Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ministr zemědělství Nekula, stejně jako celá vláda, zatím podceňuje inflační náraz

ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL)
čtk
Lukáš Kovanda

Vláda zatím podhodnocuje razanci inflační vlny, která se do Česka řítí. Nárůst cen pohonných hmot, cen v zemědělství nebo cen potravin se snaží z velké části svalovat na momentální paniku. Dnes tak nejnověji učinil ministr zemědělství Zdeněk Nekula, který v České televizi uvedl, že rostoucí náklady v zemědělství a potravinářství a také zdražování zemědělských produktů z velké části odráží paniku na trhu, nikoli fundamentální, trvalejší důvody. Tento pohled je však zavádějící a do značné míry nebezpečný. 

Reklama

Vládu totiž podhodnocení skutečných inflačních tlaků v ekonomice může vést k podcenění celé situace, takže řešení důsledků inflace pak pro ni bude ještě nákladnější, s většími nepříznivými dopady ne veřejné rozpočty. Patrné je to z vývoje na trhu s pohonnými hmotami, kde panika první poloviny března polevila, ale ceny rozhodně neklesají na úrovně před zahájením ruské invaze na Ukrajinu.  To samé se děje a ještě dít bude v zemědělství nebo potravinářství. 

Burza, ilustrační foto

Týden tradera: Inflace, válka a energetická závislost Evropy dál diktují tempo

Uklidnění na akciových trzích pokračuje. Investiční stratégové si již přesto všímají, že problémy v ekonomice teprve mohou přijít a nestabilita se může vrátit.

Přečíst článek

Vláda se správně snaží držet veřejné finance na uzdě, věrná plnění klíčového cíle svého programového prohlášení, jímž je postupné ozdravení veřejných financí po pandemii a také, jak vláda říká, po éře laxní fiskální politiky vlád předchozích. Jestliže se však bude snažit současné inflační tlaky “vysedět”, bude pro ni nakonec řešení situace nákladnější, než pokud by zasáhla dříve. Také tím přirozeně nahraje kritikům z řad opozice. 

Do hospody na pivo už jen svátečně. Rozdíl v cenách točeného a baleného piva už je propastný

Nůžky mezi cenou piva v hospodě a piva doma se stále rozevírají. Pandemie a související „garážové party“ i nynější rapidní inflace rozevírání ještě zrychlují.

Přečíst článek

Válka na Ukrajině je natolik závažným mezinárodním dějem, geopolitickým i ekonomickým, že může být fatální podcenit její dopady, včetně těch inflačních. Bohužel, to zatím vláda činí. Ozdravování veřejných financí je správný cíl a je žádoucí. Ozdravovat veřejné finance ovšem objektivně nelze, zuří-li relativně nedaleko země válka a čelí-li země bezpříkladné přistěhovalecké vlně čítající stovky tisíc lidí. 

Petr Fiala, ODS

Ekonomové hodnotí 100 dní Fialovy vlády: Ukázala rozpočtovou střídmost, zatím

Vládu Petra Fialy (ODS) lze dosud pozitivně hodnotit za sestavení úspornějšího státního rozpočtu na letošní rok, postoj k válce na Ukrajině, přijímání uprchlíků i za zatím střídmý postoj k státním zásahům do regulace cen, shodují se ekonomové.

Přečíst článek

Noví ministři se ujali úřadů

Noví ministři se ujali úřadů. Řešit musí přednostně epidemii koronaviru či přípravu rozpočtu

Po pátečním jmenování nové vlády Petra Fialy (ODS) se noví ministři ujali svých úřadů, výjimkou je budoucí ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), který je kvůli nákaze covidem-19 v izolaci. Jeho resort zatím dočasně řídí šéf lidovců a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. V sobotu uvedl předseda vlády do úřadu devět ministrů, sedm členů kabinetu se úřadů ujalo už v pátek, několik hodin poté, co koaliční vládu tvořenou Spolu a Piráty se STAN jmenoval v Lánech prezident Miloš Zeman.

Přečíst článek

Reklama

Související

Válka na Ukrajině snížila růst v Evropě a výrazně zvýšila inflaci

Válka snížila hospodářský růst Evropy, horší dopady teprve přijdou, uvádí studie švýcarské centrální banky

Přečíst článek
Kontroly cen potravin dopadly ještě hůř, než se čekalo, přiznal Nekula.

Předražené potraviny. Kontroly cen dopadly ještě hůř, než se čekalo, přiznal Nekula

Přečíst článek
Cena cukru prudce stoupla.

Válka o cukr. Nekula žádá vysvětlení vysoké ceny, svaz to považuje za skandál

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme