Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kdo je kdo v rekordním krachu Arca Investments

Rastislav Velič, majitel Arca Investment
Trend
Pavel P. Novotný

Schůze věřitelů Arca Investments je odložena až do začátku října. Týdeník Hrot přinesl přehled aktuálních klíčových aktérů jednoho z největších krachů posledních let.

Reklama

Pro stovky věřitelů to vypadá na další dva měsíce nejistot. Městský soud v Praze totiž odložil schůzi věřitelů z původního termínu – tedy z 25. srpna – až na 5. října. Důvodem je velké množství přihlášených pohledávek a složitých právních vztahů, kterými se nyní správce a potažmo soud musí prokousávat. Mezitím se do ostře sledovaného případu vložilo vrchní státní zastupitelství, když nepřímo podpořilo snahy některých věřitelů – jmenovitě společnosti RYG Investments Pavola Krúpy a brněnského fondu IFIS –, kteří se snaží z procesu odstavit insolvenčního správce Leeho Loudu

Také státní zastupitelství uvedlo, že kvůli probíhajícím dalším řízením s firmami a osobami ze skupiny a časové posloupnosti jednotlivých řízení by správcem Arca Investments neměl být Louda, kterého prosazuje vedení skupiny a jeho advokáti, ale ostravský správce Ladislav Tetera ze společnosti Tetera. Ten řídí například osobní insolvenční proces Rastislava Veliče, šéfa a většinového majitele skupiny Arca.

lázeňský hotel Savoy ve Františkových lázních

Fond IFIS přitvrzuje, vyhrál důležitou bitvu o Arcu

V bojích o majetek zadlužené skupiny Arca Investments si připsal důležité body nájezdnický fond IFIS, vedený brněnským advokátem Markem Indrou.

Přečíst článek

Zatím je ale Lee Louda, který byl mimo jiné správcem krachující důlní společnosti OKD, v Arce stále u kormidla. Podporuje ho současné vedení skupiny Arca Investments a její hlavní právní stratég Petr Kuhn z AK Badokh. 

Správce ani dlužník již ale nemají úplně volné ruce. Kromě dozorujícího soudu se už totiž musejí zodpovídat také klíčovému orgánu – věřitelskému výboru. Jeho složení je sice zatím předběžné, členy výboru bude totiž volit právě říjnová schůze věřitelů, už teď však jeho prozatímní složení naznačuje budoucí rozložení sil v případu.

Klíčová role J&T

Poslední schůze prozatímního věřitelského výboru z 26. července trvala bezmála osm hodin a odehrávala se v advokátní kanceláři Allen & Overy, která mimochodem sídlí ve stejné budově v centru Prahy jako skupina Arca. Část účastníků se připojila přes Cisco Webex, část zde byla fyzicky. Každopádně šlo o mimořádnou přehlídku zvučných advokátů a poradců.  

Ne nadarmo byli hostiteli advokáti Allen & Overy. S mandátem od J&T totiž předsedají věřitelskému výboru a úloha česko-slovenské finanční skupiny v celém případu je zásadní. 

Ve výboru totiž operuje také známý pohledávkový specialista Marek Galvas ze společnosti Gomanold (zde skrze dceřinou firmu Caleson Debt Solution), který má k J&T historicky také blízko. 

Vedle J&T je největší silou v procesu zřejmě brněnský fond IFIS. Ten ovládá už desítky pohledávek za skupinou Arca za stovky milionů korun a z insolvenčního rejstříku je patrné, že další přikupuje. Navíc v celém případu vystupuje velmi aktivisticky, směroval na vedení skupiny trestní oznámení a vůči Rastislavu Veličovi a jeho advokátovi Petru Kuhnovi vystupuje velmi kriticky a agresivně.

Rastislav Velič, majitel Arca Investment

Česko-slovenský megakrach. Věřitelé skupiny Arca se dožadují 12 miliard korun

Do insolvenčního řízení s Arca Investments jsou v ČR přihlášeny pohledávky za asi 12 miliard korun. Uvedli to sami věřitelé.

Přečíst článek

Na schůzi se přes Webex za IFIS připojil přímo šéf a investor Marek Indra společně s Janem Kozákem, někdejším soudcem, který před lety čelil kritice za vedení krachu OP Prostějov a následně byl suspendován za údajné pochybení v jiné kauze. Právě jeho angažmá v případu rád vypichuje advokát Petr Kuhn, když se před soudem snaží zpochybnit kredit brněnských nájezdníků. 

Slavní advokáti

Dalšími neméně známými jmény ve výboru jsou třeba matador mezi insolvenčními právníky Michal Žižlavský, který zastupuje Svaz českých a moravských spotřebních družstev, advokát Pavel Korman, který hájí práva, a hlavně ekonomické zájmy mimo jiné společnosti Real Controls, či Radek Vojtek, další advokát, někdejší pracovník ČNB, který v případu spolupracuje s advokátní kanceláří Jana Langmeiera. Ve výboru ale zastupuje věřitele Vladimíra Opatřila. Posledním členem výboru je výrobní společnost IMOS Zdeňka Talaše, za kterou se online připojila další známá advokátní persona Tomáš Richter, někdejší advokát Clifford Chance, dnes z advokátní kanceláře JŠK.

Kromě zmiňovaných členů výboru se ukázal insolvenční správce Lee Louda a jeho tým, někteří manažeři skupiny Arca i její advokát Petr Kuhn a jeho spolupracovníci z AK Badokh. Přítomnost Petra Smutného, předního experta na restrukturalizace firem, a jeho kolegy z PwC Radima Škarpy zase naznačila, kdo bude společně s Kuhnem chystat reorganizační plán. Původně přitom Velič a spol. na plánu spolupracovali s poradci z Tarpan Partners. Místo spolupráce se ale společnost Tarpan objevila mezi přihlášenými věřiteli.

Michal Šnobr

Michal Šnobr: Jsem investor, akcionář, hoteliér, zemědělec i fanda Lega

Známý aktivistický akcionář firmy ČEZ Michal Šnobr v červenci prodá svůj herní řetězec JRC Czech. Jde prý trochu konsolidovat své rozkročení - chce se soustředit na rozvoj Amenity Resorts a návazný byznys včetně farem a současně se aktivněji vrátí i na kapitálové trhy. A s větším kapitálem. „Přichází správná doba,“ říká v rozhovoru pro newstream.cz.

Přečíst článek

Návrat Smutného do případu může souviset i s tím, že Kuhn a Velič se stále více chystají na slovenský proces. Soudy totiž zatím příliš neslyší na jejich argumentaci o českém centru ekonomických zájmů, a tak pomalu vzniká scénář, jak překlopit Leeho Loudu společně s reorganizací do slovenských reálií. A právě v tom by Petr Smutný mohl být vítaným spojencem, neboť se jako poradce podílí na přípravě tamní insolvenční legislativy a celkově platí za odborníka i na slovenské restrukturalizace a insolvence. 

Pro PwC, Petra Kuhna a Rastislava Veliče pak bude zcela zásadní sladit alespoň částečně své zájmy se zájmy J&T a IFIS. Právě to se ale z dnešního pohledu zdá prakticky nemožné.

Článek vyšel na webu týdeníku Hrot. Publikováno se svolením redakce.

Melinda Frenchová Gatesová

Melinda Gatesová je oficiálně miliardářkou. Zatím má 6 miliard dolarů

V rámci rozvodového vyrovnání zatím dostala akcie AutoNation, Deere & Co. či Canadian National Railway.

Přečíst článek

Elon Musk

Milionoví manažeři. Nejvíc bere Elon Musk

Více než šest miliard v rámci opčního programu získal Elon Musk z Tesly. Ale i další supermanažeři si přišli na dost peněz, uvádí žebříček Bloombergu.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme