Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čínská ekonomika rostla ve druhém kvartálu rychleji, než se čekalo. Zbytek roku už tak růžový nebude

Čínský export, ilustrační foto
iStock
 ČTK

Hrubý domácí produkt Číny se v prvním čtvrtletí v meziročním srovnání zvýšil o 4,8 procenta proti růstu o čtyři procenta v předchozím čtvrtletí. Oznámil to čínský statistický úřad. Růst je vyšší než 4,4 procenta, s nimiž počítali analytici. Podle nich se ale zároveň zvýšilo riziko prudkého zpomalení ekonomiky v příštích měsících, a to kvůli omezením v souvislosti s bojem proti šíření koronaviru a kvůli válce na Ukrajině.

Reklama

Růst ekonomiky za první tři měsíce zaostal za oficiálním cílem vládnoucí komunistické strany. Premiér Li Kche-čchiang na březnovém plenárním zasedání čínského parlamentu uvedl, že počítá s růstem HDP zhruba o 5,5 procenta. Podle analytiků bude splnění tohoto cíle bez dalších stimulačních opatření složité.

Rychlý start roku

Čínská ekonomika rostla velmi rychle zejména v prvních dvou měsících letošního roku. V mezičtvrtletním srovnání se HDP od ledna do března zvýšil o 1,3 procenta, zatímco analytici podle agentury Reuters počítali s růstem o 0,6 procenta. Ve čtvrtém čtvrtletí růst po zpřesnění dat činil proti předchozímu čtvrtletí 1,5 procenta.

Podle analytiků budou ale už dubnová data pravděpodobně horší, mimo jiné kvůli uzávěře v Šanghaji. Čínské úřady uzavřely toto největší město a další významná průmyslová střediska kvůli šíření koronaviru, což vedlo k přerušení výroby v továrnách a způsobilo problémy globálním dodavatelským řetězcům. Čínská vláda v boji s nemocí covid-19 prosazuje strategii nulové tolerance a hned při výskytu prvních případů nákazy uzavírá celá města.

Lockdowny uškodí

"Další vliv lockdownů bude okamžitý, nejen kvůli zpoždění dodávek zboží denní potřeby, ale i kvůli další nejistotě mezi podnikateli a výrobci, která už se odrazila na pracovním trhu," řekla hlavní ekonomka finanční společnosti ING pro Čínu Iris Pangová. Opatření v rámci fiskální a měnové politiky, která měla vliv lockdownů na HDP zmírnit, podle ní nebyla dostatečná.

"Možná budeme muset zrevidovat naše další odhady HDP, pokud fiskální opatření nepřijdou v čas," dodala Pangová.

Akciový trh v Číně navzdory svižnému růstu ekonomiky ale oslabil, investoři totiž posuzují hlavně dopady lockdownů na ekonomiku. Index CSI 300, který sleduje vývoj na burzách v Šanghaji a Šen-čenu, krátce před koncem obchodování vykazoval pokles přibližně o 0,6 procenta na 4164 bodů. Smazal tak část výraznějších ztrát, které vykazoval v úvodu obchodování.

Čínský supermarket

Ani Číně se nedaří. Rozvolňuje pravidla pro banky, aby podpořila růst

Na ekonomice nejlidnatější země světa se podepisuje ruská invaze na Ukrajinu. Přitom právě Čína patří mezi státy, které nepřímo pomáhají ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi, protože se nepřidaly k sankcím. Zároveň se Čína potýká s další vlnou koronaviru.

Přečíst článek

Čína lockdown pandemie

Čtvrtou vlnu covidu v Číně pocítíme už brzy, tvrdí ekonomové

Nejenom válka na Ukrajině, ale i další vlna pandemie aktuálně svírající Čínu, se významně projeví na globální ekonomice, píše server CNBC.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Velký protikorupční úklid Pekingu. Si Ťin-pching chce nastartovat ekonomiku, ale opak bude zřejmě pravdou

Peking přitvrdil v protikorupčním tažení. Si Ťin-pching chce oživit ekonomiku, šíření strachu ale způsobí opak

Přečíst článek
Čína se po covidu otevřela světu, ale ne tak docela. Nový zákon o špionáži je rizikem pro návštěvy zahraničních byznysmenů.

Čína se otevřela světu, ale jen trochu. Nový zákon o špionáži odrazuje zahraniční byznysmeny od návštěvy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme