Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Milionoví manažeři. Nejvíc bere Elon Musk

Elon Musk
James Duncan Davidson / Creative Commons / CC BY-NC 3.0
Stanislav Šulc

Více než šest miliard v rámci opčního programu získal Elon Musk z Tesly. Ale i další supermanažeři si přišli na dost peněz, uvádí žebříček Bloombergu.

Reklama

Že se Elon Musk Tesle vyplácí dosytosti, je zjevné na jejích akciích. Pokaždé, když se Muskovi něco povede, letí akcie výrobce elektrovozů a baterek výrazně nahoru. A nemusí to se samotnou firmou ani nijak přímo souviset. Vliv na úspěch Tesly má raketový program Space X, stejně tak i jeho vystoupení v populární komediální show Saturday Night Live.

Akcie i hospodaření Tesly bylo v roce 2020 natolik mimořádné, že si Musk v rámci opčního programu vysloužil částku 6,7 miliardy dolarů. A tím se stal manažerem se suverénně nejvyšším ročním příjmem, připomíná každoroční žebříček agentury Bloomberg, v němž se dohromady počítají klasické mzdy, kompenzační bonusy, akciové odkupy či právě opční programy.

Tesla, nabíjení vozu Model X

Tesla má zisk přes miliardu dolarů. Lépe než konkurence ustála čipový hladomor

Zisk automobilky Tesla ve druhém čtvrtletí byl opět rekordní a poprvé překonal hranici miliardy dolarů. Lépe než konkurence si firma poradila s nedostatkem čipů a s narušenými přepravními řetězci.

Přečíst článek

„V uplynulém roce bylo 15 společností, které svým vrcholovým manažerům vyplatily roční výdělek 100 a více milionů dolarů,“ uvádí tvůrci žebříčku nejúspěšnějších manažerů. Zároveň připomínají, že počet firem, které svým manažerům vyplatily 25 milionů a více, byl v roce 2020 (tedy roce pandemie) čtyřnásobný oproti roku 2016.

Vedle Tesly, která je svého druhu unikátem, byla ke svým manažerům nejštědřejší zdravotnická společnost Oak Street Health. Ta svému CEO Miku Pykoszovi vyplatila za rok 2020 568,4 milionu dolarů, a to především v podobě akcií. Oak Street Health navíc svému COO Geoffreymu Priceovi vyplatila více než 356 milionů (opět zejména v podobě akcií) a ještě šéfovi marketingu Griffinu Myersovi dalších 221 milionů dolarů. Všichni tři muži se tak dostali mezi desítku loni nejlépe vydělávajících manažerů vůbec.

Podobně štědrá pak byla i další výrazná zdravotní společnost, která se také zaměřuje na digitalizaci tohoto výrazného a rostoucího sektoru. GoodRx Holdings se zaměřují na telemedicínu a její dva zakladatelé a současně co-CEO Trevor Bezdek a Douglas Hirsch si každý přišel na 497 milionů dolarů.

Kdo hledá manažerské celebrity, najde vedle Elona Muska až na osmé příčce stávajícího šéfa Applu Tima Cooka (265 milionů dolarů), znalci by ještě ocenili na šestém místě Alexe Karpa, stávajícího šéfa softwarové společnosti Palantir Technologies, který si přišel na téměř 370 milionů dolarů. 

Jen pro zajímavost, pouze pět ze stovky nejlépe placených manažerů loňského roku byly ženy.

Sedmilhářky

Pravá miliardářka. Blackstone koupil produkční firmu Reese Witherspoonové

Investiční gigant chystá mediální projekt. Pomáhají mu bývalí manažeři z Disneyho, kteří loví velká jména světa showbyznysu.

Přečíst článek

Superman

Techno obři a čtvrtletní výsledky. Apple, Microsoft i Google ukázaly, že se jim daří

Akcie v USA v úterý zavřely se ztrátou. Investoři totiž byli obezřetní před výsledky hospodaření předních technologických firem. Ty ovšem nezklamaly, dokázaly, že i v pandemii se jim až nezvykle daří.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme