Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kdy konečně přestanou Češi chudnout? Dle Stanjury už příští rok

Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí
ČTK
 ČTK

Ministerstvo financí zhoršilo letošní výhled ekonomiky, hrubý domácí produkt (HDP) podle něj klesne o 0,5 procenta. V srpnové prognóze předpokládalo pokles o 0,2 procenta. Důvodem zhoršení je slabší spotřeba domácností v důsledku vysoké inflace, řekl v pátek novinářům ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Průměrnou inflaci letos ministerstvo očekává 10,8 procenta, proti srpnu zlepšilo odhad o 0,1 procentního bodu.

Reklama

Podle Stanjury sice ve čtvrtém čtvrtletí přijde po nevýrazných výkonech z předchozích kvartálů oživení ekonomiky, celoročního růstu ale země přesto nedosáhne. „Důvod je jasný, i díky vysoké inflaci domácnosti razantním způsobem přibrzdily svou spotřebu,“ řekl. Pokles spotřeby domácností podle něj do určité míry kompenzují export, investice a spotřeba vládních institucí.

V příštím roce podle ministerstva přijde hospodářské oživení, když HDP vzroste o 1,9 procenta. Potáhne ho přitom zejména oživená spotřeba domácností v důsledku nižší inflace a díky tomu rostoucím reálným mzdám. Oživení ale bude slabší, než ministerstvo předpokládalo v srpnové predikci, tehdy byl odhad růstu HDP 2,3 procenta.

Letošní inflace zůstane podle prognózy vysoká. Stanjura uvedl, že k ní do značné míry přispěla i vysoká ziskovost firem, kterou potvrzují výběry daně z příjmu právnických osob. Firmy podle něj do svých prodejních cen promítly kromě zvýšených inflačních nákladů i vyšší marže. Ředitel odboru hospodářské politiky ministerstva financí David Prušvic doplnil, že v roce 2021 ziskovost firem vzrostla o osm procent, v roce 2022 o 12 procent, takže tempo bylo rychlejší než u růstu platů.

Regulovaná část elektřiny pro domácnosti vzroste meziročně o 71 procent

Inflace v říjnu zase rostla. Můžou za to hrátky statistiků

Meziroční růst spotřebitelských cen v říjnu dosáhl hodnoty 8,5 procenta, uvedl Český statistický úřad. Říjnové zrychlení meziročního růstu cen bylo způsobeno především loňským promítnutím Úsporného tarifu do cen elektřiny. Pokud by statistici tento tarif do výpočtu nezahrnuli, cenový růst by činil 5,8 procenta.

Přečíst článek

Průměrná inflace by v příštím roce měla podle prognózy zpomalit na 3,3 procenta. Ministerstvo odhad proti srpnu zhoršilo o 0,5 procentního bodu. Důvodem je především zohlednění růstu regulované složky cen energií, které koncem října oznámil Energetický regulační úřad (ERÚ). Stanjura ale upozornil, že odhad celoroční inflace v příštím roce komplikuje nejistota kolem očekávaných lednových změn ceníků. Připomněl, že letos bylo takzvané přecenění větší, než všichni ekonomové očekávali.

Češi konečně přestanou chudnout

Míra nezaměstnanosti zůstane podle ministerstva nízká. Za letošní rok dosáhne 2,7 procenta, v příštím roce vzroste na 2,8 procenta. „Díky situaci na pracovním trhu budou pokračovat tlaky zejména v soukromém sektoru na zvyšování mezd,“ řekl Stanjura. Podle něj se díky tomu reálné mzdy po dvou letech vrátí k růstu.

Deficit veřejných financí by měl letos podle odhadu ministerstva dosáhnout 3,6 procenta hrubého domácího produktu (HDP) po loňských 3,2 procenta HDP. Příští rok díky konsolidačnímu balíčku klesne na 2,2 procenta. Zadlužení sektoru vládních institucí bude podle prognózy v nadcházejících letech růst.

Nezaměstnanost zůstala v září 3,6 procenta, lidí bez práce i volných míst přibylo

Lidí bez práce je v ČR až nezdravě málo

Nezaměstnanost v Česku v říjnu klesla na 3,5 procenta, a byla tak o 0,1 procentního bodu nižší než v září a srpnu. Prakticky nerostoucí míra nezaměstnanosti je z pohledu vývoje české ekonomiky až nezdravá, shodují se experti.

Přečíst článek

Letošní hospodaření veřejných financí podle ministerstva ovlivňují mimořádné příjmy i výdaje spojené s energetickou krizí, rostoucí výdaje v sociální oblasti i pomoc ukrajinským uprchlíkům.

Celkové zadlužení v letošním roce podle prognózy vzroste na 44,7 procenta HDP z loňských 44,2 procenta HDP. V roce 2025 se zadlužení dál prohloubí na 45,9 procenta HDP.

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí

Česko se konečně začíná hrabat z pandemické krize, po pěti letech snížilo své zadlužení

Přečíst článek

Zadlužení Evropské unie pokleslo, naopak v Česku rostly dluhy druhým nejrychlejším tempem

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme