný prodej tabákových výrobků, který byl předmětem mimosoudního vyrovnání, se odehrál v letech 2007 až 2017, uvedly společnost a americké ministerstvo spravedlnosti. KLDR čelí řadě amerických sankcí, které mají přiškrtit financování jejího jaderného programu a vývoje balistických raket.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un je známý jako silný kuřák. Minulý rok se Spojené státy pokusily přimět Radu bezpečnosti OSN, aby zakázala vývoz tabáku do Severní Koreje, ale Rusko a Čína to vetovaly.

Čína - ilustrační foto

Komunisté k sobě našli cestu. Obchod mezi Čínou a Severní Koreou roste

Celková hodnota obchodu mezi Čínou a Severní Koreou se loni zvýšila více než trojnásobně na 1,03 miliardy dolarů (22,8 miliardy korun). Navzdory zotavení je však pouze na zhruba 37 procentech úrovně z roku 2019, tedy doby před pandemií nemoci covid-19. S odvoláním na čínské vládní údaje to uvedla agentura Kjódó.

Přečíst článek

„Tento případ a jemu podobné slouží jako varovný výstřel pro firmy,” řekl náměstek amerického ministra spravedlnosti Matthew Olsen. Případ podle něj představuje dosud největší pokutu, jakou kdy ministerstvo udělilo v souvislosti se sankcemi proti KLDR.

BAT je druhou největší tabákovou skupinou na světě a vyrábí cigarety značek jako Lucky Strike a Dunhill. Ve své zprávě za rok 2019 skupina uvádí, že působí v četných zemích, jež čelí různým sankcím, včetně Íránu a Kuby, a že působení v těchto zemích firmu vystavuje riziku „významných finančních nákladů”.

Kim Čong-un, Vladimir Putin

Svět se k Putinovi otočil zády. Rusko nachází spojence v Severní Koreji

Ruský prezident Vladimir Putin napsal severokorejskému vůdci Kim Čong-unovi, že obě země „společným úsilím rozšíří rozsáhlé a konstruktivní bilaterální vztahy“. Informovala o tom severokorejská tisková agentura KCNA. Putin severokorejskému vůdci napsal u příležitosti Dne osvobození, kdy si KLDR i Jižní Korea připomínají japonskou kapitulaci v roce 1945, a tedy i konec okupace Tokiem.

Přečíst článek

BAT v prohlášení uvedla, že se dohodla na vypořádání s ministerstvem spravedlnosti a zvlášť také s ministerstvem financí a Úřadem pro kontrolu zahraničních aktiv (OFAC). Celková úhrada ve výši 635,2 milionu dolarů pokrývá všechny tři případy.

„Hluboce litujeme pochybení, které vzešlo z historických obchodních aktivit a které vedlo k těmto dohodám, a přiznáváme, že jsme nedostáli nejvyšším standardům, které jsou na nás oprávněně uplatňovány,” uvedl v prohlášení šéf koncernu Jack Bowles.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme