Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Prázdniny se prodraží. Rodiče zaplatí až deset tisíc korun

Pobyty v přírodě se prodraží
istockphoto.com
 ČTK

Třetina rodičů očekává, že si letos za prázdniny připlatí. Každý pátý počítá s účtem vyšším než 10.000 korun za jedno dítě. Vyplývá to z průzkumu poskytovatele půjček Provident Financial. Společnost ho uskutečnila počátkem dubna ve spolupráci s agenturou Ipsos mezi téměř 600 respondentů. Polovina dětí podle něj vyrazí na tábor a většina nepřijde ani o prázdniny u prarodičů.

Reklama

Loni převládaly příměstské tábory nad pobytovými, letos je to naopak. Pobytový tábor si letos užije 48 procent dětí ve věku čtyři roky a více. Na příměstský tábor vyrazí 43 procent dětí. Na dovolenou, ovšem bez doprovodu rodičů, ať s příbuznými, širší rodinou či přáteli, letos vyjede 42 procent dětí. Téměř třetina dětí o prázdninách navštíví nějaký kurz či workshop. Z neplacených aktivit dominuje léto u prarodičů či dalších příbuzných. To, alespoň v nějaké části prázdnin, letos čeká na 81 procent dětí starších čtyř let.

Pomohou i firmy

Zatímco polovina rodičů chce zůstat na stejné částce jako loni, třetina letos počítá s vyšším účtem. "Náklady na dětské aktivity, tábory, kroužky, rok od roku narůstají, a tak není divu, že i letos část rodičů počítá s vyšším účtem. Třetina přitom očekává náklady za jedno dítě v rozmezí 5 až 10 tisíc korun. Pětina rodičů dokonce uvedla, že za prázdniny jednoho dítěte utratí přes 10.000 korun," uvedl analytik Provident Financial Petr Javůrek.

I přes pokračující zdražování rodiče situaci vesměs finančně zvládají. Drtivá většina rodičů, 85 procent, náklady na letní aktivity dětí pokryje z vlastních zdrojů. Čtvrtině pomůže rodina. Významnou pomocí, obzvláště pro rodiny v tíživé situaci, mohou být také nejrůznější příspěvky, které poskytují pojišťovny, městské části či zaměstnavatelé. Podle průzkumu při placení letních aktivit s takovou pomocí počítá 17 procent rodičů.

Občanská poradna Respondeo se setkává s tím, že zejména pro samoživitele, rodiče s nízkými příjmy nebo rodiče bez výživného je problém zajistit volnočasové aktivity pro děti. Někdy také vyjadřují nespokojenost nad tím, že nejsou schopni dětem tyto aktivity zaplatit. "Často ale spíš nevědí o možnostech, jak si v tomto směru finančně trochu ulevit,“ upozornila vedoucí poradny Hedvika Stuchlíková. V rámci služby pro rodiny s klienty často řeší například tábory pro děti, kdy jim pomáhá se žádostmi do nadací, zdravotních pojišťoven, případně žádostí o slevu přímo u provozovatele aktivit.

Reklama

Praha koupí budovu v Holešovicích

Praha reaguje na kritiku. Město koupí budovu v Holešovicích a přestaví ji na střední školu

Pražský magistrát koupí budovu v Holešovicích a přestaví ji na střední školu, zřejmě gymnázium. Objekt v ulici U Pergamenky nabídne zhruba 520 míst pro žáky, a navýší se tak kapacita středních škol v Praze, schválili to pražští zastupitelé.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme