Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lagardeová: ECB brzy spustí velké změny

Christine Lagardeová, šéfka ECB
Ryan Rayburn / Creative Commons / CC BY-NC-ND 2.0
 ČTK

Nouzové nákupy vládních dluhopisů, kterými se ECB snaží podpořit evropskou ekonomiku, budou pokračovat podle plánu "nejméně" do března 2022. Pak bude nový formát, naznačila šéfka banky.

Reklama

Prezidentka Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeová naznačila, že nadcházející červencové zasedání měnového výboru přijde s důležitými změnami. Měnovou politiku podle ní bude potřeba upravit kvůli právě schválené pozměněné strategii. Lagardeová to řekla televizi Bloomberg na okraji jednání skupiny G20 v rozhovoru vysílaném z neděle na dnešek. Naznačila také, že v příštím roce mohou být přijata nová opatření na podporu ekonomiky eurozóny po skončení současného programu nákupu vládních dluhopisů.

Šéfka ECB Christine Lagardeová
video

ECB zvýšila inflační cíl na dvě procenta. A půjde i výš

Dosud měla banka inflační cíl stanoven „poblíž dvou procent, ale pod nimi”. To ale bylo podle analytiků matoucí. Důvodem změny měnové politiky je pandemie, ale také green deal.

Přečíst článek

ECB minulý týden v přezkumu své měnové strategie zvýšila inflační cíl pro střednědobý horizont na dvě procenta z dřívějšího cíle těsně pod dvěma procenty. Kromě nového inflačního cíle rozhodla, že v měnové politice více zohlední boj proti změnám klimatu a v budoucnu začlení do výpočtu míry inflace i náklady na užívání vlastního bydlení. Uvedla také, že chce napříště zjednodušit komunikaci.

Jen mírný optimismus

"Bude to důležité setkání," uvedla Lagardeová k příštímu zasedání měnového výboru 22. července. Od něj se podle agentury Bloomberg původně nic zajímavého nečekalo, šéfka ECB ale sdělila, že banka přijde se zajímavými úpravami a změnami. "Upravíme výhled měnové politiky (forward guidance)," řekla Lagardeová. Pod pojmem forward guidance se v ECB rozumí mimo jiné prohlášení o tom, kdy pravděpodobně skončí současné masivní nákupy dluhopisů především od států eurozóny a informace o podmínkách pro příští zvednutí základní úrokové sazby.

Lagardeová uvedla, že nákupy vládních dluhopisů v rámci nouzového programu za 1,85 bilionu eur (zhruba 48 bilionů korun), kterými se ECB snaží podpořit evropskou ekonomiku, budou pokračovat podle plánu "nejméně" do března 2022. Poté by se program mohl převést do nového formátu, řekla bez dalších podrobností.

Ohledně současné ekonomické situace vyjádřila Francouzka "mírný optimismus". Znepokojuje ji šíření koronavirové varianty delta. Centrální banka podle ní očekává, že inflace se letos zvýší, ale že půjde o přechodný jev.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Slováci doplácejí na euro. Mají vyšší inflaci než Češi

Lukáš Kovanda: Slováci doplácejí na euro. Mají vyšší inflaci než Češi. A na dlouho

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme