Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Komunisté k sobě našli cestu. Obchod mezi Čínou a Severní Koreou roste

Čína - ilustrační foto
ČTK
 ČTK

Celková hodnota obchodu mezi Čínou a Severní Koreou se loni zvýšila více než trojnásobně na 1,03 miliardy dolarů (22,8 miliardy korun). Navzdory zotavení je však pouze na zhruba 37 procentech úrovně z roku 2019, tedy doby před pandemií nemoci covid-19. S odvoláním na čínské vládní údaje to uvedla agentura Kjódó.

Reklama

Čína je nejvlivnějším spojencem KLDR

V roce 2021 se vzájemný obchod proti roku 2019 propadl zhruba o 90 procent. Byl tak nenižší od roku 2011, kdy se vůdcem země po smrti svého otce stal Kim Čong-un.

Pchjongjang zastavil v roce 2020 veškerou pozemní přepravu mezi severokorejským územím a Čínou. Loni v lednu byla obnovena nákladní vlaková doprava mezi čínským pohraničním městem Tan-tung a severokorejským městem Sinuidžu, o tři měsíce později ale byla kvůli nemoci covid-19 v čínském pohraničním městě znovu pozastavena. Provoz byl plně obnoven loni v září.

Čína je nejbližším a ekonomicky nejvlivnějším spojencem KLDR. V době, kdy byla pozastavena nákladní vlaková doprava, dovážel Pchjongjang zboží z Číny zřejmě pouze na lodích.

Číňanů loni ubylo, bude to mít závažný dopad.

Stanislav Šulc: Čína vymírá. Dopady to bude mít kolosální

Po krátkodobých hrozbách, jako je pandemie covidu nebo válka na Ukrajině, se svět pomalu musí začít připravovat na skutečnou výzvu. Čína poprvé od šedesátých let začala vymírat, což bude mít kolosální dopady na světovou ekonomiku i řád. 

Přečíst článek

Růst čínského hrubého domácího produktu v roce 2022 meziročně zpomalil na tři procenta.

Růst čínské ekonomiky zpomalil na tři procenta, může za to koronavirová politika

Růst čínského hrubého domácího produktu v roce 2022 meziročně zpomalil na tři procenta. Oproti roku 2021 je to o 5,1 procentního bodu méně. Výsledek také zaostává za oficiálním cílem, který čínská komunistická strana stanovila na zhruba 5,5 procenta.

Přečíst článek

Vladimir Putin, prezident Ruska

Rusko bez Putina bude jako Severní Korea na steroidech, míní bývalý poradce Kremlu

Ekonom a bývalý poradce Kremlu Sergej Gurijev varoval, že Rusko by se mohlo stát „Severní Koreou na steroidech“ ve chvíli, kdy bude prezident Vladimir Putin nahrazen. Pokud otěže převezme po Putinovi nový vůdce, současný politický systém v Rusku se pravděpodobně zhroutí, dodal Gurijev, který ze země emigroval v roce 2013 do Francie, uvedl server CNBC.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Hongkong nevzkvétá, vzdělaní obyvatelé odcházejí

Hongkong nevzkvétá. Atmosférou připomíná předlistopadové poměry v Československu

Přečíst článek
Návrat čínských turistů do Česka bude trvat nejméně tři roky

Návrat čínských turistů do Česka bude trvat roky. Za úpadkem stojí i dobré vztahy s Tchaj-wanem

Přečíst článek
Čínský hospodářský zázrak se nekoná

Čínský hospodářský zázrak se nekoná. Tamní vláda musí stimulovat ekonomiku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme