Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Hypoteční horečka neklesá. Objem úvěrů na bydlení byl v dubnu druhý nejvyšší

Hypotéky trhají rekordy. Ilustrační foto sídliště
Pixabay
 ČTK

Objem nových hypotečních úvěrů na bydlení od bank a stavebních spořitelen dosáhl v dubnu 29 miliard korun, Je to sice o 11 miliard korun méně než v březnu, duben je přesto s velkým odstupem druhým nejsilnějším měsícem ve statistice od roku 2014. Ve srovnání s loňským dubnem je to o 86 procent více. Vyplývá to ze statistik České národní banky a České bankovní asociace.

Reklama

„Statistika ČNB potvrzuje to, co už delší dobu hlásí banky i realitní makléři, že obrovské prodeje hypotečních úvěrů pokračují. Prodeje začaly růst v červnu 2020, a přestože se to zdálo nemožné, od ledna 2021 ještě zrychlily,” uvedl poradce asociace Vladimír Staňura.

Index RPSN (průměrná roční procentní sazba nákladů) podle statistiky ČNB byl v dubnu u hypotečních úvěrů 2,15 procenta. Proti březnu tedy stoupl o 0,03 procentního bodu. Úroková sazba vzrostla rovněž o 0,03 procentního bodu na 2,01 procenta.

„Průměrná úroková sazba překonala hranici dvou procent. Přes dvě procenta byla průměrná úroková sazba po celý minulý rok a vzhledem ke tříprocentní inflaci se dá očekávat, že úrokové sazby hypoték nabraly směr vzhůru a v tomto trendu vytrvají delší dobu. RPSN naproti tomu nikdy pod dvě procenta neklesla, a proto i ona půjde postupně pomalu nahoru,” upozornil Staňura.

Refinancování hypotečních úvěrů od bank a stavebních spořitelen, tedy přechod k jiné bance, za duben kopírovalo vývoj nových úvěrů a s objemem 9,5 miliardy korun představovalo druhý nejsilnější měsíc v historii statistik ČNB od roku 2014.

Dlouhodobý vývoj podle Staňury ukazuje, že refinancování od dubna 2020 stále roste a od srpna loňského roku navíc neuvěřitelně zrychlilo. Dubnový objem refinancování představuje 33 procent nových obchodů. Tak vysoký podíl refinancování byl pouze v březnu. „Klienti se chovají racionálně a hledají způsob, jak si zlevnit starší hypotéku a snížit měsíční splátky. Často je k tomu motivují i finanční poradci. Tato situace bude trvat i nadále až do doby, kdy se zvednou úrokové sazby tak, aby se přechod k jiné bance nevyplatil,” dodal Staňura.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Novostavby, ilustrační foto

ČBA: Průměrná sazba z nových hypoték se zastaví lehce nad čtyřmi procenty

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme