Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dluhy dostaly Vítkovické slévárny do insolvence, věří v zachování výroby

Dluhy dostaly Vítkovické slévárny do insolvence, navrhují reorganizaci
Profimedia
 ČTK

Ostravská společnost Vítkovické slévárny na sebe podala insolvenční návrh. Úpadek chce řešit reorganizací, se kterou souhlasí většina věřitelů. Vyplývá to z informací zveřejněných v Insolvenčním rejstříku. Mediální zástupkyně firmy Jana Dronská řekla že reorganizační plán, který připravilo vedení ve spolupráci s poradci a krizovým manažerem, předpokládá zachování výroby válců. Firma uvedla, že u ní věřitelé mají pohledávky za téměř 732 milionů korun, přičemž největšími věřiteli jsou banky.

Reklama

„Do dluhů se ostravská společnost dostala v důsledku války na Ukrajině, ale i vlivem dramatického nárůstu cen energií a celkově nepříznivé situace ocelářského průmyslu v Evropě,” uvedla Dronská.

Soud na počátku listopadu na návrh firmy vyhlásil moratorium na její majetek. Společnost už tehdy uvedla, že připravila reorganizační plán a jakmile získá podporu věřitelů, hodlá ho předložit insolvenčnímu soudu i s insolvenčním návrhem spojeným s návrhem na povolení reorganizace.

„Reorganizační plán je postaven na kombinaci zachování provozu divize slévárny válců, vstupu investora a rozprodeji majetku divize slévárny odlitků, která již ukončila výrobu. Cílem je zachovat výrobní činnost, udržet obchodní partnery i zaměstnance a úspěšně provést ozdravný proces, po kterém se podnik bude moci dále rozvíjet,”uvedl krizový manažer a jednatel Vítkovických sléváren Ladislav Musil.

Výroba plechů ve Vítkovice Steel

Finanční analytický úřad zablokoval majetek Vítkovice Steel, firma to popírá

Finanční analytický úřad (FAÚ) zablokoval majetek ostravské hutní společnosti Vítkovice Steel v souvislosti se sankcemi proti Rusku kvůli válce na Ukrajině. České televizi to řekla mluvčí ministerstva financí Michaela Lagronová. Podle vedení firmy Vítkovice Steel ke zmrazení jejího majetku nedošlo. Společnost vyrábí, má dostatek zakázek a vedení doufá, že situace se vysvětlí a nepostihne firmu.

Přečíst článek

Investiční příležitost

Ředitelka Vítkovických sléváren Petra Štefková uvedla, že podnik přišel o odbyt na Ukrajině a v Rusku, kde měl významné obchodní partnery, a tíží ho drahé energie i slabší poptávka. Věří ale, že firma má stále perspektivu. „Máme jedinečné know-how, vysoce kvalitní produkty, dobré postavení na trzích a zkušený tým lidí. Chceme si udržet obchodní partnery i zaměstnance,” doplnil jednatel Josef Ihnát.

Firma využila moratoria a pro reorganizační plán získala podporu věřitelů. Pro jeho přijetí hlasovali všichni zajištění věřitelé a potřebná nadpoloviční většina nezajištěných věřitelů podle výše jejich pohledávek.

„V návaznosti na provedení provozní restrukturalizace může být podnik perspektivní investiční příležitostí. Vedení firmy jedná se zájemci jak z České republiky, tak ze zahraničí,” uvedla Dronská.

Vítkovické slévárny jsou tradičním výrobcem válců pro válcování kovů a donedávna také tvarových odlitků z ocelí, litin a slitin mědi. Na konci loňského roku měl podnik téměř 300 zaměstnanců, aktuálně po ukončení ztrátové výroby odlitků se jejich počet snížil na 180.

Kladenská Poldovka se probírá k životu.

REPORTÁŽ: Kladenská Poldovka vstává z popela. Sloužit bude průmyslu, možná i kultuře

Bývala jednou z nejslavnějších továren. Ve své hvězdné éře zaměstnávala více než 20 tisíc lidí. Dnes je areál kladenské Poldovky jedním z největších a také nejatraktivnějších brownfieldů v Čechách. Tisíce metrů čtverečních se proto začínají sanovat a měnit. Působí tu hned několik subjektů.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme