Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Inflace v Evropské unii je nejnižší od vypuknutí války na Ukrajině

Inflace v Evropské unii je nejnižší od vypuknutí války na Ukrajině
Gideon Benari / Creative Commons / CC BY-ND 2.0
 ČTK

Inflace v Evropské unii v květnu výrazně klesla a dostala se na 7,1 procenta, což je o procentní bod méně než v dubnu, oznámil statistický úřad Eurostat. Ceny v sedmadvacítce zemí rostou nejpomaleji od loňského února, kdy Rusko zahájilo invazi na Ukrajině. Inflace brzdí i v Česku, které ale i tak zůstává s hodnotou 12,5 procenta mezi zeměmi s nejrychlejším růstem spotřebitelských cen.

Reklama

U zemí eurozóny tak statistický úřad potvrdil předchozí rychlý odhad, podle něhož se inflace snížila z dubnových sedmi procent na 6,1 procenta. Meziměsíčně ceny v Evropské unii i v eurozóně zůstaly na stejné úrovni. Loni v květnu, kdy ceny dlouhodobě rostly, inflace v EU činila 8,8 procenta, v eurozóně pak 8,1 procenta.

Supermarket Albert

Obrat cen v zemědělství, u většiny výrobců cenový růst aspoň zpomalil

Meziroční růst cen většiny výrobců v Česku v květnu zpomalil, a v zemědělství dokonce po více než dvou letech ceny klesly. V průmyslu stouply o 3,6 procenta, ve stavebnictví o 6,9 procenta a ve službách pro podniky o 6,2 procenta. V zemědělství se ceny oproti loňsku snížily o 10,2 procenta, oznámil Český statistický úřad. Ceny výrobců naznačují budoucí vývoj pro spotřebitele.

Přečíst článek

Nejrychlejší růst cen v květnu zaznamenala čtveřice států Visegrádské skupiny (V4). Výrazně nejvyšší inflaci vykázalo stejně jako v předchozích měsících Maďarsko (21,9 procenta), následované Českem a Polskem (shodně 12,5 procenta) a Slovenskem (12,3 procenta). Nejnižší míru inflace naopak registruje Lucembursko (2,0 procenta), Belgie (2,7 procenta) a Španělsko s Dánskem (shodně 2,9 procenta). Ve srovnání s dubnem se meziroční inflace snížila ve 26 zemích EU, vzrostla pouze v Nizozemsku.

ECB rázně zakročí, aby inflaci stlačila zpět ke dvěma procentům, říká prezidentka Evropské centrální banky Christine Lagardeové

ECB zvýšila základní úrok na čtyři procenta. A půjde ještě výš

Evropská centrální banka (ECB) na svém dnešním zasedání zvýšila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na čtyři procenta.

Přečíst článek

Slováci doplácejí na euro. Mají vyšší inflaci než Češi

Lukáš Kovanda: Slováci doplácejí na euro. Mají vyšší inflaci než Češi. A na dlouho

Slovensko má vyšší inflaci než Česko. A podle Bloombergu ji výrazně vyšší bude mít už po celý letošek, a pak i v následujících dvou letech. Kvůli přijetí eura totiž Slovensko nemůže s inflací bojovat účinněji, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Inflace v EU se v červenci snížila na 6,1 procenta

Inflace v eurozóně klesla nejníže za dva roky, přispěly k tomu nižší ceny energií

Přečíst článek
Brusel mírně vylepšil růst české ekonomiky. Zato tuzemská inflace poroste po Maďarsku nejrychleji v EU

AKTUALIZOVÁNO: Brusel mírně vylepšil růst české ekonomiky. Zato tuzemská inflace poroste po Maďarsku nejrychleji v EU

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme