Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nedostatek pracovníků stojí Německo 84 miliard dolarů ročně

Berlín
iStock
 ČTK

Německo kvůli nedostatku pracovních sil přichází ročně o hospodářský výkon v hodnotě 84 miliard dolarů (více než dva biliony korun). To v rámci ekonomicky nejsilnějších zemí světa představuje druhou největší ztrátu po Spojených státech. Vyplývá to podle agentury DPA ze studie poradenské společnosti Boston Consulting Group (BCG).

Reklama

Autoři studie Johann Harnoss a Janina Kugelová předpokládají, že i v případě, že do Německa se bude ročně přistěhovávat 300 tisíc až 400 tisíc lidí, klesne v zemi do roku 2035 počet osob v produktivním věku o tři miliony a do roku 2050 o devět milionů.

„Náklady se z 84 miliard ještě zvýší, pokud proti tomu nic nepodnikneme,” uvedla Kugelová. Harnoss navrhuje, aby se Německo zaměřilo na získávání pracovníků ze zemí, jejichž populace stále roste. Jako příklady jmenoval Indii, Nigérii, Indonésii a Egypt.

Závod Arcelor Mittalu v německém Eisenhüttenstadtu

Německý průmysl ztrácí zakázky, hrozí propad do recese

Zakázky německého průmyslu se v srpnu oproti červenci snížily o 2,4 procenta, což je více, než se čekalo. Vyplývá to z dnes zveřejněných údajů německého statistického úřadu. Největší evropské ekonomice čím dál víc hrozí propad do recese, napsala agentura Bloomberg. Analytici odhadovali, že se zakázky v srpnu sníží jen o 0,7 procenta.

Přečíst článek

„Jednou z možností by bylo vyškolit lidi v jejich domovských zemích, než dorazí do Německa,” uvedl Harnoss. Takovýto postup by podle něj měl výhody pro přistěhovalce, země jejich původu i cílové země.

Kugelová vyzvala k věcné diskusi o imigraci bez ohledu na ideologické linie. „Pokud vznikne ještě větší nedostatek pracovních sil, dostanou politické diskuse zcela nový tón,” dodala s odkazem na schopnost financovat důchodový a zdravotní systém.

„Tam, kde se přistěhovalectví odehrává ve velkém měřítku, ho také výrazně více lidí akceptuje,” uvedla rovněž Kugelová. Poukázala na města jako Mnichov, kde vysoký podíl přistěhovalců provází relativně malý příklon k extremismu, píše agentura DPA.

Kugelová a Harnoss doporučují německým malým a středním podnikům, aby se čím dál více zaměřovaly na mezinárodní trh práce, a to nejen proto, aby nahradily ubývající domácí pracovní sílu. „Čím diverzifikovanější podnik je, tím je také inovativnější,” uvedla Kugelová s odkazem na americké technologické koncerny, které zaměstnávají velké množství přistěhovalců.

Německý ministr hospodářství Robert Habeck

Němcům dochází plyn. Domácnosti se musí uskrovnit, přiznal ministr Habeck

20 procent. Tolik plynu potřebuje Německo ušetřit, jinak mu reálně hrozí nedostatek dodávek, prohlásil německý ministr hospodářství Robert Habeck.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Největší německý výrobce oceli Thyssenkrupp omezí produkci v Duisburgu

Lukáš Kovanda: Thyssenkrupp bude masivně propouštět. Teď se to krajně nehodí

Přečíst článek
Německu chybí rekordní počet ajťáků. Neobsazené jsou v IT desítky tisíc  míst

Německu chybí rekordní počet ajťáků. Neobsazené jsou v IT desítky tisíc míst

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme