Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Hypoteční sazby ještě nikdy nerostly rychleji, trh s úvěry na bydlení už se ochlazuje

vysoké účty
iStock
Veronika Kudrnová
vku

Průměrná úroková sazba hypoték podle Fincentrum Hypoindexu zaznamenala v lednu nový rekordní nárůst téměř o půl procentního bodu na 3,43 procenta ročně. Zrychlení růstu úroků se podepsalo i na objemu poskytnutých hypoték. Hypoteční trh ochlazuje, výrazněji v tomu bude pokračovat i v dalších měsících, uvedl Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Reklama

Růst průměrné úrokové sazby v lednu dál zrychloval na hodnotu 3,43 procenta. Zatímco v listopadu vzrostla průměrná sazba hypoték o 16 bazických bodů, v prosinci to již bylo o 29 bazických bodů a v lednu dokonce o 44 bazických bodů. 

Průměrná výše hypotéky se po prosincovém propadu opět vrátila k růstu. Během ledna vzrostla průměrná hypotéka na 3 249 234 korun a zůstala tak jen krůček od dosud rekordní výše průměrné hypotéky z listopadu 2021, kdy se vyšplhala na 3 272 369 korun.

Délka fixace se zkracuje

„Aktuálně činí průměrná výše hypotéky téměř 3,3 milionu korun, zatímco v lednu 2021 to bylo 2,6 milionu korun,“ uvedl Vojtěch Prokop z hypotečního tržiště Zaloto.  

Délka žádané fixace se podle něj naopak nadále zkracuje. „Zatímco prakticky celý loňský rok se průměrná délka fixace prodlužovala a opakovaně atakovala hranici pět let, nyní už třetí měsíc v řadě klesá. V lednu činila průměrně 4,55 roku, což je hodnota, pod kterou se naposledy trh pravidelně pohyboval na podzim roku 2020. Očekáváme, že lidé budou dále volit kratší fixace v délce tři, maximálně pět let, a průměrná délka fixace bude ještě klesat,” dodal Prokop.

hypotéky, hra, Monopoly, mezigenerační úvěry

Hypotéky se v lednu propadly, v objemu o čtvrtinu. Sazby dál rostly

Banky a stavební spořitelny poskytly v lednu hypoteční úvěry za 32,6 miliardy korun, což je proti prosinci více než čtvrtinový pokles. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor. Do něj dodávají data všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu. Meziměsíční propad téměř o 12 miliard korun jde podle asociace výrazně nad rámec běžného lednového zpomalení.

Přečíst článek

Poptávka výrazněji spadne na jaře

Za měsíc leden banky poskytly „jen” 7 045 úvěrů v celkové hodnotě 22,89 miliardy korun, což je propad o 30 procent ve srovnání s prosincem loňského roku. „Otázkou zůstává, zda i zbytek roku bude pokračovat v takto nízkých číslech a zda po rekordním loňském roku nepřijde opět rok rekordní jen na opačné straně spektra,“ nastínil možný vývoj Sýkora.

V meziročním srovnání ale k žádnému dramatickému propadu objemů zatím nedošlo. Naopak. Objem poskytnutých hypoték letos v lednu ve srovnání s tím loňským začátkem roku sice nepatrně poklesl, oproti předešlým letům však výrazně posílil. Například ve srovnání s rokem 2019 vzrostl na více než dvojnásobek.

„Očekáváme že únor naváže na lednové výsledky a hypoteční poptávka zatím nijak výrazně klesat nebude,” odhadl Prokop. 

„V dalších měsících ale zřejmě dojde k výraznějšímu ochlazení hypotečního trhu. Od dubna navíc začnou platit přísnější podmínky poskytování hypoték, které některým zájemcům zamezí v získání hypotéky,“ doplnil Sýkora.

frustrace, smutek

Lukáš Kovanda: Zájem Čechů o hypotéky opadá, jsou pro ně příliš drahé

Sen o vlastnickém bydlení se pro mnoho Čechů rozplynul. Nemají totiž na hypotéku. A ze zápisu z jednání bankovní rady ČNB navíc plyne, že drahé zřejmě zůstanou déle, než mnozí čekají.

Přečíst článek

Relativně příznivé podmínky a především pesimistický výhled do dalších fází roku se až nečekaně výrazně promítl také do vyššího zájmu o refinancování. „V lednu vzrostl oproti prosinci téměř dvojnásobně. Přesto očekáváme, že tento trend nevydrží dlouho. Vzhledem k tomu, že v průběhu roku dojde k dalšímu růstu sazeb, zájem o refinancování bude spíše klesat,” dodal Prokop.

Z těchto důvodů experti zájemcům o vlastní bydlení doporučují řešit hypotéku ještě před koncem tohoto čtvrtletí.

Průměrná sazba se letos v lednu dostala na podobnou úroveň, na které se pohybovala naposledy v září 2012. V té době se ovšem sazby nacházely ve fázi poklesu a Česká národní banka (ČNB) postupně od června 2012 snižovala základní úrokovou sazbu až na 0,05 procenta.

V loňském roce naopak začala ČNB v červnu se zvyšováním sazeb z 0,25 až na prosincových 3,75 procenta. Na letošním prvním měnověpolitickém jednání v únoru rozhodla bankovní rada o dalším razantním zvýšení základní úrokové sazby o 0,75 procentního bodu až na 4,5 procenta.

„Rychlý nárůst základní sazby se s určitým zpožděním propisuje i do hypotečních sazeb. V současné době se nabídkové sazby hypoték již přibližují – a v některých bankách i překračují – hranici pět procent ročně,“ dodal Sýkora. 

Do druhé poloviny letošního roku by pak podle něj mohly vkročit s hodnotou kolem 5,5 procenta ročně. Na konci letošního roku by ale mohla ČNB začít základní sazby opět snižovat.

staveniště, pozemek

Ceny pozemků trhají rekordy. I ty vzdálenější od měst zdražuje zájem spekulantů

Zdražování nemovitostí v Česku ani v závěrečném loňském čtvrtletí neustalo. Nejvyšší cenový růst postihl pozemky, které meziročně zdražily o 23,2 procenta. Na vině jsou zastaralé územní plány měst, které živí spekulativní nákupy pozemků od nich vzdálených. Vyplývá to z HB Indexu sestavovaného Hypoteční bankou.

Přečíst článek

Jan Vančura, ředitel institucionálního bankovnictví v Trinity Bank

Levnější byty nečekejte. Přinesla by je jedině velká finanční krize, říká realitní odborník

Ačkoli rostoucí sazby České národní banky část poptávky po nemovitostech zmrazí, na cenu naopak bude tlačit rostoucí zájem o financování nemovitostí v eurech, tvrdí Director Real Estate and Corporate Finance Trinity Bank Jiří Vančura. Výnosy z nájmů přitom přišly o svůj tradiční hlavní smysl a nepokryjí ani inflaci, dodává v rozhovoru pro newstream.cz.

Přečíst článek

stavební spoření

Spořit na stavebním spoření se teď nevyplatí. Drží ho jen státní podpora

Stavební spořitelny v současnosti nabízejí u nových smluv úročení jedno procento či 1,5 procenta. V porovnání se spořícími účty jde zhruba o poloviční zhodnocení. Při započítání státní podpory však jde úrok až k pěti procentům. Částka, kterou ale lze takto zhodnotit, je omezená. A stavební spořitelny se zatím příliš k růstu základního úroku nemají.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme