Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Prázdniny se prodraží. Rodiče zaplatí až deset tisíc korun

Pobyty v přírodě se prodraží
istockphoto.com
 ČTK

Třetina rodičů očekává, že si letos za prázdniny připlatí. Každý pátý počítá s účtem vyšším než 10.000 korun za jedno dítě. Vyplývá to z průzkumu poskytovatele půjček Provident Financial. Společnost ho uskutečnila počátkem dubna ve spolupráci s agenturou Ipsos mezi téměř 600 respondentů. Polovina dětí podle něj vyrazí na tábor a většina nepřijde ani o prázdniny u prarodičů.

Reklama

Loni převládaly příměstské tábory nad pobytovými, letos je to naopak. Pobytový tábor si letos užije 48 procent dětí ve věku čtyři roky a více. Na příměstský tábor vyrazí 43 procent dětí. Na dovolenou, ovšem bez doprovodu rodičů, ať s příbuznými, širší rodinou či přáteli, letos vyjede 42 procent dětí. Téměř třetina dětí o prázdninách navštíví nějaký kurz či workshop. Z neplacených aktivit dominuje léto u prarodičů či dalších příbuzných. To, alespoň v nějaké části prázdnin, letos čeká na 81 procent dětí starších čtyř let.

Pomohou i firmy

Zatímco polovina rodičů chce zůstat na stejné částce jako loni, třetina letos počítá s vyšším účtem. "Náklady na dětské aktivity, tábory, kroužky, rok od roku narůstají, a tak není divu, že i letos část rodičů počítá s vyšším účtem. Třetina přitom očekává náklady za jedno dítě v rozmezí 5 až 10 tisíc korun. Pětina rodičů dokonce uvedla, že za prázdniny jednoho dítěte utratí přes 10.000 korun," uvedl analytik Provident Financial Petr Javůrek.

I přes pokračující zdražování rodiče situaci vesměs finančně zvládají. Drtivá většina rodičů, 85 procent, náklady na letní aktivity dětí pokryje z vlastních zdrojů. Čtvrtině pomůže rodina. Významnou pomocí, obzvláště pro rodiny v tíživé situaci, mohou být také nejrůznější příspěvky, které poskytují pojišťovny, městské části či zaměstnavatelé. Podle průzkumu při placení letních aktivit s takovou pomocí počítá 17 procent rodičů.

Občanská poradna Respondeo se setkává s tím, že zejména pro samoživitele, rodiče s nízkými příjmy nebo rodiče bez výživného je problém zajistit volnočasové aktivity pro děti. Někdy také vyjadřují nespokojenost nad tím, že nejsou schopni dětem tyto aktivity zaplatit. "Často ale spíš nevědí o možnostech, jak si v tomto směru finančně trochu ulevit,“ upozornila vedoucí poradny Hedvika Stuchlíková. V rámci služby pro rodiny s klienty často řeší například tábory pro děti, kdy jim pomáhá se žádostmi do nadací, zdravotních pojišťoven, případně žádostí o slevu přímo u provozovatele aktivit.

Praha koupí budovu v Holešovicích

Praha reaguje na kritiku. Město koupí budovu v Holešovicích a přestaví ji na střední školu

Pražský magistrát koupí budovu v Holešovicích a přestaví ji na střední školu, zřejmě gymnázium. Objekt v ulici U Pergamenky nabídne zhruba 520 míst pro žáky, a navýší se tak kapacita středních škol v Praze, schválili to pražští zastupitelé.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Obchodní ředitelka SGEF Eva Jiránková

Eva Jiránková ze SGEF: Na udržitelné investice poskytujeme finance i poradenství

Přečíst článek
Jak poznat nebankovní půjčky, kde opravdu půjčí?

Jak poznat nebankovní půjčky, kde opravdu půjčí? To nechte na nás

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme